Derfor kjemper vi for trosfrihet
Stefanusalliansen kjemper for trosfrihet. Vi vil styrke respekten for tros- og livssynsfrihet – for alle.
83% av verdens befolkning lever i land der de risikerer store begrensninger på muligheten til å fritt utøve sin tro.
Hindre overgrep
Vi hjelper mennesker som lider for sin tro etter overgrep og diskriminering. Men vi bidrar også til å forhindre nye overgrep gjennom strukturelt og langsiktig påvirkningsarbeid samt gjennom å gi mennesker redskaper til å påvirke sin egen situasjon.
Trosfrihet og andre rettigheter
Diskriminering og forfølgelse på grunn av tro truer millioner av menneskers rett til liv, rettssikkerhet, forsamlingsfrihet, organisasjonsfrihet, ytringsfrihet, minoriteters rettigheter og tilgang til flere økonomiske og sosiale rettigheter.
Siden trosfrihet henger tett sammen med andre menneskerettigheter, jobber vi utfra en helhetlig tilnærming. Å jobbe for å styrke disse rettighetene vil samtidig ofte også ha positiv effekt på tros- og livssynsfrihet.
Stå opp mot urett
Som kristne har vi et ansvar å stå opp for urett som begås mot andre, både kristne og de som har en annen tro. Vi er kalt til å elske vår neste, uansett tro eller livssyn, og reagere mot urettferdighet og overgrep uansett hvem som rammes. Alle mennesker har en ukrenkelig verdi. Derfor jobber Stefanusalliansen også for alles rett til trosfrihet og inkluderer andre trosgrupper i menneskerettighetsprosjekter, diakonale prosjekter og i vårt påvirkningsarbeid.
«Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»
Paragraf 18 i FNs menneskerettighetserklæring
Derfor kjemper for trosfrihet for alle
Selv om vi er kristne, bør ikke vårt engasjement bør ikke stoppe ved våre egne. Vi har et ansvar å elske vår neste – uansett tro eller livssyn. Lignelsen om den gode samaritan illustrerer Jesu tanker om dette.
Samaritanerne var på Jesu tid det ytterste eksemplet på den religiøse og etniske «andre». Hatet mellom jøder og samaritaner var så sterkt at de kunne gå lange omveier for å unngå hverandre. Likevel bruker Jesus en samaritan som helt når han skal illustrere hvordan vi skal elske de fremmede, utsatte og lidende, med en praktisk kjærlighet.
Elske våre medmennesker
Selv om Bibelen ikke argumenterer ut fra moderne menneskerettighetstenkning, er den full av oppfordringer til å elske våre medmennesker og kjempe for rettferdighet for alle. Når vi ønsker å bygge Guds rike og forkynne evangeliet, må vi også ta alles menneskeverd på alvor. Ord må følges av handling. Profetene i Det gamle testamentet sto modig på barrikadene for å tale makten imot når Israelsfolket og dets konger krenket de svake – eller taust aksepterte at det skjedde.
Profetene understreket at det var ekstra viktig at Israel som gudsfolk tok vare på utsatte grupper som farløse, enker, fremmede og innflyttere. En fremmed er som oftest en som er annerledes enn deg og meg, kanskje til og med i tro og skikk.
Gud har skapt alle i sitt bilde og alle, uansett kjønn, rase, alder eller tro, har derfor et ukrenkelig menneskeverd. I diakoni og i nød- og utviklingshjelp for fattige og marginaliserte tar kirken menneskeverdet på alvor og forskjellsbehandler ikke på grunn av tro. Den sultende får mat – uavhengig om personen er kristen, muslim eller buddhist. Det samme burde gjelde i arbeidet for menneskerettigheter og trosfrihet.
Kristne lider sjelden alene
Der kristne lider, lider de sjelden alene. Myndigheter og ekstreme grupper som forfølger og diskriminerer på grunn av tro, er som regel ute etter alle som de definerer som «den religiøse andre». Noen ganger er andre grupper mer utsatte enn kristne. Dersom trosfriheten blir styrket og menneskerettigheter blir etterfulgt på disse stedene, vil det komme alle tros- og livssynsgrupper til gode – også kristne.
Vi ønsker å ta oppdraget om å kjempe for de svake og undertryktes rett på alvor, også når vi ikke deler deres tro. Alle som forfølges trenger at noen tør å reise seg opp og forsvare deres sak. Når vi tør å lede an arbeidet for trosfrihet for alle, også for de som ikke tror det samme som oss, er det et av de sterkeste vitnesbyrdene om Guds kjærlighet vi kan gi verden uten av vi av den grunn trenger å likestille ulike religioner.
Kamp for andres rettigheter, ikke for deres tro
Som Lausannebevegelsen slo fast i Cape Town i 2010: «Vi må skjelne mellom det å kjempe for rettighetene til mennesker med en annen tro, og det å godta sannheten i det de tror på. Vi kan forsvare andres frihet til å tro og praktisere sin religion uten å akseptere deres religion som sann.»
Derfor inkluderer vi både kristne og andre trosgrupper som lider i vårt påvirkningsarbeid, menneskerettighetsprosjekter og diakonale prosjekter. Når vi underviser våre partnere i menneskerettigheter og trosfrihet, vil vi understreke viktigheten av å være villig å gi andre de samme rettighetene som man krever for sin egen gruppe. Vi ønsker å oppfordre og utfordre norske menigheter til å stå sammen med oss i fronten for arbeidet for trosfrihet for alle – både våre trossøsken og de som har en tro som er forskjellig fra vår.
Slik arbeider vi for trosfrihet
• Stefanusalliansen ønsker å være en organisasjon som:
• Har god kunnskap om trosfrihet og andre menneskerettigheter.
• Driver gode menneskerettighetsprosjekt ute i felt med fokus på:
• Juridisk bistand og rettshjelp
• Undervisning i menneskerettigheter og trosfrihet
• Dokumentasjon av overgrep og påvirkningsarbeid
• Holdningsskapende arbeid som fremmer fredelig sameksistens og toleranse mellom ulike grupper.
• Aktivt er involvert i påvirkningsarbeid mot norske myndigheter, slik at deres innsats for internasjonal trosfrihet blir prioritert. Dette gjøres blant annet gjennom å ha kontakt med ulike politiske partier, gjennom å hjelpe til med at spørsmål blir stilt i Stortinget, gi innspill til Utenriksdepartementet, og gjennom å la våre partnere få møte norske myndigheter – både politiske og administrative representanter.
• Engasjerer enkeltmennesker til å protestere på vegne av dem som lider gjennom vår appelltjeneste og andre kampanjer.
• Er synlig i samfunnsdebatten rundt internasjonal trosfrihet.
• Bidrar med kunnskapsformidling på høyskoler, folkehøyskoler og konferanser.
• Aktivt bygger nettverk og allianser med andre, slik at vi kan få større gjennomslagskraft.