I to år har han sammen med tyrkiske kristne hjulpet ofre etter jordskjelvene. – Et sjokk å bli deportert.
Tyrkia: Munk ga mat til sulten – tiltalt for ‘terror-medlemskap’
Kristne i Tyrkia: – At fader Aho er blitt med i en terror-organisasjon, er en totalt ubegrunnet påstand, sier støttespiller. – Alt han gjorde var å gi en sulten mat.
Munken Sefer Bileçen – kjent som fader Aho – ble formelt tiltalt 16. januar. Myndighetene holdt imidlertid tilbake informasjonen om hva han er tiltalt for, til 8. februar. Nå er det klart: Han er tiltalt for å være medlem i en terrororganisasjon. Det gjør situasjonen for ham meget alvorlig.
Fader Aho ble pågrepet torsdag 9. januar, sammen med to andre, i provinsen Mardin i Sørøst-Tyrkia. Mardin er den største byen i et område som også kalles Tur Abdin.
Fader Aho leder det syrisk ortodokse klosteret Mor Yacoub. Han skal ha gitt mat og vann til medlemmer av den militære fløyen til Kurdistan Arbeiderparti (PKK), som av Tyrkias myndigheter er stemplet som en ‘terrororganisasjon’. PKK kjemper for større politiske og kulturelle rettigheter for kurdere.
Fader Aho har, ifølge Stefanusalliansens kilder, erkjent at han har gitt mat til PKK-medlemmer, men har sterkt understreket at dette er et resultat av hans tro – å gi mat til alle som sulter og at det ikke er noen form for støtte til PKK.
Bare det å gi mat til et medlem av PKK er ifølge tyrkisk lov støtte til terrorisme. Det har ført mange i fengsel.
Fader Ahos situasjon er altså enda verre, siden han ikke bare er tiltalt for å støtte terrorisme, men for faktisk å ha blitt med i en terrororganisasjon. Hans støttespillere avviser dette som ubegrunnede påstander.
Løslatt mot kausjon
Munken ble arrestert 9. januar etter en politirazzia. Klosteret Mor Yaokub, som munken leder, stod i eit par tiår tomt på grunn av den væpnede konflikten mellom PKK og regjeringshæren i dette området sørøst i Tyrkia.
Fader Aho er løslatt mot kausjon i påvente av en rettssak. Neste rettshøring skal etter planen finne sted 19. mars.
Presser kristne i Tyrkia ut
Styreleder Jon Koriel i Assyrian Policy Institute sier: «Vi er dypt bekymret over de uberettigede anklagene som ble fremsatt mot fader Aho, og det skadelige budskapet tiltalen mot ham sender til resten av det assyriske samfunnet i Tyrkia. Vi ber tyrkiske myndigheter om å henlegge alle siktelser mot ham uten betingelser.»
Administrerende direktør Mervyn Thomas i trosfrihetsorganisasjonen CSW sier: «CSW er dypt bekymret over de ubegrunnede anklagene som er fremsatt mot fader Aho. Vi ber tyrkiske myndigheter om å henlegge saken umiddelbart og uten noen betingelser.»
Støtter kristne i Tyrkia
Representanter for Stefanusalliansen møtte fader Aho høsten 2019 under et besøk til Tur Abdin. Stefanusalliansen støtter den syrisk-ortodokse kirken i dette området, gjennom biskop Saliba.
- Vil du motta nyhetsbrev om trosfrihet? Meld deg på her.
For hundre år siden bodde det flere hundre tusen assyriske kristne her. I dag klorer 3000 assyriske kristne seg fast her. Mange er blitt tvunget til å forlate området de siste tiårene på grunn av den væpnede konfliktene mellom PKK og hæren siden 1980-tallet. For 100 år siden ble tallet på kristne i området sterkt redusert etter ufattelige overgrep mot armenere og assyrer.
Vi er dypt bekymret over de uberettigede anklagene som ble fremsatt mot fader Aho, og det skadelige budskapet tiltalen mot ham sender til resten av det assyriske samfunnet i Tyrkia.
Jon Koriel
Presser assyrere ut
Det er slett ikke nytt at Tyrkia beskylder assyriske ledere for PKK-støtte, arresterer dem med beskyldninger om terror-støtte, fjerner dem fra stillinger og presser dem ut av landet. Assyriske menneskerettighetsaktivister blir rutinemessig varetektsfengslet etter siktelser for terrorisme og koblinger til PKK uten bevis, melder Assyrian Policy Institute som her lister opp en rekke saker fra de siste fem årene.
Kristne i Tyrkia: Ektepar forsvunnet
Et eldre assyrisk kristent ektepar, Hurmuz og Şimoni Diril, har vært savnet siden 11. januar. Paret er fra landsbyen Mehre (Kovankaya) i Beytüşşebap-distriktet i Şırnak-provinsen i det sør-østlige Tyrkia. Deres sønn, fader Remzi Diril, er prest for den kaldeiske kirke i Istanbul, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.
Kilder som trosfrihetsorganisasjonen CSW har i Tyrkia, rapporterer at paret tidligere hadde mottatt flere trusler fra tyrkiske og kurdiske innbyggere. Den 16. januar påla aktoratet som etterforsker hendelsen, alle taushetsplikt på saken. Mange assyriske aktivister mener at bortførernes mål er å skremme de gjenværende kristne og tvinge dem til å forlate sitt forfedres land.
Ber om protest
Mervyn Thomas sier: «Vi er dypt bekymret for situasjonen til ekteparet Diril og ber om full undersøkelse av saken. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ta disse sakene opp med den tyrkiske regjeringen i bilaterale samtaler, og å anerkjenne rollen som mange religiøse ledere har spilt, ikke bare som ledere i sine samfunn, men også som menneskerettighetsforkjempere.»