Tyrkia: Innrømmer mordplaner, sier drap på kristne var bestilt - Stefanusalliansen
Kirken i Malatya der en pastor etter planen skulle drepes.

Kirken i Malatya der en pastor etter planen skulle drepes.  

Tyrkia   

15 år etter at tre kristne ledere i Malatya i Tyrkia ble drept av ytterliggående religiøse nasjonalister,  kommer sjokkerende nyheter om at kristne ledere i samme by er utsatt for nye dødstrusler. 

Alarmen gikk i menighetene i Tyrkia i starten av september: Seriøse tyrkiske medier meldte da at en ung ultranasjonalist var blitt bedt om, av folk fra en tyrkisk etterretnings- og antiterrorgruppe, å drepe tre navngitte kristne ledere i Malatya. 

Den mistenkte, Tolgahan A, skal den 25. august ha fortalt til Vedat Serin som sitter i rådet for Salvation Churches Association, at han hadde fått i oppdrag å drepe ham og to andre medlemmer av kirken. Dette har utløst ny frykt. Angrepsforsøkene skjedde l ifølge Middle East Concern  i 2015 og 2016, men kommer for en dag nå fordi Tolgahan har fortalt historien til en av dem han angivelig skulle drepe. Deretter er saken politianmeldt.

Tolgahan sier ifølge avisen Gercek at han ble oppsøkt av medlemmer av Gendarmerie etterretnings- og antiterrorgruppe (JITEM) som er en del av Tyrkias sikkerhetsapparat. De hadde med seg bilder av tre kristne ledere og adressene deres. Beskjeden var at dersom Tolgahan tok livet av de tre, ville han få akkurat det han ville ha. Han fikk utlevert et gevær.

To drapsforsøk ble avbrutt
Middle East Concern skriver at Tolgahan A fortalte at de trakk seg tilbake da de så at pastorens sønn spilte piano i kirken, Tolgahan ville ikke drepe faren rett foran øynene til den unge sønnen. 

Et nytt forsøk ble avbrutt etter at den russiske ambassadøren i Tyrkia ble drept av en tyrkisk nasjonalist i desember 2016. Tolgahan følte at det var feil tidspunkt. Han sier at han etter dette leverte tilbake geværet fordi han ikke ville gjøre flere forsøk. 

Ifølge Middle East Concern har menneskerettsadvokat Orhan Kemal Gengis innlevert en anmeldelse. Vedat Serin har fått politibeskyttelse. 

Tre drepte i samme by
Samme by, Malatya, var i 2007 åsted for drap av tre kristne. Den 18. april ble de tre torturert og drept i et forlagshus i byen. De fem gjerningsmennene tok seg inn under dekke av de var interessert i bibelstudium. To av de tre drepte var konvertitter fra islam, den tredje var en tysker. Forlagshuset ble stengt, og flere kristne forlot byen etter drapene. De skyldige ble stilt for retten og dømt i 2016. 

De nye drapsforsøkene som nå blir kjent, skal altså ha skjedd i 2015 og 2016.

Krever etterforskning
Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen, sier at organisasjonen er lettet over at planene om å myrde de tre kirkelederne til slutt endte i fiasko. 

– Likevel er påstanden om at planene ble styrt av elementer i Tyrkias sikkerhetsapparat, dypt bekymringsfulle. Saken må etterforskes raskt og grundig. Her må fakta på bordet for å klarlegge om det faktisk var slik at medlemmer av Tyrkias sikkerhetsapparat stod bak et plot for å drepe kristne ledere. Her kan ikke viktige spørsmål henge i lufta, sier Morken. 

Scot Bower, som leder den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW, sier at det er svært viktig at det blir klarlagt hvilke medlemmer av det det tyrkiske sikkerhetsapparat som måtte ha vært involvert. Disse må i så fall stilles til ansvar, sier Bower. 

Ramazan Arkan er med på dåp av 18 nye troende i juni. Foto: Antalya Evangelical Church

 

Ble selv forsøkt drept
Pastor Ramazan Arkan som leder en protestantisk menighet i Antalya sør i Tyrkia, er urolig, forteller han til Stefanusalliansen som han besøker i disse dager. Stefanusalliansen har i 12 år støttet Ramazan Arkan og Antalya Evangelical Church. 

Ved juletider i 2008, året etter de tre drapene i Malatya og flere andre trusler mot kristne i Tyrkia, ble Ramazan Arkan selv forsøkt drept. Politiet arresterte en bevæpnet mann som var på vei til kirken. I fire måneder etterpå fikk familien Arkan politivakt døgnet rundt. Siden Malatya-drapene i april 2007 har det vært politivakt ved alle gudstjenester i Antalya. 

Ramazan Arkan er urolig for det kommende året i Tyrkia. Han frykter flere angrep mot kirker og kristne ledere. Neste år er det valg. 

– Før et valg er det alltid grupper som vil skape kaos for å svekke regjeringen, eller for å få sin egen leder til å fremstå sterk. Uansett er det alltid minoritetene som må betale prisen, sier Ramazan Arkan. 

Ramazan Arkan. Foto: Johannes Morken

Flere trusler
Ramazan Arkan sier at mange menigheter i Tyrkia de siste 20 årene fra tid til tid har fått hatmeldinger eller truende videoer.

–  Vi som lever i Midtøsten, blir vant til slike ting, sier Ramazan Arkan. Han forteller at pastorkolleger av ham forteller at omfanget har økt de siste par årene, og de ber hverandre om å være varsomme.

– Demokratiet i Tyrkia er bedre enn i resten av Midtøsten, men i dårlig forfatning sammenlignet med Europa. Vi er har lover som sikrer oss trosfrihet. Men praksisen er dårligere enn lovene. Religiøse og nasjonalistiske grupper som ikke liker kristne. De godtar kristne turister og aksepterer som selvsagt at folk fra vesten er kristne. Men de godtar ikke at tyrkere er kristne. Vi blir sett på som forrædere. Vi opplever ikke forfølgelse daglig, i noen perioder er det stor frihet til å åpne dører. I andre perioder er det vanskeligere, sier Ramazan Arkan. 

Flere trusler, mindre vold i 2021
Den protestantiske alliansen i Tyrkia publiserte tidligere i år en rapport for 2021. I rapporten heter det at det i 2021 var en viss nedgang i fysiske angrep, men vekst i verbale trusler mot de protestantiske menigheten. Les rapporten.

Nye kommer til tro og blir døpt
Ramazan Arkan gleder seg over den økte tilstrømmingen til kirken og over at nye mennesker kommer til tro og blir døpt. I juni ble 18 døpt. Aldri før er så mange blitt døpt på en gang. Senere i høst skal flere døpes.  

I år feirer også Antalya Evangelical Church sitt 30-års jubileum. Ramazan Arkan er selv konvertitt. Han har vært pastor siden  

AKTUELT

Prosjekt