Nicaragua: "Vi er som i et fengsel overalt" - Stefanusalliansen

Nicaragua: "Vi er som i et fengsel overalt"

Under ledelse av president Daniel Ortega har antallet menneskerettighetsbrudd mot sivilsamfunnet, inkludert trossamfunn, økt vesentlig de siste årene.

Kirke i Nicaragua. Foto: Unsplash

Kirke i Nicaragua. Foto: Unsplash

Stefanusalliansen har tidligere appellert for Biskop Rolando José Álvarez, som ble satt i husarrest 19. august 2022 etter en politiaksjon mot flere katolske kirker. Biskopen ble først dømt til en lang fengselsstraff, og deretter tvunget i eksil til Vatikanet 14. januar i år. Flere kirkelige ledere har lidd samme skjebne. Alle kritiske stemmer mot presidenten blir systematisk tvunget til taushet. 

En nylig utgitt rapport fra Stefanusalliansens søsterorganisasjon i England, CSW, viser en fordobling i antall saker som omhandler forfølgelse av medlemmer av trossamfunn, religiøse ledere og sivilsamfunnsorganisasjoner. Blant annet får ikke samvittighetsfanger verken ta imot eller inneha Bibel i fengslet, noe som strider mot FNs minimumsstandarder for vilkår til fengslede personer. 

Myndighetene strammer stadig inn på mulighetene til å uttrykke personlig tro. Religiøse symboler er ikke lenger tillatt utenfor hjemmene. Samtaler som uttrykker manglende støtte til regimet regnes som en straffbar handling. Offentlig bønn for politiske fanger er forbudt. Politiet infiltrerer kirkene for å overvåke forsamlingen. Tidspunktene for gudstjenester er strengt regulert. Kirkesamfunn risikerer å få inndratt juridisk status og bli pålagt å betale eiendomsskatt. Bankkontoene til mange trossamfunn er blitt stengt.   

Nicaraguas regjering har også i økende grad isolert seg fra internasjonale kritikere. I 2018 ble Den inter-amerikanske kommisjonen for menneskerettigheter samt FNs høykommisær for menneskerettigheter utvist fra landet. 

Troende i Nicaragua lider under begrensningene som legges på dem. Lokale menneskerettighetsforkjempere sier det slik: «Det vi ser er et land hvor befolkningen er fylt av frykt, uro, tristhet, psykologisk traumatisert, vi er som i et fengsel overalt … Barna vokser opp med undertrykkelse, vold og traumer …» 

Bli med og vær disse menneskenes stemme! Send appell til Nicaraguas nærmeste ambassade som ligger i Belgia, og krev at regimet gir folket friheten tilbake på alle områder – også friheten til å leve ut sin tro! 

(Kilde: CSW) 

 

 

 

Slik gjør du: Last ned appellbrevet i PDF. Skriv ut, signer og send til:
Embassy of Nicaragua,
Ambassador H.E. César Augusto Castañeda Lacayo,
Wolvendaellaan 55,
1180 Ukkel,
BELGIUM

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring