Sviende bøter for å snakke med folk på gaten om hva påsken betyr - Stefanusalliansen
Kristne i Minsk nektes å snakke om påsken med folk de møter på gaten.

Kristne i Minsk nektes å snakke om påsken med folk de møter på gaten.  

Belarus   

Syv protestantiske kristne i Belarus har fått hver sin sviende bot for å ha snakket med folk på gata om hva påsken betyr. Botens størrelse tilsvarte cirka to månedslønner, melder Forum 18 Newsservice. Diktator Aleksandr Lukasjenko strammer grepet og innsnevrer også dramatisk trosfriheten.

Politiet i hovedstaden Minsk arresterte de syv og satte håndjern på dem og tok dem med til en politistasjon i sentrum. Der ble de holdt i rundt åtte timer.

En domstol så bøtelagt dem. De syv fortalte om påsken til mennesker de møtte lørdag 15. april, dagen før ortodokse kristne feiret påskedag.

Nekter å svare
Tjenestemenn nektet å forklare til nyhetstjenesten Forum 18 hvorfor det er et brudd på loven å snakke til andre om sin tro på gaten, og hvorfor politiet trengte å arrestere, sette på håndjern og anholde de syv unge kristne i åtte timer. Stefanusalliansen støtter Forum 18 Newsservice.

Vakthavende ved Minsks sentrale politistasjon – der de syv ble holdt – nektet å gi noen kommentarer. «Jeg har ingen informasjon å gi deg,» sa han til Forum 18 Newsservice. Forum 18 dekker situasjonen for trosfriheten i alle land som frem til 1991 var del av Sovjetunionen.


Ingen uro
«Dessverre tok ikke retten hensyn til ungdommenes argumenter om at de oppriktig ønsket å dele betydningen av påsken med andre, at offentlig orden ikke ble krenket, og at de delte sitt budskap med de som var interessert». Slik kommenterte Minsk New Life Church saken den 28. april da retten hadde bøtelagt de syv. Fem av de syv er medlemmer av Minsk New Life Church som myndighetene tidligere har stengt. Pastoren i kirken er bøtelagt to ganger.

Nektes å holde gudstjeneste
Det skjer mer i Minsk, Belarus: Åtte måneder etter at myndighetene i hovedstaden stengte Den røde kirken etter en mystis,k liten brann, nekter de å si noe som helst om når den åpner igjen og om hvordan reparasjonsarbeidet går. Det var det katolske samfunnet som benyttet kirken som bærer navnet etter St Simon og St Helena. Den har fått sitt navn Den røde kirken på grunn av fargen på teglsteinen den er bygget av.

Kirkebygget er eid av en kulturavdeling under byadministrasjonen. Myndighetene har nektet å overføre kirken til det katolske samfunnet og nektet også den katolske menigheten å holde gudstjeneste i kirken og alternativt en utendørsgudstjeneste i påsken.

Mindre enn en uke før påske nektet nestlederen for Minsks eksekutivkomité Artyom Tsuran tillatelse til dette. Han  insisterte på at Den røde kirken ikke kan brukes før reparasjonsarbeidene er ferdige. Han sa at søknaden om en utendørs gudstjeneste – et «massearrangement» – ikke oppfylte kravene i loven om massearrangementer, som ble opphevet etter at omfattende folkelige protester mot regimet begynte i 2020 etter at folket protesterte mot omfattende valgjuks i presidentvalget.

Kirke står tom
«Dessverre er helligdommen vår fortsatt stengt», heter det på nettsiden til Den røde kirke. Den røde kirken, som tidligere var fylt med tusenvis av katolikker som ba første påskedag, er nå tom. Vi ba tjenestemenn om å tillate oss å holde påskemessen, men fikk NEI som svar.»
 

Nestlederen for Minsks eksekutivkomités koordineringsavdeling for ideologi, religion og etniske saker, Jekaterina Kaverina, nektet å forklare Forum 18 hvorfor den røde kirken ble nektet tillatelse til å feire messe på eget grunnlag.
 

I mellomtiden forbereder regimet flere endringer i den harde religionsloven. Den er så langt ikke endret etter den dramatiske tilstrammingen i Belraua etter presidentvalget i 2020 og krigen i ukraina i fjor. Andre lover hva gjelder menneskerettigheter og sivilsamfunn er strammet til, nå står religionsloven for tur,

 

 

 

 

AKTUELT

Belarus Shutterstock  Store menneskemengder protesterte mot valfusk i august 2020.

I kamp mot diktaturet

– Ein diktator er det same overalt, sukkar to observatørar i Belarus på spørsmål om regimet til Aleksandr Lukasjenko.