– Myndighetene må garantere drapstruede Mubarak Balas sikkerhet, sier Stefanusalliansen.
Nigeria
Nigeria rives sund av voldelige islamister, militser og banditter. Kidnappinger og voldsangrep mot minoriteter øker.
Konflikter fyres opp med religion
Deler av Nigeria er sterkt preget av polarisering og vold. Religion brukes for å forsterke konflikter.
I nordlige deler av Nigeria har den islamistiske terrorgruppen Boko Haram sitt fotfeste. Militsens mål er å innføre sharia-lover i hele Nigeria. Gruppens forløpere har vært i kontakt med regjeringen og kristne siden 1950-tallet. Boko Haram er ansvarlig for flere hundre drap hvert eneste år. Boko Haram er også aktiv i Niger, Tsjad og nordre Kamerun.
Navnet Boko Haram betyr «vestlig utdanning er synd». Ordet «haram» betyr «synd» eller «forbudt» i islam. Gruppen er blant de terrorbevegelsene som dreper flest mennesker.
En utbrytergruppe fra Boko Haram – IS Vest Afrika-provinsen – drepte sommeren 2021 lederen av Boko Haram.
Bortført kristne skolejenter
Boko Haram har bortført mange skolejenter. I februar 2018 kidnappet gruppen 110 skolejenter i Dachi. De aller flerste var muslimer, og de ble raskt satt fri. Leah Sharibu er en kristen jente som fortsatt er kidnappet. Andre kvinnelige kristne gisler er drept.
Angriper kirker
I Midtbeltet i Nigeria er det en eskalerende konflikt om kontrollen over beiteland, mellom fulani-nomader og fastboende bønder. Fulanier flest er muslimer, bøndene kristne. Denne konflikten som er utbredt i en rekke land i Afrika, er i Nigeria blitt trappet kraftig opp med voldelige angrep fra bevæpnede ekstremister, rettet mot kirker og kristne landsbyer. Det har også vært voldelige hevnangrep.
Denne konflikten som i utgangspunktet ikke handler om religion, er blir nøret opp med misbruk av religion og kan utarte til en religionskrig.
Kvinners rettigheter styrkes
I Nigeria har Stefanusalliansen to prosjekter gjennom organisasjonen PROCMURA som blant annet tilbyr opplæring og kursing i trosfrihet, samt videre oppfølging og støtte til tidligere kursdeltagere gjennom et etablert nettverk av trosfrihetsforkjempere både lokalt og regionalt, for å oppfordre til å spre kunnskapen videre. I tillegg samler PROCMURA kvinner i tre lokalsamfunn i Nigerias ustabile Midtbelte til tverreligiøse samlinger hvor de lytter til hverandres historier, lærer om sine rettigheter og hvordan fremme dem. Parallelt samles lokale og religiøse ledere for å bevisstgjøres om situasjonen og rettighetene for jenter og kvinner i deres trossamfunn og nærmiljø. Slik skapes endring i holdninger og handlinger på flere plan, og kvinner tilknyttet Nigerias kirker og moskeer kan oppleve stadig mer frihet og færre overgrep.
Følg utviklingen i Nigeria
• Vår søsterorganisasjon CSW rapporterer her
• Les alle våre Aktuelt-saker om Nigeria her
• Den amerikanske kommisjonen for internasjonal trosfrihet (USCIRF) om Nigeria her
• Brev til USAs utenriksminister om å stoppe kidnappinger og vold. Les her
Her arbeider vi
Stefanusalliansen samarbeider med lokale kirker, organisasjoner og personer.