Tyrkia: Be for avgjørende valg

Foto: Arkiv.

Foto: Arkiv.

Be for oss, be for Tyrkia! Det sier våre tyrkiske venner. De bruker alt de har av krefter på å hjelpe mennesker som overlevde jordskjelvene. Søndag venter dessuten et avgjørende valg i Tyrkias historie.

– Det er en aggressiv valgkamp. Spenningen er høy. Vi lever i uvisshet om hva som vil skje etter valget, sier en av våre venner i Tyrkia som håper på presidentskifte.

Meningsmålingene viser at president Recep Tayyip Erdogan, som har hatt fast grep om makten i 20 år, ligger bak sin fremste konkurrent, Kemal Kiliçdaroglu som en rekke opposisjonspartier som står langt fra hverandre, har samlet seg bak.

Ett mulig utfall er at Erdogan taper presidentvalget, men at hans koalisjon fortsatt får flertall i parlamentet.  Usikkerheten er stor. Det kan bli det en valgrunde nummer to i kampen om presidentmakten. Det finnes dessuten en frykt for at Erdogan ved et tap, ikke vil gi fra seg makten fredelig.

Under Erdogan er Tyrkia blitt mer islamistisk, mer nasjonalistisk og mer autoritært. Han har mange støttespillere som ivrer for hans politikk – og mange kritikere.

Landet herjes av skyhøy inflasjon – som trolig reelt sett er langt høyere enn tallene viser.

Og sørøst ligger ruinene etter jordskjelvene. Det offisielle dødstallet er på 58 000. Det reelle dødstallet flere ganger dette tallet - mange tusener ligger under ruinene.

Mens sommeren nærmer seg, bor millioner av overlevende fortsatt i telt som elendige både i sommerhete og vinterkulde.

Våre partnere i Tyrkia og Libanon/Syria kastet i februar alt de hadde i hendene og satte i gang et omfattende hjelpearbeid sammen med andre kirker. De beretter nå at de er aktive for å få inn kontainerhjem som gir familier et langt bedre liv enn under en tynn teltduk.

Fra vår partnermenighet i Antalya melder pastor Ramazan Arkan at stab og frivillige fra deres kirke og andre kirker holder høyt trykk på hjelpearbeid i byene Adiyaman og Hatay, byer som for en stor del ble lagt i ruiner. De bidrar med mat, hygieneartikler og vann, og de hjelper familier etter lister fra lokale myndigheter.

Vil bygge kontainerkirke
I Aduiyman må de se seg om etter et nytt lokale til depot for hjelpearbeidet. Nå leter de sammen med andre menigheter etter en tomt der de kan sette opp et kontainerdepot for hjelpearbeidet.

– Vi vil også bygge en kontainerkirke som kan stå der de neste tre-fire årene. Det har aldri vært en kirke i denne byen. Vi har gjennom hjelpearbeidet bygget svært mange relasjoner i samtaler med mennesker som vi har lyttet til når de har fortalt sine historier. Nå vil vi etablere en kirke folk kan komme til, sier Ramazan.

Flertallet i Adiyaman er sunnimuslimer som står regjeringen nær. Menigheten til Ramazan Arkan hjelper alevi-minoriteten som får lite hjelp fra annet hold.

Reiste hjem
Menigheten til Ramazan Arkan ligger i Antalya, 80-90 mil fra jordskjelvområdet og er en turistby ved Middelhavet. Like etter jordskjelvet fylte menigheten i Antalya opp gjestehuset med overlevende som hadde forlatt sine hjem i Hatay-provinsen langt øst. Disse 18 reiste hjem tidlig denne uken. De vil hjem for å stemme i valget. De kommer dessuten ikke fra selve byen, men fra landsbyer utenfor. Nå reiste de hjem der de har jord som de kan dyrke mat på. De har ikke råd til en fremtid i en by som Antalya med høye leiepriser og en galopperende inflasjon.

– Vi hadde en fest for dem før de reiste hjem. Vi har kjøpt kontainerhjem som de kan bo i når de kommer hjem, så de slipper å bo i telt, sier Ramazan Arkan.

Mistet sønner og mann
Flere familier som menigheten har tatt hånd om utenfor kirkens område, blir værende. De hadde jobber i byer som nå er lagt i ruiner. En av dem mistet dessuten både to sønner og mannen i jordskjelvet. Hennes ene fot måtte erstattes av en protese.

– Vi gjør det vi kan for å ta oss av henne, sier Ramazan.

Menigheten har utvidet fra to til tre kirkesteder på ulike steder i Antalya, med en pastor på hvert sted.

– Menigheten drives mens vi hjelper til i jordskjelvområdene. Vi trenger forbønn for alt – for vårt arbeid, for dem som mistet alt i jordskjelvene og for Tyrkia og valget, sier Ramazan.

De gleder seg over at menigheten i påsken fikk holde tre utegudstjenester i Antalya. Rundt 800 kom på disse tre til sammen, de fleste fikk med seg hjem et nytestamente.

La oss be:
- Be for presidentvalget som skal være til søndag.
- La oss fortsette med å huske på våre trossøsken i Tyrkia og ofrene for jordskjelvene.
- Be for de som blir forfulgt i Tyrkia.

Vennlig hilsen 
Stefanusalliansen 
Johannes Morken