Trusler, trakassering, fengsling – og forbud mot utegudstjenester - Stefanusalliansen
Daniel Ortega styrer Nicaragua som en diktator.

Daniel Ortega styrer Nicaragua som en diktator.  

Nicaragua*   

En biskop og flere titalls prester er utvist. Forbudte mot utendørs gudstjenester blir aggressivt fulgt opp – for grupper som kritiserer regjeringen.

Trosfrihetsorganisasjonen CSW, Stefabusalliansens søsterorganisasjon, har publisert en ny rapport som dokumenterer et raskt voksende antall brudd på trosfriheten i Nicaragua. Og bruddene blir stadig mer alvorlige.

Rapporten dekker perioden fra november 2022 til januar 2024 og har fått namvet: «Hostile takeover: Tightening reins on freedom of religion or belief in Nicaragua». Det betyr at regimet på fiendtlig vis har tatt kontroll og strammet inn trosfriheten i Nicaragua.

Det drøye året rapporten dekker, registrerte CSW 310 separate saker. De fleste sakene involverte flere brudd på tros- og livssynsfriheten. I noen tilfeller ble tusenvis av mennesker berørt. Dette er nesten en dobling i antall saker sammenlignet med forrige rapport som dekket året fra november 2021 til november 2022.

Rapporten er basert på førstehåndsdokumentasjon fra nicaraguanske menneskerettighetsforkjempere inne i landet. De har arbeidet sammen med andre menneskerettsforkjempere som er blitt tvunget i eksil av det brutale regimet til Daniel Ortega, en gang feiret frigjøringshelt.

Aggressivt forbud
De vanligste bruddene var vilkårlig avlysning av religiøse arrangementer eller aktiviteter. Regjeringen er blitt mer og mer aggressiv i sine forbud mot offentlige manifestasjoner av religiøs karakter, som gudstjenester utendørs og religiøse prosesjoner.

Religiøse grupper som støtter regjeringen, er derimot unntatt fra forbudet.

 

Regjeringen er blitt mer og mer aggressiv i sine forbud mot (...) gudstjenester utendørs og religiøse prosesjoner.

 

Trusler
Andre overgrep handler om trusler og trakassering – og om innreisenekt til Nicaragua. Mange saker handler om tvungen stenging av religiøse institusjoner og innføring av eiendomsskatt på religiøse institusjoner, i strid med nasjonal lovgivning som fritar kirker og religiøse institusjoner fra slike skatter.

Vilkårlig fengsling, ment for å skremme
Rapporten dokumenterer også mer enn dobling av vilkårlig fengsling av religiøse ledere, sammenlignet med forrige rapport. I noen tilfeller var arrestasjonene kortvarige. Mange arrestasjoner syntes å være, i det minste delvis, et forsøk på å skremme enkeltpersoner til å avstå fra å delta i religiøse aktiviteter.

Utvisning
Regjeringen trappet også opp utvisningen av de som ble ansett som kritiske til regjeringen. Disse er også fratatt sine nicaraguanske statsborgerskap. Praksisen ser ut til å ha blitt regjeringens politikk. I februar i fjor ble 222 politiske fanger deportert til USA, kritisert også av Norges utenriksminister. I oktober 2023 ble 12 romersk-katolske prester kastet ut av landet.  Ytterligere 19 romersk-katolske politiske fanger ble utvist i januar 2024, blant dem biskop Rolando Alvarez Lago som var dømt til 26 års fengsel og som tidligere hadde nektet å forlate landet.

‘Må stilles til ansvar’
CSWs Anna Lee Stangl, som leder organisasjonens påvirkningsarbeid, sier: «Denne rapporten viser hvor alvorlig situasjonen er for tros- og livssynsfrihet og andre menneskerettigheter i Nicaragua. Situasjonen er blitt ytterligere forverret siste året. Forholdene vil bli enda verre hvis det internasjonale samfunnet ikke øker innsatsen for å stille den nicaraguanske regjeringen til ansvar for sine forbrytelser.

I den dystre situasjonen kan vi ikke glemme nicaraguanerne – både inne i landet og i eksil – som til tross for alvorlig risiko, fortsetter å forsvare menneskerettighetene og arbeide for å gjenopprette demokratiet. CSW står sammen med alle som arbeider for et fritt og demokratisk Nicaragua der alles rettigheter respekteres.»

 

Forholdene vil bli enda verre hvis det internasjonale samfunnet ikke øker innsatsen for å stille den nicaraguanske regjeringen til ansvar for sine forbrytelser.

Anna Lee Stangl

 

Ber Norge følge opp
Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen, ber Norge følge opp sin tidligere kritikk av bruddene og trosfrihet og andre menneskerettigheter i Nicaragua.

– Menneskerettigheter brytes systematisk i Nicaragua. Trosfriheten blir mer og mer illusorisk. Ortega har med hardhendt makt greået inn mot den siste kritiske stemmen, den katolske kirke. Det er meget bekymringsfullt. Oretga-regimet må holdes ansvarlig, sier Morken.

AKTUELT