Irak: Påvirkning for minoriteters plass - Stefanusalliansen
Workshop for barn og mødre i Erbil i mars 2022, her fra en kirke.

Workshop for barn og mødre i Erbil i mars 2022, her fra en kirke.  

Stefanusalliansen begynte i 2019 samarbeid med den irakiske organisasjonen Masarat. De ønsker å skape forutsetninger for fredelig sameksistens mellom Iraks religiøse grupper og motvirke fordommer og feilaktige stereotyper av minoriteter.

I et vellykket to-årig pilotprosjekt med Masarat støttet Stefanusalliansen opprettelsen av «The Institute for Diversity Studies» (Instituttet for studier i mangfold). I 2021 har Stefanusalliansen inngått en ny treårig avtale med Masarat. Masarat ønsker å fortsette arbeidet med fredelig sameksistens ved dialog og opplæring. De vil aktivt inkludere kvinner og barn.

Tusenvis av kvinner og barn er preget av traumer fra krig, konflikt og kriser det siste tiåret i Irak, både i årene med IS, og de siste par årene med Covid-19 pandemien som har gitt nedstengte samfunn. Men samtidig er disse to gruppene ofte glemt både når samfunnet setter inn tiltak, og i forsoningsarbeid.

Derfor ønsker Masarat nå å organisere workshops i en rekke irakiske byer. Det skal tilbys informasjonsarbeid og dialog rundt fredelig sameksistens, med kvinnelige og mindreårige deltagere fra forskjellige religiøse grupper. Det skal også gis undervisning om det religiøse mangfoldet i Irak.

Det skal utvikles materiell spesielt rettet mot både barn og deres mødre og mot landets kvinnelige lærere. En del av teorien er at dette skal redusere fiendtlige tanker mellom mennesker fra forskjellige religiøse grupper og kunne fungere som traumebehandling etter konflikt.

To av Masarats grunnleggere fikk i 2018 Stefanusprisen, Saad Saalloum og fader Amer Jajee.

• Les også intervju med Amina Hasan Golden i Masarat: ‘Volden kommer fra skoler og moskeer’

• Les intervju med Stefanuspris-vinner Amer Jaje: ‘Eg ser lys i enden av tunellen for Iraks minoriteter’

 

Fra stiftelsesmøtet for Institutt for mangfoldsstudier i Irak, 2. juli 2019. Foto: Masarat

AKTUELT

Prosjekt