India: Vold og forfølgelser øker - Stefanusalliansen

India: Vold og forfølgelser øker

Kristne i India lever under stadig større press. Nylige endringer i lovverk og uttalelser fra høyesterett som mistenkeliggjør det å konvertere eller dele sin tro med andre nører opp under diskriminering og voldelige angrep mot Indias religiøse minoriteter.

Indiske kristne demonstrerer i New Dehli. Foto: Anonym

Indiske kristne demonstrerer i New Dehli. Foto: Anonym

Flertallet i India er hinduer, og siden det hindunasjonalistiske partiet BJP kom til makten i 2014 har mange sluttet seg til en urovekkende ideologi om at man må være hindu for å høre til i landet. Dette har gjort det stadig vanskeligere å tilhøre en religiøs minoritet i India. En rekke hendelser den sisten tiden, som angrep på kristne, og diskriminerende lovendringer gjør det viktig å snakke høyt om situasjonen i landet.

Både kristne og muslimer i India opplever forfølgelse, og mange føler seg utrygge i hverdagen. I desember og januar ble religiøse minoriteter i 33 landsbyer angrepet av væpnede mobber. Mange er fremdeles på flukt. Voldsbølgen ble ikke tatt på alvor av myndighetene, og politiet ignorerte varsler om vold og trakassering forut for angrepene. Siden BJP kom til makten har antall angrep mot kristne nesten femdoblet seg, og det er trolig store mørketall.

Lover som forbyr tvangskonvertering tolkes ofte av rettssystemet som forbud mot å skifte tro eller dele om sin tro til andre. Dette fører til en generell mistenkeliggjøring av kristne og muslimer, og nører opp under konflikter mellom hinduistiske grupper og annerledestroende. Ved å fortelle andre om sin tro, risikerer man å bli anklaget for tvangskonvertering, noe som kan gi fengselsstraff. Flere steder i India må konvertering rapporteres til myndigheter, og i noen stater blir også enhver personlige konvertering offentlig annonsert. Dette gjør det svært vanskelig for enkeltpersoner å gå over til en annen religion, og i praksis blir det ulovlig å fortelle andre om hva man tror på.

I november 2022 uttalte Indias høyesterett at trosfrihet ikke innebærer retten til å skifte tro. Uttalelsene strider med FNs menneskerettighetserklæring, som slår fast at alle har rett til å endre sin tro.

Den 19. februar i år samlet omkring 22 000 kristne seg i New Dehli for å demonstrere mot den økende forfølgelsen. Det har kun skjedd fem ganger tidligere de siste 75 årene at kristne har samlet seg for å demonstrere i den folkerike hovedstaden.

La kravene fra Indias kristne få gjenklang her i Norge: bli med og send appell til den indiske ambassadøren om at alle må få utøve sin tro i trygghet, dele om sin tro med andre, og at myndighetene slutter å mistenkeliggjøre konverteringer.

Takk for at du er med!

Vennlig hilsen Stefanusalliansen

NB: Denne gangen ber vi om at appellbrevet sendes til Stefanusalliansens postboksadresse, så vil det derfra bli videreformidlet til den indiske ambassaden. 

 

Kilder: Stefanusalliansen, United States Commission on International Religious Freedom.

Slik gjør du: 
Last ned appellbrevet ved å klikke her.

Signer og send til:
Stefanusalliansen 
Pb 6603 Rodeløkka 
0502 Oslo 

Norsk oversettelse av appellbrevet kan leses her

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring