– Stopp overgrep mot muslimer i Myanmar - Stefanusalliansen

 

Myanmar   

Stefanusalliansen er urolig etter FN-rapport om sikkerhetsstyrkers overgrep i Myanmar.

Sikkerhetsstyrkene i Myanmar begår, ifølge en fersk FN-rapport, grove overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten: Drap, bortføringer, vold mot spebarn og massevoldtekter av kvinner og barn. 

Rapporten som ble publisert fredag, er laget på oppdrag fra FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein. 

Rapporten konkluderer med at Myanmars sikkerhetsstyrker står bak omfattende og grove overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten, skriver Aftenposten.

Det er anklager om drap, bortføring, vold mot spebarn. 

Forbrytelser mot menneskeheten
Ifølge rapporten er det «svært sannsynlig» at overgrepene er av et slikt omfang og en slik alvorlighet at de kan betegnes som forbrytelser mot menneskeheten. 

Myanmar nektet etterforskerne fra FN adgang til delstaten Rakhine, der de fleste rohingyane bor. Rapporten bygger derfor på intervjuer med over 200 rohingyaer som har flyktet til nabolandet Bangladesh.

Myanmars berømte leder, som i 1991 ble tildelt Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi, blir nå beskyldt for å forholde seg taus om overgrepene mot rohingyaene, ifølge The New York Times.

Også FN-rapporten legger press på Aung San Suu Kyi og regjeringspartiet NLD, som har vist liten vilje til å erkjenne hva som skjer i Rakhine der overgrepene skjer.

Hans Aage Gravaas, generalsekretær i Stefanusalliansen, sier: –  I mange muslimske majoritetsland utsettes kristne for både restriksjoner og forfølgelse. I Myanmar snus det hele på hodet. Her er den muslimske Rohingya-minoriteten blant dem som trakasseres av det buddhistiske majoritetssamfunnet.

Problematisk
Han legger til at selv om Stefanusalliansen alltid har hatt et særskilt fokus på forfulgte kristne, er organisasjonen også opptatt av andres trosfrihet.

– Det ville være høyst problematisk om vi var opptatt av egne rettigheter og lukket øynene for andres, sier generalsekretæren.

Gravaas oppfordrer derfor tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til å løfte dette fram når han i slutten av mars reiser til Myanmar i samarbeid med Stefanusalliansen. 

– Tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og hennes medarbeidere har mye å stå til regnskap for, sier Gravaas.

 Myndighetene i Myanmar nekter å anerkjenne rohingyane som en av landets over 130 folkegrupper. De behandler dem i stedet i stor grad som ulovlige innvandrere fra Bangladesh. 

AKTUELT

Prosjekt