Sonia og familien har flyttet til en annen by fordi de var truet hjemme.
Blasfemi
Lahore, Pakistan: – Jeg er ikke redd for døden, men jeg er redd for hvordan det skal gå med barna mine, sier Younas som etter år i fengsel er satt fri, men må leve i skjul.
Pakistan ble i 1947 skilt ut fra India for å være et fristed for landets muslimer som opplevde forfølgelse og diskriminering av hindumajoriteten. Religiøse minoriteter gledet seg over opprettelsen av Pakistan. Landets grunnlegger, Mohammed Ali Jinnah, så for seg et land basert på trosfrihet og religiøs toleranse: «Dere er fri. Dere er fri til å gå til deres templer. Dere er fri til å gå til deres moskeer eller til alle andre steder for tilbedelse i staten Pakistan.»
I februar besøkte jeg et Pakistan der jeg kunne se at virkeligheten er en helt annen. Pakistanerne gikk riktignok til sine religiøse bygg, men ikke uten fare. Fredagsbønn og søndagsgudstjeneste ble feiret med skarpskyttere på moské- og kirketakene. Den religiøse toleransen Jinnah la ned i Pakistans grunnmur, er for lengst byttet ut med intoleranse og ekstremisme. Pakistan er i dag et av verdens verste land å være annerledes troende i.
Islamisering
Pakistan har siden starten hatt islam som statsreligion. Men det var først da general Zia-ul-Haq tok makten på 80-tallet at islamiseringen skjøt fart. Forfølgelsen kommer fra to hold, fra samfunnet – via ekstreme grupper, naboer, familie osv., og fra staten – via restriksjoner, diskriminerende lovverk og urettferdig behandling av offentlige institusjoner og rettsvesen. Kombinasjonen av disse kreftene er giftig for landets minoriteter. Det kommer tydelig frem i blasfemilovverket og misbruken av det.
Det var britene som opprinnelig innførte religionslovene da Pakistan og India fremdeles var samlet under britisk kolonimakt. Det asiatiske subkontinentet hadde et religiøst, etnisk og språklig mangfold, og religionslovene hadde til hensikt å dempe spenningen mellom gruppene. General Zia-ul-Haq endret lovverket fra å være beskyttelse av individer og religiøse grupper, til å bli et våpen for forfølgelse.
Kriminaliserer
Blasfemilovene kriminaliserer det å ytre noe negativt, kritisk eller humoristisk om profeten Muhammed og om Koranen. Inntil 2015 hadde vi blasfemilovgivning i Norge også. Loven ble sist brukt i 1912 og var følgelig en sovende paragraf. Pakistans blasfemilover er høyst våkne og med straff på livstid i fengsel for å fornærme Koranen og dødsdom for å fornærme profeten Mohammed.
Blasfemilovene brukes som et billig våpen til å angripe og diskriminere religiøse minoriteter, særlig kristne og ahmadiyyaer, men også hinduer og muslimer med avvikende meninger. Så godt som alle blasfemianklager er falske. Å anklage noen for blasfemi er lettvint og effektivt – politiet krever ikke bevis for å registrere anklagene, og det finnes ingen represalier overfor dem som kommer med falske anklager. De som beskyldes for blasfemi, er fritt vilt. Den mektigste parten vinner. Politi og rettsvesen gir ofte de blasfemianklagede urettferdig behandling i frykt for represalier fra ekstremistgrupper eller på grunn av egne fordommer. I noen tilfeller er blasfemianklagede blitt drept av politi og/eller fengselsvakter.
Drept
Guvernøren i Punjab, Salman Tasser, ble i 2011 drept av sin egen livvakt fra politiet, Mumtaz Qadri, for å ha kritisert blasfemilovene. Etter mordet ble Qadri hyllet som en helt av store folkemasser. Staten dømte ham til døden. Da straffen ble effektuert i 2016, tok 100.000 pakistanere til gatene for å hylle drapsmannens forsvar for blasfemilovene.
Selv utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo samlet det seg over hundre norske muslimer i protest mot straffen. I dag er det opprettet et minnesmerke ved Qadris grav rett utenfor Islamabad. Like ved graven står et skilt med oppfordring om å donere små gaver eller pengesummer i bytte mot en «evig plass i himmelen». Familien hans mottar store donasjoner, og Qadris kultstatus har befestet seg i det islamistiske miljøet.
Ikke henrettet
Ingen er offisielt blitt henrettet av staten for blasfemi. Ettersom sakene klatrer i rettssystemet, frikjennes tiltalte som regel på grunn av bevismangel. Men flere titalls blasfemianklagede er likevel blitt myrdet av ekstremister før eller under rettsaken. Rettergangen trekker ut i årevis, og det er ikke uvanlig at uskyldige sitter 7-10 år i fengsel før de frikjennes. De kan som regel ikke returnere til lokalsamfunnet etter frikjennelse, på grunn av faren for vold og hatkriminalitet fra ekstreme elementer. De må bosette seg på et nytt sted og skjule sin historie. De får ingen erstatning eller beskyttelse av staten.
Bor i skjul
Verdens mest kjente blasfemioffer er Asia Bibi, fembarnsmoren som har sittet fengslet siden 2009. Det finnes mange som henne som verden ikke kjenner til.
Vi traff en av dem – Younas, en mann som satt syv år i fengsel, før han endelig ble frikjent i Høyesterett i april 2013. Han bor nå i skjul i en annen by enn der han opprinnelig kom fra.
– Jeg er erklært uskyldig av retten, men jeg er ikke fri fra anklagene fra samfunnet, sier han. Younas holder sin identitet skjult, og da vi besøkte han hjemme, måtte vi holde lav profil for å ikke tiltrekke uønsket oppmerksomhet.
Det startet med at noen kollegaer anklaget ham for å ha fornærmet profeten Muhammed. Younas tror han ble anklaget fordi han var kristen og likte å snakke om sin tro. I fengselet ble han utsatt for grov tortur. Younas ble servert mat med knuste glasskår som skrapte ham opp innvendig, og to ganger ble han forsøkt forgiftet.
Younas er fremdeles sterkt preget, både fysisk og psykisk, av tiden i fengselet.
– Det er Gud som skal ha æren for at jeg er blitt løslatt og for at jeg ikke er blitt skremt vekk fra troen, sier Younas. Til minne om dette bærer han et stort sølvkors rundt halsen.
Kilder til hele teksten: AGHS Legal Aid Cell, USCIRF, Dawn, Human Friends Organization, CIA World Factbook
AKTUELT
- Frykta sit i oss, seier katolsk prest eitt år etter ekstremist-angrep som brende ned nabolag.
Advokat og kone ber fengselet la sjuk, dødsdømt kristen firebarnsfar få koma på sjukehus.
– Ekstremistar blir oppmuntra av manglande oppgjer med tidlegare angrep.
Lahore, Pakistan: Kristne som flyktet i panikk, har vendt hjem under politibeskyttelse.
Men søndag gikk ekstremister i gatene i Sargodha der Nazir Masih ble lynsjet til døde.
Pakistan: Ekstremistar tente på hus og skofabrikk. Kristen mann slått helselaus av mobben. Døydde på sjukehus.
Hjem og kirker er gjenoppbygget etter ekstremisters vold i det kristne nabolaget Jaranwala.
Syvende gang Stefanusalliansens Pakistan-partner berger mennesker i saker med dødsstraff.
Foreldre til tre er satt fri mot kausjon – familien plassert på hemmelig adresse.
Etter at kristne i Jaranwala vart skulda for blasfemi og angripne, ventar dei på tydeleg signal frå statsmakta, skriv Johannes Morken i Klassekampen.
25 brende kyrkjer. Fleire tusen kristne lever i frykt.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt må på nytt ta opp Pakistans blasfemilov og ekstremistenes bruk av den til angrep på minoriteter, skriver Johannes Morken og Ed Brown i Aftenposten.
Minst 500 familier måtte flykte. 25 kirker er ødelagt i kristne landsbyer nær Faisalabad i Punjab etter anklager om blasfemi.
Den russisk-ortodokse presten Viktor Ioann Burdin har fått forbod mot å arbeida som prest.
Ashfaq Masih har sittet sju år i fengsel, falskt anklaget for blasfemi. Familien ber om forbønn etter at han ble dømt til døden.
To kristne gutter er arrestert og varetektsfengslet, siktet for blasfemi etter en mindre krangel med en politikonstabel i den pakistanske storbyen Lahore.
Nå kan det bli ti års fengsel eller livstid for dem som fornærmer profeten Muhammeds koner.
11 av landa har islam som statsreligion.
Verda snur ryggen til dødsfella Nigeria og det aukande religiøse hatet.
En lærer ved en madrassa ble anklaget og drept for blasfemi etter at en 13 år gammel jente hadde hatt en drøm.
Mannen hadde slitt med psykiske problemer i årevis. Ble lynsjet til døde for påstått blasfemi.
Ein gledens dag i Pakistan: Adventisten Sajjad Masih Gill slapp endeleg fri.
Unge muslimer forstod hva trosfrihet er.
I sju år sat eit kristent ektepar dødsdømt for blasfemi i Pakistan. I juni blei dei sette fri. No er paret og de fire barna deira på ein trygg stad i Europa.
Den pakistanske statsministeren må våga å ta ekstremistane sine der det gjer vondt og ta oppgjer med si eiga blasfemilov og valden som følgjer av lova.
De er foreldre til fire barn. Nå forenes familien igjen etter åtte års fengsel for foreldrene.
Flere kristne sykepleiere i Pakistan er grunnløst beskyldt for blasfemi. Video viser hvordan en dem bankes opp av muslimske kolleger.
Min venn Shahbaz er en moderne martyr. Han kjempet for trosfriheten og døde for den. Arven hans forplikter oss.
Maroline Pervaiz (35) – mor til fire – var så redd for kva som venta at ho svima av under eit møte med mannen Asif i fengselet i Lahore i Pakistan. Han er dømt til døden i ein galge.
Stefanusalliansens partner beskytter familien til kristen mann som nå er frikjent fra sin dødsdom for blasfemi i Pakistan.
Geir Sigbjørn Toskedal spør utenriksminister Ine Eriksen Søreide hva Norge vil gjøre for trosfrihet og rettssikkerhet i Pakistan.
«Den onde gleden gjorde meg nedbrutt,» forteller Asia Bibi. Hun hadde fått dødsdommen for blasfemi – og selskap av en rotte i fengselscella.
Asif Pervaiz har site fengsla i Pakistan i sju år. 8. september vart han dømt til døden ved henging etter falske skuldingar for blasfemi.
Minst tusen kristne og hinduistiske jenter tvangskonverteres og tvangsgiftes med muslimske menn hvert eneste år i Pakistan.
Kirker gir nytt håp i Pakistans Punjab-provins der kristne møter vedvarende diskriminering og voldelig angrep.
Asia Bibi takker for støtten fra Stefanusalliansen og andre. I august kommer boken om henne på norsk.
Overgrep: Den kristne familiefaren Amir Masih (25) i Pakistan døde etter politi-tortur. Knut Arild Hareide tar overgrepene mot pakistanske kristne og andre minoriteter opp i Stortinget.
Ed Brown er glad og lettet for at den kristne kvinnen Asia Bibi endelig er i frihet etter ti år i fengsel og ni år med dødsdom for blasfemi.
En psykisk utviklingshemmet kristen i Pakistan er arrestert, anklaget for blasfemi. En muslimsk nabo som overhørte en diskusjon, gikk løs på mannen og ropte på mobben.
Advokaten Saif ul-Malook er muslimen som bisto kristne Asia Bibi i blasfemisaken mot henne. Mens Bibi endelig er fri, lever ul-Malook med drapstrusler hengende over seg.
Sajid Christopher Paul rosar Pakistans høgsterett etter at retten både har frifunne Asia Bibi og blankt avvist eit krav om å oppheva frifinninga av den tidlegare dødsdømde.
Pakistans høyesterett avviste tirsdag å oppheve frifinnelsen av den kristne tobarnsmoren Asia Bibi. Hun satt på dødscelle i åtte år for blasfemi til hun ble frifunnet i oktober. Nå får hun forhåpentligvis snart forlate landet.
Ahok, den uskuldig dømde eks-guvernøren i hovudstaden Jakarta i Indonesia, er sett fri frå fengsel, tre månader før tida.
Pakistans høgsterett skal tysdag ta stilling til eit krav om å omgjera frifinninga av den tidlegare dødsdømde Asia Bibi.
Norsk-pakistanske Qasim Ali tok i haust til orde for å forby karikaturar av profeten Muhammed. Han påsto at dette vil hindra radikalisering. Det er med respekt å melda tøv.
Sajid Christopher Paul gledde seg stort over at Asia Bibi blei frikjent, men fryktar at ekstremistane no får endå meir makt sidan regjeringa i Pakistan gav etter for vald og demonstrasjonar.
– Det er gode grunnar for å tru at Asia Bibi er ute av fengsel i Pakistan og på ein trygg stad. Vi ventar enno på sikker melding om at ho er ute av landet, seier Ed Brown i Stefanusalliansen.
Kristne i Pakistan opplever forfølgelse og hat. Men de har ikke mistet håpet om et mer humant samfunn.
Regjeringa har inngått avtale med ekstremistpartiet TLP. Blir kritisert for å gje etter for demokratifiendtlege ekstremistar.
– Bønner er hørt, et mirakel har skjedd, sier Sajid Christopher Paul. Pakistans høyesterett godtok onsdag anken fra Asia Bibi. Landets hovedstad er i høy beredskap etter ekstremisttrusler.
Sjefen for Pakistans høgsterett er truga på livet av ekstremistar. «Vi er ikkje dommarar berre for muslimar», seier han. Statsministeren med sterk advarsel.
Pakistans høyesterett godtok onsdag anken fra Asia Bibi. Landets hovedstad er i høy beredskap etter ekstremisttrusler.
Ei mor til to vart 24. august fengsla i 18 månader for brot på Indonesia kontroversielle blasfemilov. Ho vart skulda for å ha fornærma islam.
Ekstreme islamister i Pakistan truer nå landets høyesterettsdommere på livet før dommerne avgjør anken i saken mot den dødsdømte kvinnen Asia Bibi. Situasjonen er meget spent og farlig.
To menneske. To lagnader. Asia Bibi håpar på å sleppa fri dødsdommen i Pakistan. Andrew Brunson håpar å sleppa fengsel livet ut i Tyrkia. I morgon møter han igjen i retten
Måndag møtte dødsdømte Asia Bibi i høgsterett i Pakistan. No ventar ho på dommen.
Måndag får endeleg den pakistanske, kristne kvinna Asia Bibi anken mot blasfemi-dødsdommen opp i høgsterett, så sant ikkje saka igjen blir utsett. Ed Brown i Stefanusalliansen håpar ho blir sett fri.
Da en 26 år gammel mann i Pakistan 2. august ble arrestert, anklaget for blasfemi, rykket Sajid Christopher Paul umiddelbart ut.
Imran Khan, som vant det pakistanske valget, uttalte i 2010 at Asia Bibi er uskyldig dømt for blasfemi. Han vant på kamp mot korrupsjon.
I to år har Anjum Naz Sandhu (62) vore dødsdømd for blasfemi i Pakistan. Denne veka vart han frikjend i høgsterett i Lahore i Punjab-provinsen.
Mens pakistanske Maroline var på sykehuset for å føde tvillinger, ble mannen torturert og fengslet for blasfemi. I fire år har hun vært alene med barna på et hemmelig sted.
Fleire hundre familiar flykta frå heimane i frykt for at opprørte demonstrantar ville brenna ned kristent nabolag.
Kristne Asia Bibi har vore dødsdømt sidan 2010. No skjerpar EU tonen overfor Pakistan.
«Et av de modigste menneskene jeg kjenner», sa John Peder Egenæs i Amnesty då Asma Jahangir fekk Stefanusprisen.
Sajid Christopher Paul er opprørt over at islamske ekstremister tvang justisminister til å gå av på falske blasfemianklager.
Flere tusen har sendt oppmuntring til dødsdømte Asia Bibi i Pakistan. Samtidig kommer meldingen om en ny kristen dødsdømt for blasfemi.
Innvandringsminister Sylvi Listhaug får ros for å ha utfordret imam Tahir ul-Qadri på hans støtte til dødsstraff for blasfemi i Pakistan.
Pakistansk 16-åring snakket med en kollega om sin tro på Jesus. Etter en opphisset diskusjon ble han arrestert for blasfemi.
Asia Bibi har i syv år vært dødsdømt for blasfemi i Pakistan. Datteren Isham trygler om hjelp.
Åtte er tiltalt for mord etter at ekstremistisk mobb i Pakistan angrep tre studenter, med anklager om blasfemi.
Younas satt syv år i pakistansk fengsel anklaget for blasfemi. Så ble han frikjent av retten, men ikke av ekstremistene. Familien lever i skjul.
Pakistanske Asia Bibi husker alt fra den skjebnesvangre søndagen for over fem år siden.
Dødsdømte Asia Bibis ankesak skulle opp til høring 9. september, men ble utsatt – igjen.
Asma Jahangir, pakistansk advokat og menneskerettighetsaktivist, blir årets mottaker av Stefanusprisen.
En domstol i Pakistan har dømt et ektepar til døden for å ha sendt «blasfemiske tekstmeldinger».
I desember oppfordret vi til å sende oppmuntringskort til dødsdømte Asia Bibi i Pakistan. Nå har flere hundre nordmenn skrevet kort til henne.
En av Pakistans mest åpne kritikere av blasfemilovene, Salman Taseer, guvernør av Punjab, ble drept den 4. januar av en av sine egne livvakter.
Tobarnsmoren Asia Bibi ble nylig dømt til døden i Pakistan. Grunnen var at hun nektet å konvertere fra kristendommen til islam.