Iran: Støtte til undergrunnskirkene - Stefanusalliansen
Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock.

Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock.  

Hvorfor Iran?

Iran er en autoritær islamsk stat hvor sjiaislam er den offisielle statsreligionen. Noen religiøse minoriteter som sunnimuslimer, armensk-ortodokse, assyriske kristne, jøder og zoroastrere er ifølge loven anerkjente religiøse retninger. Andre religiøse minoriteter som protestantiske kristne, bahaier og sufier derimot er ulovlige og opplever sterk forfølgelse. Det sjiamuslimske styret i Iran prøver å stoppe veksten av konvertering fra islam. Det er en tydelig systematisk forfølgelse hvor myndighetene blant annet bruker arrestasjoner, overvåkning, fengsling, press, tortur og tvang. 

 

Kirken i Iran

I Iran er det kun de historiske kirkesamfunnene som er anerkjent. Likevel opplever de kristne som tilhører historiske kirkesamfunn å bli behandlet som annenrangsborgere. Dette ser man blant annet ved utfordringer med å få den utdannelsen en ønsker eller vanskeligheter å få jobb. De historiske kirkesamfunnene har tillatelse til å opprettholde sine egne språk og kulturelle tradisjoner gjennom kirkelig aktivitet, men det er forbudt å bruke det offisielle persiske språket. De er under sterk kontroll og overvåkning fra myndighetene. Dette har ført til en sterk vekst av husmenigheter, som hovedsakelig består av iranske protestantiske kristne som har konkvertert fra islam. Den protestantiske kirken er ikke anerkjent og derfor ulovlig, og mange av protestantene opplever sterk forfølgelse. Dette kan blant annet være stenging av husmenigheter, fengsling, forsvinnelser og drap. Protestanter blir sett på som en trussel for nasjonal sikkerhet og påvirket av Vesten. Til tross for store utfordringer i Iran i dag, opplever de likevel en av verdens største vekkelser. 

Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock.

Pars Teologiske Senter

Pars Teologiske Senter ble grunnlagt i 2010 av iranske pastorer og teologer. Ønsket var å bringe evangeliet til Iran og den persisktalende verden, samt legge til rette for ledertrening på en dyp, holistisk og kontekstuell måte. 

“Our mission is to equip and mobilize the Iranian church by training a new generation of biblically rooted, theologically informed and spiritually mature servant leaders, committed to sheherd the church in loving God and neighbor, transforming the Persian-speaking world for the glory of God”

Pars Teologiske Senter har fire fokusområder. Med sin egen teologiskole kan de utdanne ledere gjennom et treårig program. De underviser både iranske kristne inne i Iran, samt persisktalende diaspora bosatt i andre land. Kristne iranere styrkes til å møte utfordringer og muligheter på en Kristus-lik måte. Dette gjøres gjennom et mentorprogram, veiledningssenter og lederforum. Kirkelige ledere blir utrustet gjennom ressurser og innhold som publiseres på deres nettside, i podkast og gjennom litteraturpublisering. Sist, men ikke minst, mobiliserer de ledere til kirkeplanting og disippelgjøring gjennom et praksis- og refleksjonsprogram. 

 

Article 18

Article 18 er en organisasjon som ble startet for å beskytte og fremme trosfrihet i Iran, samt å drive politisk påvirkning på vegne av Irans forfulgte kristne. 

Our vision is to see the human rights and religious freedom of every citizen honored in Iran.

Article 18 sørger for å publisere konkrete saker hvor iranske kristne opplever trosfrihetsbrudd. Ved å dokumentere dette, er de en troverdig kilde til informasjon og kan bruke databasen til å ansvarliggjøre menneskerettighetsbrytere. Ved å drive politisk påvirkning har de både et mål om å informere, motivere og mobilisere mennesker til å kjempe for forfulgte kristne i Iran, i tillegg til å påvirke myndighetene til å endre lovgivning, retningslinjer og holdninger. Gjennom et undervisningsprogram blir kristne iranere utrustet til å møte potensiell forfølgelse, enten det er verktøy for kirkeledere, disippeltrening eller traumehjelp for å hjelpe potensielle ofre for forfølgelse. 

 

Ved å velge Iran som misjonsprosjekt, vil dere få innblikk i hvordan det er å leve i et land hvor kristen tro er forbudt. Dere vil bli kjent med kristne som møtes i skjul og som risikerer å bli fengslet bare på grunn av troen sin. Dere får også være med og utruste og styrke kristne som står i et voldsomt press. Gjennom teologisk undervisning, veiledning og kurs, kan dere vise at de ikke står alene. 

 

For mer informasjon om misjonsprosjekt, kontakt post@stefanus.no

KLIKK HER FOR MER RESSURSER OM IRAN

MENIGHETSPROSJEKTER