Spesielt rammes muslimer, en minoritet i India som allerede lever under svært sårbare og vanskelige kår. De nye lovendringene er nok et forsøk fra Indias statsminister Narendra Modi og hans regjering på å strupe trosfrihet og mangfold i landet.
I loven er det spesifisert hvilke religiøse grupper som kan søke om statsborgerskap i landet, blant annet kristne, buddhister og hinduer, men muslimer nevnes ikke. Statsministeren forsvarer dette med at muslimer utgjør majoritetsbefolkningen i flere av nabolandene og derfor ikke har behov for beskyttelse i India. Men dette tar ikke høyde for at det finnes politisk og religiøst forfulgte individer og minoritetsgrupper også blant muslimer i regionen, som for eksempel rohingyaer som flykter fra krig og folkemord i Myanmar og ahmadiyya-muslimer som forfølges i Pakistan.
Myndighetenes retorikk og diskriminering påvirker også de som allerede bor i India. Da lovforslaget først ble fremmet i 2019, ble det registrert en økning av vold og trakassering mot muslimer i India. Nå ser man igjen at fiendtlige handlinger mot den sårbare minoriteten øker, i form av blant annet økonomisk boikott av muslimske forretninger, vold og hatefulle ytringer, samt alvorlige, ubegrunnede terroranklager mot fredelige muslimske innbyggere. Enkelte stater i India har også innført forbud mot å konvertere fra en religion til en annen, for eksempel i forbindelse med interreligiøse ekteskap. Nå råder det frykt blant Indias muslimer om at den nye loven vil gjøre det enda farligere for dem å bo og leve i hjemlandet sitt.
Stefanusalliansen har den siste tiden skrevet flere artikler om oppblomstringen av hindunasjonalistisk ekstremisme i India og hvordan dette rammer både kristne og muslimer i landet. Vi ønsker å være en stemme mot all urett som begås mot mennesker basert på deres religion eller tro. Vil du være med å kjempe for retten til trosfrihet og ikke-diskriminering i India? Signer og send appellen til Indias ambassade i Oslo!
(Kilder: CSW og BBC)