Kina: Flyktninger tvangsreturneres til Nord-Korea - Stefanusalliansen

Kina: Flyktninger tvangsreturneres til Nord-Korea

Hundrevis av fortvilte flyktninger som har unnsluppet diktaturet i Nord-Korea, sendes tilbake til brutale fangeleire. Send appell til kinesiske myndigheter.

Mor og datter fikk hjelp på dramatisk flukt gjennom Kina. (Foto: Helping Hands Korea)

Mor og datter fikk hjelp på dramatisk flukt gjennom Kina. (Foto: Helping Hands Korea)

Mange forsøker å flykte fra Nord-Koreas undertrykkende regime, men bare et fåtall lykkes. De heldige som kommer seg over grensen til Kina, lever videre i konstant frykt for å bli sendt tilbake. Kina praktiserer tvangsretur av nordkoreanske flyktninger, hvor strenge straffer, tortur og mishandling venter dem. Situasjonen for kristne nordkoreanere er desto verre, siden kristendommen er strengt forbudt i Nord-Korea og kristne også forfølges i Kina. Bli med og fortell kinesiske myndigheter at flyktninger ikke kan behandles på denne måten!

"In-sook" rømte fra Nord-Korea til Kina i 2020. Hun og datteren er en av de få heldige som kom seg gjennom den farlige veien ut fra Nord-Korea. Under flukten ble “In-sook” solgt av menneskehandlere og mishandlet, og levde i konstant frykt for å bli oppdaget av kinesiske myndigheter. Uten mat til datteren sin, kontaktet hun en kristen menighet i ren desperasjon. De satt henne i kontakt med Stefanusalliansens partner, Tim Peters og hans organisasjon, som hjelper nordkoreanere å flykte og etablere et trygt liv i Sør-Korea. Hun og datteren er av de få heldige som kom seg ut.  

Under Covid-19 pandemien ble det spesielt farlig å være flyktning i Kina. Enda strengere kontroll over befolkningen gjør at flyktninger som risikerer tvangsretur i større grad enn tidligere blir oppdaget. Før pandemien flyktet årlig flere enn 1000 nordkoreanere til Sør-Korea, som er det tryggeste ankomstlandet. Siden 2020 er det bare 458 som har lyktes.  

Kina sender tilbake alle nordkoreanske flyktninger med tvang. I hjemlandet venter tortur og strenge straffer, som regel i form av store fengsels- og tvangsarbeidsleirer eller henrettelser. Ikke mange kommer levende ut av disse leirene. For øyeblikket sitter over 2000 flyktninger fengslet i Kina, i påvente av tvangsretur til Nord-Korea. Noen av disse er kristne, og risikerer i tillegg ekstreme former for forfølgelse for sin tro.  

Å tvangsreturnere flyktninger tilbake til et land som Nord-Korea, strider mot menneskerettighetene og andre forpliktelser Kina har under internasjonal lov. Ingen stater har lov til å sende mennesker tilbake til et sted hvor de risikerer tortur.  

Bli med og krev at Kina slutter med tvangsretur av nordkoreanske flyktninger, at de styrker flyktningers rettigheter i landet, tar hensyn til deres trosfrihet og lar dem passere fritt gjennom Kina til et tryggere tredje land.  

Takk for at du er med! 

 

Kilde: Tim Peters og Stefanusalliansen

Slik gjør du: 
Skriv ut appellbrevet som ligger her

Signer og send til: 
H.E. Mrs YueHou
Embassy of the People’s Republic of China
Postboks 4058 AMB
0244 Oslo
Norway

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring