Trosfrihetsfanger i overfylte fengsler - Stefanusalliansen

Trosfrihetsfanger i overfylte fengsler

Tusenvis av mennesker sitter i overfylte fengsler for sin tro i Eritrea, og nå er mange bekymret for at korona-viruset skal spre seg i fengslene. For å redusere risikoen og redde liv ber vi og FN om at alle som sitter fengslet for sin tro og meninger settes fri.

Sankt Josephs-katedralen i Asmara. Foto: Wikimedia

Sankt Josephs-katedralen i Asmara. Foto: Wikimedia

Selv om Eritreas grunnlov garanterer retten til trosfrihet, har ikke grunnloven blitt anvendt i praksis siden den ble ratifisert i 1997, og Eritrea forblir et av verdens mest restriktive land. Myndighetene anerkjenner kun tre tradisjonelle kirkesamfunn samt sunniislam. Alle andre religioner og trosretninger anses som ulovlige. I 20 år har president Isaias Afewerki brukt krigen med Etiopia for å rettferdiggjøre det autoritære regimet. I 2018 inngikk de to landene en fredsavtale, men dette har likevel ikke ført til større respekt for menneskerettigheter og mange, også barn, blir fortsatt arrestert for sin tro.

Myndighetene har utpekt religiøse ledere som kan overvåke de godkjente trossamfunnenes aktiviteter, til tross for at Eritrea forbyr slik innblanding. Medlemmer som protesterer mot myndighetenes innblanding arresteres. Medlemmer av uregistrerte grupper kan bli rapportert og arrestert hvis de praktiserer sin tro. Mange av dem blir satt i varetekt uten anklager eller rettssak. Ifølge FN blir mange fengslede utsatt for tortur og tvangsarbeid, eller forsvinner. Kristne fengsles for delta i bønnemøter, og flere pastorer har sittet fengslet i over 10 år. Bare i løpet av 2019 ble over 200 individer fengslet for sin tro. Over sommeren ble minst 150 kristne arrestert og anholdt i fengsler under bakken. Ingen vet hvor mange som er løslatt og hvor mange som forblir fengslet. De fengslede får sjeldent kontakte familien.

Amnesty har dokumentert dårlige vann- og sanitærforhold i overfylte fengsler. Dette skaper bekymringer med tanke på COVID-19 da fangers helse og liv står på spill. Ifølge FNs spesialrapportør kan pandemien ha katastrofale konsekvenser for de innsatte i fengslene.

Send appell for å kreve at myndighetene skal stoppe arrestasjoner av dem som utøver sin tro og slippe fri de som sitter fengslet for sin tro og sine meninger, slik at vi kan hindre spredningen av COVID-19 og hindre dødsfall blant sårbare og uskyldige mennesker.

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF.
Skriv ut og send appellbrevet til:

Chargé d'Affaires a.i Mr Yonas Manna Bairu
Embassy of the State of Eritrea
PO Box 1164
181 23 Lidingö
Stockholm
Sverige  

(Porto kr. 26,-)

Norsk oversettelse av appellbrevet finnes også i PDF.

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring