I Aiman Umarovas hjemland ble 195 personer arrestert for sin trosutøvelse i 2023.
Sentral-Asia: Disippeltrening for kvinner
Vi støtter utrustning av kvinner som velger kristen tro og som møter et kraftig press for å vende tilbake til islam.
Store deler av Sentral-Asias fem reublikker opplever sterke restriksjoner på trosfrihet. Kristne opplever fengsling uten forsvarlige rettslige prosesser, og flere forteller om tortur.
Sentral-Asia er den regionen som ligger sør for Russland, øst for Det kaspiske hav, nord for Afghanistan og Iran og vest for Kina og Mongolia. Kasakhstan er den i areal desidert største og er den eneste som har grense til Russland. Sentral-Asia består av Usbekistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Turkmenistan.
Da Sovjetunionen gikk i oppløsning, ble de ulike republikkende selvstendige. De fem republikkene i Sentral-Asia be uavhengige høsten 1991. Republikkene fikk etter noe frihet i starten, nye autoritære regimer. Og trosfriheten er under økende press i alle republikkene.
Dette er delvis regimer som i utgangspunktet – slik myndighetene i Sovjetunionen gjorde – satser på streng statlig kontroll med all aktivitet i samfunnet. Det innebærer også kontroll med religionsutøvelse – det være seg gudstjenester, misjon og tilgang på religiøs litteratur.
Islam er den dominerende religionen i republikkene. Radikal islam er i fremmarsj, med bygging av moskeer og tilbud om gratis skolering på koranskoler, gjerne sponset av Saudi Arabia. Wahabismen, den radikale islamismen, sponses fra Saudi Arabia. Dette skaper bekymring også i Sentral-Asia. For eksempel har myndighetene i Tadjikistan stengt koranskoler (madrasser). Religion kobles i myndighetenes øyne fort til ekstremisme, og frykten for ekstremisme bidrar til å sette flere religiøse samfunn i kryssild.
Usbekistan har etter skifte av president i 2016 stått for en viss lettelse i praktisk politikk, men religionsloven er ikke forandret.
Følg utviklingen i Sentral-Asia
• Vår partner Forum18 følger utviklingen i alle landene i Sentral-Asia. Les her
Stefanusalliansen samarbeider med lokale kirker, organisasjoner og personer.