CSW sin rapport fra september 2024, "North Korea: We Cannot Look Away," gir en dyptgående analyse av den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea, med spesielt fokus på religionsfrihet og andre grunnleggende rettigheter. Rapporten markerer 10-årsjubileet for FNs omfattende gransking av forbrytelser mot menneskeheten i Nord-Korea, som avdekket at statlige myndigheter var direkte ansvarlige for systematiske overgrep. Selv om det er gått et tiår siden denne rapporten, påpeker CSW at forholdene har forverret seg ytterligere. Nord-Korea fortsetter å være et av de mest lukkede og undertrykkende regimene i verden, spesielt for dem som praktiserer en religiøs tro eller tilhører minoritetsgrupper.
Rapporten beskriver hvordan individer som blir mistenkt for å ha tilknytning til religion blir utsatt for brutale straffer, inkludert fengsling i politiske fangeleirer, tortur, tvangsarbeid og i mange tilfeller henrettelse. Den belyser også hvordan nye lover, som "Anti-reaksjonær tankelov" fra 2020, ytterligere strammer inn kontrollen over utenlandsk informasjon og religiøst materiale, og forsterker regimets nulltoleranse for tro som ikke er i tråd med statens ideologi, Juche.
Et annet viktig punkt rapporten trekker frem er den forverrede situasjonen for nordkoreanske flyktninger, spesielt etter at grensene ble stengt under COVID-19-pandemien. Mange flyktninger har vært fanget i Kina uten mulighet til å søke asyl. Kinas praksis med å tvangsreturnere disse flyktningene til Nord-Korea, der de risikerer alvorlige straffer, utgjør et klart brudd på internasjonale avtaler, spesielt Flyktningkonvensjonen fra 1951. Rapporten fremhever at Kinas handlinger gjør dem medskyldige i de forbrytelsene som begås i Nord-Korea, inkludert forfølgelse av kristne og andre religiøse grupper.
I en appell til den kinesiske ambassaden i Norge understrekes Kinas ansvar for håndteringen av nordkoreanske flyktninger som søker tilflukt i landet. Disse flyktningene blir ofte stemplet som "økonomiske migranter", selv om mange av dem risikerer forfølgelse, tortur og henrettelse ved retur til Nord-Korea. CSW-rapporten påpeker at Kinas manglende anerkjennelse av flyktningenes beskyttelsesbehov er et klart brudd på Flyktningkonvensjonen, og deres handlinger innebærer en grov tilsidesettelse av prinsippet om nonrefoulement, som forbyr retur av personer til land der de risikerer alvorlig forfølgelse.
For å rette opp i denne situasjonen, kreves det at Kina:
• slutter å stemple nordkoreanske flyktninger som "økonomiske migranter" og respekterer deres rett til religionsfrihet og beskyttelse i tråd med internasjonale menneskerettigheter. Rapporten viser tydelig at religionsfriheten i Nord-Korea nærmest ikke eksisterer, og å sende flyktninger tilbake er å sende dem inn i et system der de brutalt forfølges for sin tro. • gir FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Beijing adgang til å intervjue de nordkoreanske flyktningene for å vurdere deres rett til beskyttelse. Dette er avgjørende for å sikre at deres behov for asyl blir anerkjent og at de ikke blir tvangsreturnert til et land hvor de risikerer grove menneskerettighetsbrudd. • legger til rette for at flyktningene kan reise videre til tredjeland, slik at de kan få en reell mulighet til å starte et nytt liv i sikkerhet, langt unna de umenneskelige forholdene i Nord-Korea. |
Denne appellen er et viktig skritt for å legge press på kinesiske myndigheter til å handle i tråd med sine internasjonale forpliktelser og sikre at nordkoreanske flyktninger får den beskyttelsen de har rett til.