Tyrkia: Karataskirken i Izmir - Stefanusalliansen
Bilde: Utdeling av mat til jordskjelvofre. Foto: Karataskirken i Izmir.

Bilde: Utdeling av mat til jordskjelvofre. Foto: Karataskirken i Izmir.  

Mange av de første kirkene i Tyrkia (i nyere tid) er startet av utlendinger, og de har vært veldig viktige i å bygge opp velfungerende menigheter. I flere år nå har vi sett at utenlandske misjonærer, prester og frivillige blir deportert fra Tyrkia og nektet å komme inn i landet. Nå sliter flere menigheter med mangel på lokale ledere som kan lede kirkene, og det er derfor et sterkt behov for å trene gode kirkeledere og å bygge kirker. Prosjekt Smyrna er et svar på denne utfordringen. 

Karataskirken er en av de første tyrkiske kirkene som ble plantet i Tyrkia i nyere historie, og Stefanusalliansen startet samarbeid med dem i 2022. Den har blitt ledet av lokale, tyrkiske ledere siden tidlig 1980-tallet. Mer enn 90% av kirkens medlemmer kommer fra muslimsk bakgrunn og mange av dem er derfor førstegenerasjonskristne. Menigheten leder og støtter også to iranske kirker og en arabisktalende kirke – som har et høyt antall av flyktninger som bor i byen.

Prosjekt Smyrna sikter seg inn på å utruste kristne ledere for å drive og starte tyrkisktalende kirker i landet. Elevene får delta på et ettårig disippeltreningsprogram, hvor målet er å sende dem ut som misjonærer i sitt eget land for å fylle en nøkkelrolle i en allerede eksisterende menighet eller plante en ny menighet. I tillegg får elevene mulighet til å gjennomføre en treårig teologisk utdannelse gjennom en partnerorganisasjon, mens de samtidig tjener i en menighet.

“Kort sagt er vårt mål å forstørre og utvide Guds suverenitet i hele Tyrkia, spesielt i vestlige deler av Tyrkia. Dette gjør vi gjennom å utruste den lokale kirken, trene våre kristne søsken og etablere nye menigheter gjennom dem. Det vil påvirke samfunnet, endre det, og vise mennesker vår kristne tro.”

Pastor Umut Sahin i Karataskirken. Foto: Stefanusalliansen.

AKTUELT

Prosjekt