I Aiman Umarovas hjemland ble 195 personer arrestert for sin trosutøvelse i 2023.
Trosfrihet
Stefanusalliansen kjemper for trosfrihet. Vi vil styrke respekten for tros- og livssynsfrihet – for alle.
Over 80 prosent av verdens befolkning lever i land der de risikerer store begrensninger på muligheten til å fritt utøve sin tro.
Hindre overgrep
Vi hjelper mennesker som lider for sin tro etter overgrep og diskriminering. Men vi bidrar også til å forhindre nye overgrep gjennom strukturelt og langsiktig påvirkningsarbeid samt gjennom å gi mennesker redskaper til å påvirke sin egen situasjon.
Trosfrihet og andre rettigheter
Diskriminering og forfølgelse på grunn av tro truer millioner av menneskers rett til liv, rettssikkerhet, forsamlingsfrihet, organisasjonsfrihet, ytringsfrihet, minoriteters rettigheter og tilgang til flere økonomiske og sosiale rettigheter.
Siden trosfrihet henger tett sammen med andre menneskerettigheter, jobber vi utfra en helhetlig tilnærming. Å jobbe for å styrke disse rettighetene vil samtidig ofte også ha positiv effekt på tros- og livssynsfrihet.
Stå opp mot urett
Som kristne har vi et ansvar å stå opp for urett som begås mot andre, både kristne og de som har en annen tro. Vi er kalt til å elske vår neste, uansett tro eller livssyn, og reagere mot urettferdighet og overgrep uansett hvem som rammes. Alle mennesker har en ukrenkelig verdi. Derfor jobber Stefanusalliansen også for alles rett til trosfrihet og inkluderer andre trosgrupper i menneskerettighetsprosjekter, diakonale prosjekter og i vårt påvirkningsarbeid.
«Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»
Paragraf 18 i FNs menneskerettighetserklæring
Derfor kjemper for trosfrihet for alle
Selv om vi er kristne, bør ikke vårt engasjement bør ikke stoppe ved våre egne. Vi har et ansvar å elske vår neste – uansett tro eller livssyn. Lignelsen om den gode samaritan illustrerer Jesu tanker om dette.
Samaritanerne var på Jesu tid det ytterste eksemplet på den religiøse og etniske «andre». Hatet mellom jøder og samaritaner var så sterkt at de kunne gå lange omveier for å unngå hverandre. Likevel bruker Jesus en samaritan som helt når han skal illustrere hvordan vi skal elske de fremmede, utsatte og lidende, med en praktisk kjærlighet.
Elske våre medmennesker
Selv om Bibelen ikke argumenterer ut fra moderne menneskerettighetstenkning, er den full av oppfordringer til å elske våre medmennesker og kjempe for rettferdighet for alle. Når vi ønsker å bygge Guds rike og forkynne evangeliet, må vi også ta alles menneskeverd på alvor. Ord må følges av handling. Profetene i Det gamle testamentet sto modig på barrikadene for å tale makten imot når Israelsfolket og dets konger krenket de svake – eller taust aksepterte at det skjedde.
Profetene understreket at det var ekstra viktig at Israel som gudsfolk tok vare på utsatte grupper som farløse, enker, fremmede og innflyttere. En fremmed er som oftest en som er annerledes enn deg og meg, kanskje til og med i tro og skikk.
Gud har skapt alle i sitt bilde og alle, uansett kjønn, rase, alder eller tro, har derfor et ukrenkelig menneskeverd. I diakoni og i nød- og utviklingshjelp for fattige og marginaliserte tar kirken menneskeverdet på alvor og forskjellsbehandler ikke på grunn av tro. Den sultende får mat – uavhengig om personen er kristen, muslim eller buddhist. Det samme burde gjelde i arbeidet for menneskerettigheter og trosfrihet.
Kristne lider sjelden alene
Der kristne lider, lider de sjelden alene. Myndigheter og ekstreme grupper som forfølger og diskriminerer på grunn av tro, er som regel ute etter alle som de definerer som «den religiøse andre». Noen ganger er andre grupper mer utsatte enn kristne. Dersom trosfriheten blir styrket og menneskerettigheter blir etterfulgt på disse stedene, vil det komme alle tros- og livssynsgrupper til gode – også kristne.
Vi ønsker å ta oppdraget om å kjempe for de svake og undertryktes rett på alvor, også når vi ikke deler deres tro. Alle som forfølges trenger at noen tør å reise seg opp og forsvare deres sak. Når vi tør å lede an arbeidet for trosfrihet for alle, også for de som ikke tror det samme som oss, er det et av de sterkeste vitnesbyrdene om Guds kjærlighet vi kan gi verden uten av vi av den grunn trenger å likestille ulike religioner.
Kamp for andres rettigheter, ikke kamp for deres tro
Som Lausannebevegelsen slo fast i Cape Town i 2010: «Vi må skjelne mellom det å kjempe for rettighetene til mennesker med en annen tro, og det å godta sannheten i det de tror på. Vi kan forsvare andres frihet til å tro og praktisere sin religion uten å akseptere deres religion som sann.»
Derfor inkluderer vi både kristne og andre trosgrupper som lider i vårt påvirkningsarbeid, menneskerettighetsprosjekter og diakonale prosjekter. Når vi underviser våre partnere i menneskerettigheter og trosfrihet, vil vi understreke viktigheten av å være villig å gi andre de samme rettighetene som man krever for sin egen gruppe. Vi ønsker å oppfordre og utfordre norske menigheter til å stå sammen med oss i fronten for arbeidet for trosfrihet for alle – både våre trossøsken og de som har en tro som er forskjellig fra vår.
Slik arbeider vi for trosfrihet
Stefanusalliansen ønsker å være en organisasjon som:
• Har god kunnskap om trosfrihet og andre menneskerettigheter.
• Driver gode menneskerettighetsprosjekt ute i felt med fokus på:
• Juridisk bistand og rettshjelp
• Undervisning i menneskerettigheter og trosfrihet
• Dokumentasjon av overgrep og påvirkningsarbeid
• Holdningsskapende arbeid som fremmer fredelig sameksistens og toleranse mellom ulike grupper.
• Aktivt er involvert i påvirkningsarbeid mot norske myndigheter, slik at deres innsats for internasjonal trosfrihet blir prioritert. Dette gjøres blant annet gjennom å ha kontakt med ulike politiske partier, gjennom å hjelpe til med at spørsmål blir stilt i Stortinget, gi innspill til Utenriksdepartementet, og gjennom å la våre partnere få møte norske myndigheter – både politiske og administrative representanter.
• Engasjerer enkeltmennesker til å protestere på vegne av dem som lider gjennom vår appelltjeneste og andre kampanjer.
• Er synlig i samfunnsdebatten rundt internasjonal trosfrihet.
• Bidrar med kunnskapsformidling på høyskoler, folkehøyskoler og konferanser.
• Aktivt bygger nettverk og allianser med andre, slik at vi kan få større gjennomslagskraft.
AKTUELT
Du kan bli med når Aiman Umarova får Stefanusprisen. Lenke til påmelding i saken.
FN-resolusjon krever slutt på vilkårlig fengsling - og løslatelse av trosfanger i Iran.
Eit grønt dørslag over hovudet har fint lite med kjernen i religionsfridomen å gjera. Snakk med jesidiane i Irak. Dei vart forsøkt utrydda for trua si..
Stefanusalliansen har fått ny avtale med Utenriksdepartementet – med 28 millioner til arbeidet for trosfrihet for alle.
Så står dei der desse tre: Tru, håp og kjærleik. Og størst av dei er altså utepilsen, kommenterer Johannes Morken.
Vi må innse at omfanget av religionsforfølgelse ikke er kjent, og mange har ikke innsikt i hvor forfølgelsen faktisk skjer.
Det er bekymringsfullt at både Høyre og Arbeiderpartiet har fjernet den internasjonale kampen for trosfriheten i sine førsteutkast til program.
I førsteutkastet til både Høyres og Arbeiderpartiets nye stortingsprogram er kampen for trosfriheten forsvunnet ut av utenriks- og utviklingspolitikken. Varsler dette et politisk linjeskift?
Bli med på webinar om trosfrihet, likestilling og FNs bærekraftsmål.
Så truet som menneskers trosfrihet er i store deler av verden, er det påfallende hvor tause eller utydelige mange partier er i sine programmer, skriver Ed Brown i Dagsavisen.
Mellom Kina, Russland og USA må Norge kjempe for trosfriheten i FNs sikkerhetsråd, sier generalsekretær Ed Brown – med sterk appell til utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Livsviktig kamp for religiøse minoriteter internasjonalt taper verdifull kraft når mye polarisert energi brukes i norsk debatt.
Egyptiske Nabil underviser om trosfrihet.
I en verden der mer enn 80 prosent opplever sterke begrensinger i trosfriheten, har Stefanusalliansen vært med på å utvikle et gratis nettkurs om trosfrihet.
Myndighetene i Vietnam har brukt en gigantisk miljøkatastrofe som påskudd for å undertrykke katolske grupper som kjemper for ofrenes rettigheter.
Pastor Yousef Nadarkhani fra Church of Iran, som soner en straff på ti års fengsel i Evin-fengselet i Teheran, avsluttet en tre ukers sultestreik 13. oktober.
Menneskerettsadvokat Tang Jingling forsvant sporløst og ble meldt savnet – etter ti dager ble han sluppet fri fra arresten.
En pastor ble skutt og drept i sitt hjem i Taraza i nordlige Colombia 10. august.
FNs minnedag for offer for trusbasert vald er viktig. Vår plikt er å minna politiske leiarar på at minnedagen også rammar deira overgrep mot minoritetar.
Russisk politi og rettsapparat brukar razziaer og bøter for å skremma minoritetar frå å misjonera.
Ny rapport dokumenterer at det går feil veg for trusfridommen i store delar av verda.
Presset mot kristne er veksande i fleire store land. Men vi kan ikkje snu ryggen til grov urett som rammar andre truande.
Det er livsviktig at vi ikkje lukkar augo for veksande vald mot religiøse minoritetar, skriv Johannes Morken i kronikk i Klassekampen.
Danske Dennis Christensen er dømt til 6 års fengsel i Russland- kun for å være medlem av Jehovas vitne. Amnesty International starter underskriftsaksjon for å få ham løslatt.
Protestantiske tyrkiske kristne er djupt urolege for veksten i hatefull retorikk retta mot kristne.
Terrororganisasjonen IS sine forfølgelser truer mangfoldet i Irak. Det trengs et rettsoppgjør.
Dei aller mest hardhendte religionskontrollørane i Kina har pålagt ei kyrkje i Henan-provinsen å fjerna bodet «Du skal ikkje ha andre gudar enn meg» frå lovtavla på preikestolen.
Russland strammer forbudet mot Jehovas Vitne - dansk medlem er dømt til seks års fengsel.
Politiet gjennomsøkte en kvinnes leilighet i Bukhara i Usbekistan. De var på jakt etter et nytestamente som hun hadde fått i gave av en kristen – Shukhrat Safarov
Advokat Saif-ul Malook som førte saken for den kristne pakistanske kvinnen Asia Bibi da dødsdommen mot henne ble opphevet, kommer til Norge for å diskutere ekstremisme og trosfrihet i Pakistan.
Kristen organisasjon for trosfrihet ber på nytt Vietnams regjering om å beskytte trosfriheten i landet. Christian Solidarity Worldwide kritiserer også landets bruk av tortur.
Trosfrihet under press: I 2018 så Stefanusalliansen mange positive endringer i enkeltsaker som vi tidligere har sendt appeller for. Samtidig har forfølgelsen av kristne og andre trosgrupper økt i flere land.
Trosfrihet: Etter 40 års intens kamp for dem som forfølges eller diskrimineres for sin tro, er Mervyn Thomas i CSW klar: Han må kjempe også for dem ikke deler den kristne tro.
Kristne i Kina: Hundrevis av pastorer i Kinas uregistrerte kirker har signert en erklæring der de slår fast at landets nye religionslov innebærer forfølgelse av kristne. De lover å stå imot.
Trosfrihet: Egypts president al-Sisi har lovet at det skal bli mye enklere for Egypts kristne å få bygget, reparert og godkjent kirker. På to år har lite skjedd, heter det i fersk rapport.
Det finst ikkje trosfrihet i Nord-Korea. Der praktiserer Kim Jong un med hard hand sitt første bod: Du skal ikkje ha andre gudar enn meg eller bestefaren min.
De gikk i tog i Trondheim for å kjempe for alle dem som forfølges for sin tro.
– Jeg er selv blitt en lett målskive for radikale buddhister, sier menneskerettighetsforkjemper Aung Myo Min i Myanmar.
I denne fengselscella i Oslo sat Hans Nielsen Hauge etter at ein biskop hadde samanlikna han med ein muslimsk fanatikar, På liknande vis brukar autoritære herskarar i dag kampen mot ekstremismen som påskot for å knebla religiøst liv.
Stefanusalliansen og Helsingforskomiteen uttrykker dyp bekymring for religionsfriheten i Bulgaria.
– Noen tror at trosfrihet beskytter religioner. Det gjør den ikke. Trosfrihet beskytter mennesker, sier Ed Brown.
Regjeringen blir bedt om å ikke gi bistand til skolesystem som sprer fordommer mot religiøse minoriteter. Les oppropet Ine Marie Eriksen Søreide får mandag.
Unge i Bekkelaget og Ormøy menighet lager banner for årets fakkeltog i Oslo
Årets første fakkeltog for forfulgte gikk i Bergen 29. oktober. I år er temaet barn og unge som forfølges for sin tro.
Barn og unge under 18 år har forbod mot å gå i kyrkjer og moskear i Kina. Den meir og meir totalitære stormakta er ikkje åleine om grove inngrep mot barns trusfridom.
12. november, samme dag som årets fakkeltog for forfulgte går av stabelen i Oslo, inviterer utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide til nasjonal konferanse om trosfrihet.
Bare det å ha hatt tilgang til religiøst materiale på nettet er nok til å bli sendt i Kinas brutale omskoleringsleire i Xinjiang-provinsen.
Unge irakarar som protesterer mot korrupsjon og sekterisk maktkamp skaper håp for Irak, seier vinnar av Stefanus-prisen.
En digital læringsplattform om trosfrihet – med kortfilmer, tekstmateriale og øvelser – er tatt i bruk av spennende aktører både i Europa og Midtøsten.
Kinas press mot trosfriheten er sterkere enn noen gang siden Kulturrevolusjonen. Da kan vi ikke tie.
Amnesty International har satt i gang en haste-kampanje for å protestere mot at fire kristne i Iran til sammen er dømt til 45 års fengsel for å praktisere sin tro.
I en kirkebenk på Fjellhamar er trosfriheten ingen truet rettighet. Men noen flytimer unna er virkeligheten sjokkartet annerledes.
Leah var en av 110 jenter som ble kidnappet av Boko Haram i Nigeria i februar. Hun er fortsatt gissel.
Medan Per Sandberg var i Iran, vart fire kristne i landet taua inn av politiet for å sona lange fengselsstraffer. Minst 12 kristne er for tida dømde til minst 10 års fengsel.
Den iranske pastoren Yousef Nadarkhani, som ventar på å sona ei fengselsstraff på 12 år, blei 22. juli arrestert i eit valdeleg raid mot heimen hans.
Tyrkias tiltale mot den amerikanske pastoren Andrew Brunson avdekker hvorfor anklagene ikke kan holde i noen legitim domstol.
Mange kinesiske kristne er villige til å risikere sin egen sikkerhet for å nå ut til nordkoreanere, og fortjener langt større oppmerksomhet og anerkjennelse for sin innsatsvilje.
Den kristne menneskerettsadvokaten Nguyen Van Dai, som Stefanusalliansen har appellert for, er satt fri etter mer enn to og et halvt år i vietnamesisk fengsel.
«Kim» (25) rømte fra verdens mest lukkede diktatur, men endte opp som sex-slave hos en voldelig eldre mann i Kina. Stefanusalliansens partner ble redningen.
Inngår treårig avtale med Utenriksdepartementet med åtte millioner i året til opplæring i trosfrihet, rettshjelp og etablering av menneskerettsorganisasjoner i et asiatisk land med krevende forhold for minoriteter.
Han sparker fotball, elsker bryting, har vært fotballmisjonær og har livnært seg som skopusser. Etter sommeren kommer Ed Brown (54) tilbake til Stefanusalliansen – som generalsekretær.
Kristne i Iran: Nye iranske konvertitter fra islam har fått lange fengselsstraffer. Samtidig vokser kirkene i flere land i Midtøsten og Nord-Afrika.
Den amerikanske pastoren Andrew Brunson må vente enda ti uker før rettssaken mot ham kan fortsette. Tyrkisk aktivist kaller tiltalen meningsløs.
Mine Yildirim ber Amnesty og den norske ambassaden observere rettssaka mot Andrew Brunson 7. mai. UD er uroleg, men kan ikkje stilla i retten. Amnesty prioriterer andre saker.
To ektepar fra hmong-folket leter etter ordene. De er ikke vant til å snakke om vanskelighetene de møter som kristne.
I årevis har den frittalende advokaten kjempet for menneskerettigheter. 5. april falt dommen. Han risikerte dødsstraff - fikk 20 års frihetsberøvelse.
Kristne kvinner blir utsatt for tvangsekteskap, voldtekter og andre former for seksuell vold.
– Dette er et kvantesprang for undervisning i trosfrihet, sier FNs spesialrapportør for trosfrihet om læringsplattform utviklet av et nettverk der Stefanusalliansen er med.
Kinas nye sterke mann Xi Jinping sende nyleg politiet sitt for å jamna ei stor kyrkje med jorda med hjelp av dynamitt og gravemaskiner. Vesten ser ikkje ut til å bry seg.
En nordisk nettbasert læringsplattform for trosfrihet vekker begeistring i FN. Stefanusalliansen har vært med å lage den.
– Religion kan ikkje brukast for å grunngje helseskadeleg diskriminering av kvinner, seier Nazila Ghanea.
– Barbariske angrep på kristne fra bevæpnede Fulani-gjetere, sier pastor. – Nær borgerkrig, sier biskoper. Nå setter hæren inn tropper.
Kinesisk politi har sprengt ei av dei største evangeliske kyrkjene i Kina. Dei brukte kraftige maskiner og dynamitt. Nye reguleringar av religiøst liv uroar.
I mars lanserer nordisk nettverk ny nettside som skal lære folk om trosfrihet. Stefanusalliansen er med.
Kristendommen slik vi har kjent den i 2000 år, er i ferd med å bli borte i Midtausten, seier baptist-teolog Martin Accad i Beirut.
Det er et paradoks at det var lettere å drive menighet under trykket av kommunismen enn i den kapitalistiske friheten etterpå.
– Som kristne har vi et ansvar for å kjempe mot undertrykkelse og for rettferdighet, samme hvem som lider, sier Lisa Winther i Stefanusalliansen.
– Feigt og inhumant, sier Sajid Christopher Paul, Stefanusalliansens partner, etter terrorangrepet mot en pakistansk kirke 3. søndag i advent.
I årevis har Nguyen Bac Truyen kjempet for menneskerettigheter i Vietnam. 30. juli ble han plutselig borte mens han ventet på sin kone utenfor en kirke.
Venstre-representant Abid Raja hedres for sitt internasjonale arbeid for å fremme religionsfrihet. Stefanusalliansen gratulerer.
Ine Marie Eriksen Søreide vil styrke samarbeidet med sivilsamfunnet for å møte dem som undergraver trosfriheten.
Det er nedslåande at Saudi Arabia og Pakistan skal forvalte FN-arbeid med menneskerettar i jubileumsår.
En kristen pakistaner døde fordi tre muslimske leger nektet å behandle ham. – Trist og inhumant, sier Sajid Christopher Paul.
Troen går til kjernen av vår personlige identitet og er med på å forme hvem vi er og hva vi gjør.