‘Vi frykter liv vil gå tapt dersom Telenor selger i Myanmar’ - Stefanusalliansen
Juntaen i Myanmar har skutt og drept fredelige demonstranter og bombet landsbyer.

Juntaen i Myanmar har skutt og drept fredelige demonstranter og bombet landsbyer.  

Myanmar   

Stefanusalliansen slutter seg til et opprop fra Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) med krav om at salget av Telenors virksomhet i Myanmar blir stanset, slik at brukerdata på avveie ikke skal sette menneskeliv i fare.

Like lenge har ulike menneskerettighetsgrupper verden over framholdt at mange liv står i fare dersom sensitiv brukerinformasjon fra Telenor havner i hendene på landets militære regime som kom til makten ved et kupp 1. februar 2021.

18 millioner brukere

Den dype bekymringen knyttet til salget handler om brukerdata fra 18 millioner Telenor-kunder i Myanmar.

Disse opplysningene er Telenor forpliktet ved lov til å oppbevare, og ved et salg blir de overført til de nye eierne.

«Sannsynligheten for at disse dataene blir misbrukt i juntaens krig mot befolkningen i Myanmar, er overveldende», skriver Stefanusalliansen på sin nettside.

Økende press

Stefanusalliansen slutter seg derfor til en stadig mer omgripende protest mot salget og et press fra mange ulike aktører om at den norske regjeringen må stanse det. Staten eier 54 prosent av Telenor og kan dermed forhindre salget.

NRK meldte allerede sist sommer at nær et halvt tusen menneskerettsorganisasjoner i Myanmar hadde signert et opprop mot salget.

Forum for utvikling og miljø (ForUM) har ifølge NTB politianmeldt Telenor for det planlagte salget. ForUM, som er en paraplyorganisasjon som samler rundt 50 norske utviklings- og fredsorganisasjoner, viser til mulige brudd på straffelovens kapittel 16 om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Blant ForUMs medlemmer er Kirkens Nødhjelp. Avdelingsleder for kommunikasjon og politikk i KN, Lise Sivertsen, sier til NTB at Telenor bør slette persondata og at det er uforståelig om de lar det være dersom salget går igjennom.

Aktivistorganisasjonen Justice For Myanmar (JFM) er sterkt kritisk til salget og mener Telenor burde søkt godkjenning for det hos eksilregjeringen, National Unity Government, melder Bistandsaktuelt.

Ifølge NTB må næringsminister Jan Christian Vestre svare på spørsmål om saken i Stortinget førstkommende torsdag, men salget er planlagt fullført allerede tirsdag.

Libanesisk kjøper

Det er selskapet M1 Group som er kjøper. Det er kontrollert av Mikati-familien som skal være Libanons rikeste. Salgssummen er rundt 900 millioner norske kroner, melder NRK.

M1 er i partnerskap med selskapet Shwe Byain Phyu som er et konglomerat med nære bånd til militærregimet, ifølge Bistandsaktuelt. Denne forbindelsen gjør opposisjonen svært bekymret.

Frykten er at informasjon om kontakten mellom motstanderne av militærjuntaen skal komme på gale hender. I så fall kan mange menneskeliv bli satt i fare.

Et drøyt år etter kuppet i Myanmar er minst 1.550 mennesker blitt drept av militærregimet. Godt over 9.000 er fengslet, mens bare et fåtall har fått en dom.

Bruker buddhismen

Militæret har fart hardt fram mot opposisjonen i Myanmar. Mye av volden har vært rettet mot ulike minoritetsgrupper, enten det gjelder etnisitet eller religion.

– Regimet bruker buddhismen som en sterk identitetsmarkør, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen til Kristelig Pressekontor.

Han henviser til statistikk fra Burma Human Rights Network som viser at en god del av volden i det overveiende buddhistiske landet er rettet mot muslimer og kristne. Vold mot religiøse minoriteter foregikk også før kuppet, ikke minst mot rohingyaene som er muslimer.

– Slike angrep skjedde også før, men er blitt enda verre det siste året. Kristne ligger ganske høyt oppe på denne statistikken, sier Brown som nevner volden og ødeleggelsene i Chin-delstaten som det mest tydelige eksemplet. Her er hele 85 prosent av befolkningen baptister som følge av amerikansk misjonsvirksomhet tidlig på 1800-tallet. I tillegg til arrestasjoner og drap, er en rekke kirker brent ned eller skadet.

– Kristne er veldig utsatt, og det er tydelig at militærjuntaen spiller på religionskortet. Det virker som om de vil prøve å fremme buddhismen som nasjonalreligion, sier Brown.

– Stopp salget

Når det gjelder Telenor-saken er meldingen fra Stefanusalliansen tydelig: «Som majoritetsaksjonær i Telenor må den norske regjeringen snarest stoppe salget», «...med mindre de kan garantere for kundenes sikkerhet», står det på Stefanusalliansens nettside. Organisasjonen slutter seg dermed til den lange rekken aktører som har bedt om det samme.

«Regjeringen må stoppe Telenors salg av Myanmar-virksomheten til et selskap med bånd til juntaen», skriver Stefanusalliansen som henvender seg både til statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre og Telenor-sjef Sigve Brekke.

 

HER ER OPPROPET FRA SAIH STEFANUSALLIANSEN HAR SIGNERT

Den 15. februar vil Telenor, hvis det ikke stoppes, sluttføre salget av sin Myanmar-virksomhet. Kjøper er M1 Group, et libanesisk selskap somamarbeider med den burmesiske Shwe Byain Phyu Group, som har nære bånd til militæret i Myanmar.

Som en konsekvens av salget vil brukerdata for 18 millioner mennesker bli overført til de nye eierne. Sannsynligheten for at disse dataene blir misbrukt i juntaens krig mot befolkningen i Myanmar, er overveldende.

Siden militærkuppet for ett år siden er over 1500 mennesker blitt drept og mer enn 8770 er blitt fengslet. Som majoritetsaksjonær i Telenor må den norske regjeringen snarest stoppe salget.

Vi respekterer Telenors beslutning om å forlate Myanmar under dagens militære styre, men det er uakseptabelt at Telenor selger til et selskap nær militæret. Å selge sensitive og private data vil sette 18 millioner kunder i stor risiko.

Vi oppfordrer Telenor, den norske regjeringen som majoritetseier og Stortinget til å stoppe salget, med mindre de kan garantere for kundenes sikkerhet.

Med dette oppropet oppfordrer vi statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre og Telenor-sjef Sigve Brekke til å stoppe salget og beskytte befolkningen i Myanmar.

AKTUELT

Prosjekt