- Stopp eksporten av islamsk ekstremisme - Stefanusalliansen
 Carl Schiøtz Wibye har skrevet boken Terrorens rike.

Carl Schiøtz Wibye har skrevet boken Terrorens rike.  


Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt. Utroskap og narkotikasmugling gir dødsstraff, og kvinner trenger fortsatt en mannlig formynder. Demokrati har ytterst dårlige kår i det autoritære kongedømmet.

Men nå varsler kronprins Mohammed bin Salman (32) nye tider, melder en rekke medier, som The Guardian.

– Vi vender tilbake til det vi var tidligere – et land med moderat islam som er åpent for alle religioner og mot verden, sa Salman under en konferanse i hovedstaden Riyadh tirsdag. Temaet var investeringer basert på alternativ energi. Kronprinsen sa at 70 prosent av befolkningen er under 30 år og at de ikke vil bruke de neste 30 årene på «destruktive ideer». Han lovet å få slutt på ekstremismen «veldig snart».

Observatører er overrasket over utspillet. De mener det fortsatt er uklart om dette innebærer slutt på diskrimineringen av 2 millioner shia-muslimer. Det er også forbudt å bygge kirker i landet. Kristne har ikke rett til statsborgerskap. Landet har verdens strengeste religionspolitikk – men som Vestens allierte har landet sluppet unna med  svært mye.

«Terrorens rike»
Norges tidligere ambassadør til Saudi Arabia, Carl Schiøtz Wibye, kom tidligere i år med boken «Terrorens rike» om Saudi Arabia. Han viste der hvor omfattende landets eksport av ekstremisme er og har vært.  Han er positiv, men avventende til den nye linjen.

– Saudi Arabia må etter hvert gå i den retningen kronprinsen varsler, da landet ikke kan isolere seg helt fra omverdenen. Et spørsmål er likevel hvor fort denne utviklingen kan gå. Motstanden vil utvilsomt være betydelig fra dem som frykter for sine maktposisjoner. Vi kan ikke utelukke at det kan komme et kupp inspirert av det ytterst reaksjonære presteskapet, sier Wibye og legger til:

– Samtidig er ikke kronprinsen veldig populær i Saudi Arabia, verken i befolkningen eller i kongefamilien. Det er dermed et stort spørsmål i hvilken grad han kan samle støtte for sin reformlinje - eller bli erstattet av et annet medlem av kongefamilien, sier eks-ambassadøren og legger til:

– På tross av sin tilsynelatende reformiver viser kronprinsen også illiberale takter ved å fengsle et betydelig antall opposisjonelle. At han trådte feil med oppstarten av de brutale bombeangrepene i Jemen hjelper heller ikke.

Massiv ekstremisme-misjon
Saudi Arabia har stått bak og står bak en massiv misjonering for ekstrem islam til resten av verden. Ingen vet hvor omfattende denne eksporten av wahabisme er, melder Aftenposten. Landet finansierer moskeer i en rekke land, også Norge, og utdanner imamer.

Fikk du med deg denne? Saudi Arabias ekstremistiske eksport

Wibye har i boken «Terrorens rike» gjort mye for å kartlegge omfang og konsekvenser. Han sier dette etter kronprinsens utspill:

– Det som er mest interessant for oss nordmenn er imidlertid i hvilken grad saudierne vil fortsette med å misjonere for sin voldelige variant av islam, wahabismen. Det vi kan håpe på er reformer som innebærer en begrensning av saudisk støtte til radikalisering av muslimske samfunn, sier Schiøtz Wibye.

AKTUELT

Prosjekt