Nepal: Kristen pastor dømt til to års fengsel - Stefanusalliansen

Nepal: Kristen pastor dømt til to års fengsel

Pastor Keshav Acharya er dømt til to års fengsel for å ha konvertert andre til kristendommen og å ha «krenket religiøse følelser». Dommen i høyesterett vil få store følger for religionsfriheten i landet.

Foto: Stefanusalliansen

Foto: Stefanusalliansen

Pastor Acharya fra Nepal har siden 2020 blitt arrestert en rekke ganger, ofte uten grunnlag. Nå venter han igjen på å få saken sin prøvd i høyesterett. En dom mot ham vil utgjøre et kraftig tilbakefall av religionsfriheten i landet.

I begynnelsen av 2020 ble pastor Acharya fengslet to ganger. Først etter anklager om å ha spredd falsk informasjon om koronaviruset i en preken. Acharya forteller at videoklippet var tatt ut av sin sammenheng. Han slapp ut av fengsel etter å ha betalt kausjon. Ikke lang tid etter, ble Acharya arrestert for andre gang. Denne gangen for å ha “krenket religiøse følelser” og å “forsøke å konvertere andre”. Etter nepalsk lov er dette alvorlige anklager. Han ble fengslet, med en kausjon på hele 500 000 nepalske rupi – tilsvarende 40 000 norske kroner. Kausjonen ble betalt sommeren 2020.

I 2021 ble Acharya enda en gang dømt til to års fengsel, av to ulike rettsinstanser. Denne gangen fordi han delte ut flygeblad om kristen tro på gata, og en person hevdet at Acharya forsøkte å konvertere ham. Pastoren har anket saken, og venter nå på at den skal behandles i høyesterett. Saken skulle til retten den 16. juni, men ble utsatt for tredje gang. Dermed må Acharya fortsatt vente i uvisshet.

I Nepal er det ulovlig å legge til rette for konvertering. Selv om styresmaktene sier at det er religions- og trosfrihet i landet, er de også opptatt av å bevare hinduistisk religion og kultur i landet. bedre med "opptatt av å bevare den tradisjonelle kulturen og religionen". Det fører til favorisering av hinduisme, og kristne blir sett på med skepsis. I sin grunnlov defineres Nepal som en sekulær stat, men det er ikke tilfellet i praksis.

Saken mot Acharya er den første av sin type som har nådd så langt opp i rettssystemet – aldri før har høyesterett i landet måtte ta stilling til hvordan lovene mot konvertering og krenking av religiøse følelser skal håndheves i praksis. Ved en dom mot Acharya vil landets domstoler få grønt lys til å innskrenke trosfriheten i landet ytterliggere.

Nepals nærmeste ambassade ligger i Danmark. Bli med og send appell for å kreve at pastor Keshav Acharya løslates og at anklagene mot ham trekkes tilbake! La oss minne myndighetene i Nepal om å respektere trosfriheten for alle ved å gjøre det lovlig å dele fritt om egen tro og å frivillig bytte religion.

Takk for at du er med!

 

Kilde: Stefanusalliansen 

Slik gjør du: 
Last ned appellbrevet ved å klikke her

Signer og send til: 
H.E. Prof. Dr. Ram Swarth Ray 
Embassy of Nepal in Copenhagen
Esplanden 46
1263 Copenhagen 
Denmark 

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring