I to år har han sammen med tyrkiske kristne hjulpet ofre etter jordskjelvene. – Et sjokk å bli deportert.
Tyrkia: Rekordmange døpt
Sliter menigheten din med oppslutningen etter pandemien? Bli inspirert av denne historien fra Tyrkia: rekordstor pågang etter nedstengningen.
Stefanusalliansen støtter en evangelisk menighet i Antalya i Tyrkia, ved Middelhavet. Pastor Ramazan Arkan er selv konvertitt fra islam, slik resten av menigheten er.
Ramazan var veldig spent før de to kirkestedene som menigheten har, ble åpnet igjen etter nedstengningen under pandemien. Ville folk komme tilbake til gudstjenester og andre samlinger?
Det gjorde folk. Og det kommer mange nye. Folk kommer fysisk. Og de oppsøker kirken digitalt.
- LES OGSÅ: «Mitt mismot fikk seg en overraskelse»
Her er et utdrag fra pastor Ramazans siste nyhets- og bønnebrev:
«Vi har rekordmange mennesker som besøker kirkestedene våre hver eneste dag. Kirkebesøket er høyt, og nesten ukentlig ser vi minst én person ved begge kirkestedene våre som forplikter sitt liv til Jesus.
Døpte 18 i én gudstjeneste
Forrige søndag døpte vi 18. De var da ferdige med dåpsundervisningen sin. Aldri noen gang er så mange døpt på én gang hos oss. Vi liker ikke å fokusere på tall i tjenesten, men nå er tallene så betydelige at det er vanskelig å ikke legge merke til dem og undersøke de medvirkende omstendighetene. Vi er så takknemlige for det Gud gjør i Tyrkia og i byen vår. Vi ber om at alle de nye troende vil oppleve ekte og varig livsendring.»
Når menigheten til høsten skal feire sitt 30-års jubileum, vil en ny gruppe bli døpt. Alle er kommet til tro i fjor og i år.
Pastor Ramazan ber om forbønn for de som døpes. Han ber også om forbønn for menigheten når den igjen skal deles når et tredje kirkested åpnes etter sommeren.
De tre kirkestedene vil ligge på helt ulike steder i Antalya, slik vil menigheten nå ut til nye.
Nytt senter for evangelisering
Kirken planlegger så et fjerde senter, for evangelisering og disippelopplæring.
Mellom 2000 og 2013 fikk menigheten evangelisere på gatene og dele ut materiell i parker. Det var i de årene Tyrkia håpet å bli med i EU. Disse aktiviteten ble beskyttet av politiet. Menigheten satte opp små konserter eller teaterstykker. Kristne bøker og bibler ble distribuert, og forbipasserende ble invitert til kirken.
Men etter 2013 har lokale myndigheter ikke gitt tillatelser til kirkelige aktiviteter utendørs. De får til høytider arrangere samlinger innendørs i offentlige bygninger. Årsaken er flere, deles er regjeringen blitt mer islamsk konservativ, det var vært terrorangrep, et kuppforsøk – og en pandemi.
Kirken har tatt i bruk sosiale medier for å nå ut, i tillegg til høytidssamlingene i offentlige bygg.
Nå vil menigheten starte et nytt senter i Antalya, sentralt i byen, i et område med mange fotgjengere. Her vil de ha et bord med bibler og invitasjoner til en samtale inne, eller til å komme til ett av kirkestedene. Det vil være kafe og språkopplæring.
Senteret vil også gi opplæring. Det er ikke lov å åpne verken teologiutdannelse eller bibelskoler i Tyrkia, for noe kirkesamfunn. Men menigheten i Antalya vil finne en form på dette senteret slik at det kan gi lederopplæring for tyrkiske menigheter.
Påskesuksess
Menigheten får ikke registrere sine kirkesteder som kirker, med den juridiske statusen det ville gitt dem. Men de arbeider trøstig videre.
På påskedag hadde menigheten fått leie det store auditoriet i rådhuset i Antalya til gudstjeneste. Menigheten var opprømt og delte ut 10 000 invitasjoner. Men uken før fikk de beskjed om at menigheten likevel ikke fikk bruke det store auditoriet. De måtte ta til takke med foajeen. De var nervøse for hvordan dette ville slå ut.
Men det gikk mye bedre enn forventet. De hadde 370 besøkende, og delte ut nesten 200 nytestamenter.
Be for menigheten.