Myanmars brutale generalar prøver forgjeves å knusa religiøse og etniske minoritetar.
Trygler verden om å stoppe Myanmars brutale hær
På skjulesteder i skogen i Karen-staten i Myanmar sitter internt fordrevne mødre med babyer på armen. De trygler verden om å stoppe hæren etter kuppet.
I de største byene blir demonstranter møtt med vannkanoner og gummikuler. Den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW har mottatt førstehånds rapporter om protester mot militærkuppet i Burmas (Myanmars) store byer Rangoon, Mandalay og hovedstaden Naypyidaw.
Det er også protester i de etniske statene, spesielt i statene Kachin og Chin i vestlige Burma. Der bor det mange kristne, og Stefanusalliansen støtter blant annet Chin Christian University.
Politiet har brukt vannkanoner, tåregass og gummikuler mot antikupp-protester, og påført flere mennesker alvorlige skader. Dusinvis av demonstranter ble arrestert da titusenvis av mennesker over hele Burma demonstrerte mot militærkuppet som styrtet Aung San Suu Kyis demokratisk valgte sivilledede regjering 1. februar.
Humanitært rop om hjelp
8. februar sendte en gruppe lokale humanitære ikke-statlige organisasjoner (NGO-er) som yter bistand til mennesker som er rammet av væpnet konflikt i Kachin og nordlige Shan-stater, en appell til FN og det internasjonale samfunnet. De ber om «trygg og uhindret humanitær tilgang» for frivillige organisasjoner som gir hjelp til internt fordrevne og som svar på COVID-19.
De humanitære organisasjonene sier at «militærkuppet har alvorlige følger for internt fordrevne i Kachin og nordlige Shan-stater». Hæren bruker væpnede tropper og artilleri for å ta nye posisjoner, selv inne i byer. Det har hindret transport og bevegelse av lokalbefolkningen inkludert internt fordrevne. «Sivilbefolkningen er veldig bekymret og frykter at væpnede sammenstøt vil forekomme.»
I følge de humanitære organisasjonenes Joint Strategy Team, «har tilgang på humanitær bistand vært begrenset siden 1. februar». I noen leirer for internt fordrevne har de hatt mat bare ut januar. Transporten for å skaffe mat til ikke-statlig kontrollerte områder, er en stor bekymring og utfordring.
Fordrevet
Ifølge organisasjonen Free Burma Rangers er over 5000 mennesker blitt fordrevet de siste to månedene på grunn av angrep fra hæren i Myanmar, til tross for våpenhvile. Over 70.000 mennesker er fordrevet i Arakan-staten, mens over 100.000 er fordrevet i Kachin-staten og Nord-Shan-staten.
David Eubank, grunnlegger av Free Burma Rangers, beskrev situasjonen i Karen-staten i en rapport 7. februar: Folket her håper at kuppet vil overbevise verden om at hæren alltid har hatt ansvaret for situasjonen og stått bak overgrepene.
«Folk ble angrepet før kuppet også»
– Folks liv har ikke endret seg: de ble angrepet før kuppet, og de blir angrepet nå etter kuppet. Mens de holdt babyene sine på skjulesteder under trærne, sa de til meg: «Vi trenger ikke at du gir oss mat og medisiner og ly. Det du må gjøre er å stoppe Burma-hæren fra å angripe landsbyene våre. Vi angriper dem ikke i byene deres, hvorfor angriper de oss? hvis du stopper dem, kan vi ta vare på oss selv.
De ble angrepet før kuppet, og de blir angrepet nå etter kuppet.
David Eubank
«Sjokk og smerte»
I en uttalelse to dager etter kuppet, uttrykte Burmas kardinal Charles Bo verdens «sjokk og smerte» over maktovertakelsen av øverstkommanderende for de væpnede styrkene, general Min Aung Hlaing.
Kuppet satte en stopper for et tiår med reform og den fredelige overgangen til en valgt regjering i 2015. Kardinal Bo henvendte seg direkte til militæret: «Dere lovet alle fred og ekte demokrati. Demokrati var en strime av håp for å løse problemene i dette en gang så rike landet. Denne gangen stemte millioner på demokrati. Våre folk tror på fredelig overføring av makt».
Kardinal Bo ba om fred og dialog, og om løslatelse av alle som er arrestert: «De er ikke krigsfanger; de er fanger av en demokratisk prosess», skriver han. «Du lover demokrati; begynn med å slippe dem fri»
Dypt bekymret over brutalitet
Benedict Rogers, CSWs senioranalytiker for Øst-Asia og forfatter av tre bøker om Burma, sa: «Situasjonen i Burma er ekstremt bekymringsfull. I tillegg til politiets brutalitet mot demonstranter, er vi dypt bekymret av å høre om arrestasjonen av den australske økonomen dr Sean Turnell, en rådgiver for Aung San Suu Kyi. De modige protestene fra titusenvis av mennesker over hele landet er virkelig inspirerende, men vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gjøre mer for å støtte deres oppfordring til å gjenopprette demokrati, løslate politiske fanger og etablere en vei til dialog og forsoning.»
Tiden for sterke uttalelser alene har gått; tiden for handling er nå.
Ben Rogers
Skaff hjelp
Rogers oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å svare på hasteoppfordringen fra de etniske nasjonalitetene, spesielt ikke-statlige organisasjoner som arbeider med internt fordrevne folk. Han ber de sørge for umiddelbar grenseoverskridende humanitær hjelp for å få tilgang til dem som ikke kan nås fra innsiden av landet. Rogers ber også om internasjonalt press på militæret for å fjerne hindringer for humanitær tilgang i de etniske statene.
– Til slutt ber vi om målrettede, robuste sanksjoner mot militæret og deres virksomheter og en global våpenembargo. Tiden for sterke uttalelser alene har gått; tiden for handling er nå.