IS drap menn for fote og gjorde kvinner til sex-slavar og handelsvare.
Irak: Aktiviteter for jesidikvinner i flyktningleir
En menighet som gjør det de kan for flyktninger etter IS, tilbyr gode aktiviteter for jesidi-kvinner i flyktningeleir.
Helt siden IS invaderte Mosul i 2014, har Stefanusalliansen bidratt hjelp til mennesker som har flyktet for sin tros skyld. I 2019 utvides innsatsen.
Opp igjennom historien har Irak vært kjerneområdet for en rekke store sivilisasjoner og riker, som for eksempel Babylonia. De kristne her har røtter helt tilbake til de første århundrene. De hevder selv at kristendommen ble brakt til Irak i det første århundret av apostlene Thomas og Thaddeus av Edessa, som også tilhørte Jesu indre sirkel. Opp gjennom historien har den kristne minoriteten gjentatte ganger opplevd religiøs og etnisk forførgelse, inkludert en rekke massakrer.
Etter at en amerikanskledet invasjon styrtet Saddam Husseins regime i 2003, har ekstremisme og terror igjen fått fritt spillerom i store deler av Irak. Kirker ble bombet, kristne ble kidnappet og drept og truet på livet. Dette førte til at mange kristne forlot landet, mens andre flyttet fra Bagdad-området til de kristne landsbyene og kjerneområdene nord i landet, der det relativt sett var tryggere fram til IS-invasjonen sommeren 2014. Da måtte mange flykte på nytt, både kristne, shiaer, jesidier og sunni-muslimer som var uenig i IS sin ideologi.
De kristne i Mosul og de omliggende kristne landsbyene mistet alt da IS angrep; Hus og hjem, arbeid og inntekt, eiendeler. Mer enn hundre tusen kristne ble internflyktninger i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Noen bor i provisoriske kontainter-flyktningleire, andre har leid et rom. Her blir de beskyttet av de kurdiske myndighetene, og har fått lov å praktisere sin tro i fred. Kampen for å overleve er likevel hard. Det er svært vanskelig for dem å få jobb i Kurdistan og å skaffe penger til husleie, mat og andre livsnødvendigheter. Mange av de kristne flyktningene har nå forlatt Irak, utslitt etter tiår med forfølgelse. I 2003 hadde Irak cirka 1,3 millioner kristne, og i dag regner kirkeledere med at det er mellom 200 000 og 250 000 igjen.
Etter at IS våren 2017 ble fordrevet fra Mosul og de kristne landsbyene på Ninive-sletten, har en del kristne internflyktninger begynt å vende hjem. De aller fleste har gitt opp Mosul, men flere forsøker å se om de kan bygge opp sine liv på Ninive-sletta igjen. Ikke alle kristne familier tør å vende tilbake. De frykter for sin egen sikkerhet, og det koster mye å bygge opp igjen ødelagte hus og infrastruktur som vei og strøm, og det er vanskelig å skaffe et levebrød. Få av jesidiene har våget å vende tilbake til ødelagte landsbyer rundt Sinjar-fjellet. Der er det også militære spenninger mellom militser og tyrkiske og irakiske regjeirngsstyrker.
Trosflyktningene i Irak trenger fortsatt vår støtte og forbønn.
Stefanusalliansen ønsker å bidra til å lindre nød og gi nytt håp til de mange som er på flukt og som forsøker å skaffe seg et nytt liv. Vi ønsker også å bidra til at den kristne minoriteten kan bli i Midtøsten.
Stefanusalliansen samarbeider med lokale kirker, organisasjoner og personer.