Kristne i Pakistan er redde for nye ekstremist-angrep. Men også andre minoritetar møter hat og vald.
– Uskyldig ektepar arrestert for blasfemi, falske anklager øker
Koransider funnet i en søppelsekk som ekteparet ikke hadde noe med å gjøre. Nå er de tiltalt.
– De er helt uskyldige, sier Sajid Christopher i Human Friends Organization (HFO), Stefanusalliansens partner. HFO har engasjert advokat Riaz Anjum for å forsvare paret, opplyser Christopher.
En knapp måned etter tragedien i Jaranwala, utløst av en anklage om skjending av noen koransider, er et kristent ektepar i storbyen Lahore arrestert og siktet for blasfemi. Også de blir anklaget for å ha skjendet Koranen, selv om de umulig kan ha gjort det. Dette er den siste av en rekke saker de siste tre månedene – det har vært en brå økning i falske blasfemianklager, skriver flere medier. Sikkerhetsapparatet i Pakistan utsettes nå for kritikk.
Disse blasfemi-sakene er med på å øke frykten blant den kristne minoriteten ytterligere etter angrepet på kirker og kristne hjem i Jaranwala den 16. august, skriver den pakistanske kristne nettavisen Kross Konnection.
Sitter i varetekt
Shaukat Masih og hans kone Kiran har sittet varetekt siden lørdag 9. september etter at lokale muslimer anklaget dem for å skjende noen koransider.
Skauhat Masih (33) og hans kone Kiran (28) bor i et hus eid av en muslim som selv bor utenlands. Det fattige paret har tre mindreårige barn. Shaukat arbeider med avfallshåndtering, mens kona Kiran arbeider som hushjelp for flere muslimske familier. Paret er også vaktmestere i huset og bor selv i et rom på taket av bygningen.
Paret ble anklaget for blasfemi etter at en lokal muslim – Muhammad Taimoor (Tamur) – påsto at han fra en matbutikk i nærheten så noen boksider bli kastet fra taket på et hus. Han plukket opp sidene, som skal ha vært fra Koranen, skriver nyhetsbyrået ANI.
LES MER: En tidslinje over angrep på religiøse minoriteter de siste 12 månedene
Ifølge politianmeldelsen som Taimoor (Tamur) leverte, banket han på døren til det aktuelle huset. Døren skal ha blitt åpnet av Kiran. Mannen hevder at på spørsmål om hvem hadde kastet boksidene, skal kvinnen ha svart at hennes mindreårige døtre og sønn kunne ha gjort det.
Taimoor (Tamur) insisterte på selv å undersøke huset. På taket fant han en rosa sekk nær vanntanken. Den viste seg også å innehold noen sider av Koranen. Han ringte politiet som kom og tok paret i varetekt. De ble siktet etter blasfemilovens paragraf 295-B. Paragrafen gjelder krenking av Koranen og kan gi dødsstraff.
Politiet har avsluttet etterforskningen. Paret er tiltalt og vil bli stilt for retten.
«De er uskyldige»
Sajid Christopher i Human Friends Organization sier at påstanden i politianmeldelsen og tiltalen er grunnløs ettersom paret ikke eide sekken som koransidene var i og ikke var i huset da boksidene skal ha blitt kastet. Til advokat Riaz Anjum, som HFO har skaffet, sier Kiran at søppelsekken ikke var deres, men hørte til huseieren som altså er en muslim som bor i utlandet. I et rettsmøte i Kot Lakhpat-fengselet mandag sa Kiran at hun ikke visste hva som var i sekken. Hun sier at kanskje ett av de tre mindreårige barna kan ha åpnet sekken og kastet papir de ikke visste hva var.
LES MER: Senatet vedtar lovforslag som hever straffen for blasfemi til minst 10 år
«Tvang seg inn»
Hun fortalte at flere menn hadde samlet seg ved huset. Ifølge Kiran skjøv mennene henne til side og tvang seg inn i huset og opp på taket. Mennene gikk opp på taket og fant barna som lekte med sekken. Et muslimsk par, venner av Masih-familien, hvilte på parets rom. Uten å gi paret en sjanse til å forklare, angrep mennene dem og skadet den mannlige gjesten. I mellomtiden kom Masih også hjem og ble konfrontert av angriperne.
Paret hevdet sin uskyld og søkte tilgivelse på vegne av sine mindreårige barn. Likevel ringte Taimoor (Tamur) politiet som kom og tok Masih-paret og deres to gjester i varetekt. Det muslimske paret ble løslatt etter noen timer, mens det kristne ekteparet altså er buret inne.
Syke barn
Sajid Christopher sier at de tre barna - Sagar, 13, Sundas, 9, og Ruby, 7 - er redde og urolige på grunn av foreldrenes fravær. Sagar lider av rakitt (engelsk syke) på grunn av mangel på D-vitamin. Sundas er psykisk utviklingshemmet. Mannen som har tatt hånd om barna i sitt eget hus, får hjelp av HFO – Stefanusalliansens partner – til å kjøpe mat og annen hjelp til barna, i tillegg til å skaffe advokat som skal bistå paret i rettssaken.
En polititjenestemann ved North Cantt politistasjon sier til Kross Konnection at politiet arresterte paret for å forhindre voldelige protester fra religiøse aktivister.
Flere anklager
Dette er den siste av en rekke falske blasfemi-anklager mot kristne i Pakistan. Ifølge nyhetsbyrået ANI har det de siste tre månedene kommet minst fem slike anklager mot kristne i Sargodha nordvest for Faisalabad – ikke langt unna Jaranwala som ligger sørøst for byen. I Sargodha måtte kristne i jule flykte da angripere kom. De kunne vende hjem da situasjonen roet seg.
Etter tragedien i Jaranwal skrev Den pakistanske menneskerettskommisjonen at de antok at det var en planlgt og ikke en spontan aksjon, og at de ikke så bort fra at angrepet kunne være del av en større hatkampanje mot kristne.
Ekstremistparti har fått rolle som overvåkere
Det ekstreme religiøse partiet Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) har satt i gang en kampanje rundt blasfemisakene for å kaste mistenksomhet over kristne og oppildne til protester.
Kross Konnection skriver også at Pakistans høyesterett (Supreme Court) er opprørt over at administrasjonen i Sargodha har signert en avtale med ekstremistpartiet Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) om å sette bort blasfemi-overvåkningen av kristne områder til dette ekstremistpartiet. Et panel på tre dommere i Supreme Court har beordret visekommissæren til å overlevere en kopi av den angivelige avtalen. Avtalen skal ha blitt signert etter Jaranwala-angrepet som førte til at to tusen kirker ble ødelagt eller brent og mer enn 90 huset ble vandalisert.
Det er ikke bevist at de to kristne som ble anklaget for å ha skjendet en koran i Jaranwala, faktisk hadde gjort det – likevel ledet altså det til et grufullt angrep med store ødeleggelser og økende frykt blant kristne. Kirkeledere har krevd uavhengig granskning både av angrepet i Jaranwala og politietterforskningen.