Opprørarar har velta Assad-regimet. Men klarar dei å samarbeida for fred?
Libanon: Trosfrihet på arabisk
Adyans opplæring i trosfrihet i den arabisktalende verden er spesielt rettet mot ledere av trossamfunn, kunstnere og journalister.
I et krigsherjet Syria trenger mennesker på flukt i eget land eller i nabolandet Libanon hjelp. Libanon selv er rammet av en serie kriser.
Før krigen fra 2011 ødela Syria, var landet relativt stabilt. Like fullt var det et diktatur, med et stort etterretningsapparat og med sterk kontroll over alle innbyggere. Religiøse minoriteter levde likevel relativt beskyttet.
Etter at den brutale krigen har herjet landet, er Syria et ødelagt land. Krigen begynte med protester mot Bashar al Assad for uteblitte økonomiske og politiske reformer i 2011. Da myndighetene slo kraftig ned på protestene, eskalerte det til en blodig borgerkrig.
Lidelsene for sivilbefolkningen er enorme. Nærmere 500.000 er drept. Over 5 millioner har flyktet fra landet, og over 6 millioner lever som flyktninger i sitt eget land. Over 13,5 millioner av de 18 millionene som fortsatt bor i Syria, trenger humanitær hjelp for å overleve. Likevel er religiøse og etniske minoriteter blitt mer og mer sårbare i takt som det har blitt tydeligere religiøse skillelinjer i krigen.
IS prøvd å fordrive kristne og andre religiøse grupper som de anser som vantro, fra de områdene de kontrollerte. Regjeringshæren, der mange er alawittter, og deres sjia-muslimske allierte, har bevisst angrepet sunnimuslimer. Sunni-muslimske grupper har hevnet seg mot sjiamuslimer og alawitter.
Det meste av vårt arbeid drives gjennom partnere i Syrias naboland Libanon. Libanon har tatt imot over en million registrerte flyktninger, i tillegg komer flere hundre tusen som ikke er registrert. Vi har arbeid for flyktninger, og vi har et prosjekt inne i Syria gjennom en libanesisk partner.
Libanon er selv blitt rammet av en serie kriser som har ført landet til kollaps. En dyp økonomisk krise, en alvorlig politisk krise, en eksplosjon i Beirut og en helsekrise kommer på toppen av at landet har en flyktningkrise. Landet har tatt imot cirka 1,5 millioner syriske flyktninger og har i tillegg 300 000 palestinske flyktninger. Vår partner i Libanon hjelper både flyktninger og fattige libanesere.
Libanon har et sekterisk politisk system der politiske posisjoner fordeles etter religiøs tilhørighet. Dette systemet er under voksende kritikk.
Følg utviklingen
• Les om Syria hos Middle East Concern
• Les om Libanon hos Middle East Concern
Stefanusalliansen samarbeider med lokale kirker, organisasjoner og personer.