Haster: Nært forestående henrettelse! - Stefanusalliansen

Haster: Nært forestående henrettelse!

Stefanusalliansen oppfordrer til å delta på appellkampanje til støtte for Tashpolat Tiyip, en uighur som risikerer å bli henrettet i Kina.

Foto: Amnesty International

Foto: Amnesty International

Tiyip jobbet som geograf og var leder for Universitet i Xinjang frem til han ble arrestert på flyplassen før en planlagtreise til Tyskland i 2017. I en hemmelig rettssak ble Tiyip dømt til døden med to års utsettelse. Tiyips bror forteller at "Tashpolat har viet livet sitt til kunnskap og utdanning av yngre generasjoner. Han hadde suksess i akademiske kretser, og kinesiske styresmakter har også rost arbeidet hans. Men de samme menneskene som roste ham, har også skamløst beskyldt ham for å være en del av en frigjøringsbevegelse og dermed gitt ham en dødsdom".

Ifølge Amnesty International er Tashpolat Tiyips henrettelse nå er nært forestående og oppfordrer til øyeblikkelig handling for å forhindre den. Appellbrev kan sendes til den kinesiske presidenten Xi Jinping før 21. oktober.

Uighurene er en hovedsakelig muslimsk minoritet som utgjør 45% av innbyggerne i Kinas nordvestre provins Xinjang. Siden 1980-årene har kinesiske myndigheter utsatt uighurene i Xinjang for kraftig undertrykkelse og forfølgelse. Lokale myndigheter har sterk kontroll over religiøs praksis, blant annet er det forbudt for alle statlige ansatte og barn å be i moskeer. Myndighetene begrenser også bruken av uighurenes språk og har oppfordret etniske kinesere til å flytte til Xinjang.

I mai 2014 lanserte myndigheten en kampanje i Xinjang. Politiet foretok omfattende arrestasjoner, domstolene kjørte gjennom saker raskt og uighurer ble dømt i store antall. Menneskerettighetsorganisasjoner melder også at flere enn 1 million uighurer sitter i såkalte omskoleringssentre. Kina hevder uigurene bare mottar yrkesmessig omskolering, men mange rapporter og vitneutsagn fra tidligere innsatte forteller om tortur, hjernevasking, utsulting, tvangsarbeid og drap. Myndighetene i Xinjang har også vedtatt og strammet inn det anti-ekstremistiske regelverket, som gir rom for ekstrem fysisk og digital overvåkning og begrenser uighurenes frihet til å utøve sin tro og kultur.

Stefanusalliansen slutter seg nå til kampanjen som frontes av Amnesty International, Uighur Human Rights Project og ChinaAid for å oppfordre kinesiske myndigheter til øyeblikkelig og betingelsesløst stanse henrettelsen av Tashpolat Tiyip og stoppe forfølgelsen av uighurer og andre etniske og religiøse minoriteter i Kina.

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF.
Skriv ut og send appellbrevet til:

President of the People’s Republic of China,
Xi Jinping
Zhongnanhai
Xichangan’jie
Xichengqu, Beijing Shi 100017
People’s Republic of China

(Porto kr. 31,-)

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring