Stefanusprisen til aktivist i pakistansk islamistområde - Stefanusalliansen
I Peshawar leder Wagma Feroz kvinnerettighetsorganisasjonen «Da Torsaro Saadar».

I Peshawar leder Wagma Feroz kvinnerettighetsorganisasjonen «Da Torsaro Saadar».  

Pakistan   

Saken ble oppdatert 31.5. etter prisutdelingen 24.5. Møt prisvinneren i denne videoen.

Den pakistanske filmskaperen og aktivisten Wagma Feroz (31) hedres med Stefanusprisen 2022.  Hun får prisen for sin innsats for kvinners rettigheter og for trosfrihet i et konfliktfylt og konservativt stammeområde i Pakistan. Prisen ble delt ut under en seremoni på Continental hotell i Oslo 24.5.2022. 

– Wagma Feroz imponerer med sitt mot og sin vilje og evne til å vise en ny vei i et samfunn der menn tradisjonelt har definisjonsmakten. Hun kommuniserer bredt og gir kvinner mot til selv å stå opp for sine rettigheter, sier biskop Ingeborg Midttømme. Hun leder priskomiteen. 

Stefanusprisen, opprettet av Stefanusalliansen, deles ut annethvert år til en eller flere som har gitt et ekstraordinært bidrag i kampen for tros- og livssynsfrihet og andre menneskerettigheter. 


Wagma Feroz imponerer med sitt mot og sin vilje og evne til å vise en ny vei i et samfunn der menn tradisjonelt har definisjonsmakten.

Ingeborg Midttømme
 

Der jenteskoler bombes
Wagma Feroz er filmskaper og rettighetsaktivist fra provinsen Khyber Pakhtunkhwa, nordvest i Pakistan. Dette er et svært konservativt samfunn. Her blir jenteskoler bombet av militante grupper. Kvinner er fratatt sine grunnleggende rettigheter, begrunnet i ære og «kulturelle tradisjoner». 

Feroz studerte psykologi ved universitetet i Peshawar. Etterpå har hun dedikert seg til å jobbe for marginaliserte kvinner og barn i nordvestlige Pakistan, spesielt i Swat-dalen. I dette stammeområdet mot Tadsjikistan og Afghanistan har islamistiske grupper lenge hatt fotfeste.  

Wagma Feroz leder dialog. Foto: Emme A2K

I Peshawar leder Wagma Feroz kvinnerettighetsorganisasjonen «Da Torsaro Saadar». Der arbeider hun med rettighetsforsvarere, lokale samfunnsledere og politiske beslutningstakere for dialog om spørsmål som berører kvinner og barn. 

Prisbelønt film
Feroz er også entusiastisk frilansjournalist. Hun har laget den prisbelønte filmen «She makes everything beautiful» («Hun gjør alle ting vakre») om en muslimsk kvinnelig eier av en skjønnhetssalong i Swat. Eieren ansetter kristne og mennesker fra andre minoriteter, hun våger å overvinne kulturelle og religiøse skillelinjer. 

Filmen har hjulpet Feroz til å nå frem i media for å støtte trosfriheten og gi styrke til kvinner i Pakistan. Hennes arbeider er omtalt i nasjonale og internasjonale medier, inkludert BBC Pashto. 

«Der folk blir drept for sin tro»
Wagma Feroz sier at hun er opprømt over å få Stefanusprisen. 

– I et samfunn der folk blir trakassert, angrepet og til og med drept på grunn av religiøse forskjeller, har jeg alltid vært inspirert til å arbeide for interreligiøs harmoni og fredelig sameksistens. Jeg har ønsket å skape rom der vi kan snakke om problemene våre og arbeide sammen for å løse dem. Tross alt er vi mennesker, og vi trives best når vi kan arbeide sammen for vårt samfunn og for kommende generasjoner. Det har vært en krevende reise. Men yngre generasjoner viser gradvis interesse for dialog og debatter for å skape en fredelig fremtid for seg selv, sier Feroz. 

 

I et samfunn der folk blir trakassert, angrepet og til og med drept på grunn av religiøse forskjeller, har jeg alltid vært inspirert til å arbeide for interreligiøs harmoni og fredelig sameksistens

Wagma Feroz

 

«De som har lidd»
Hun legger til: – Jeg dedikerer Stefanusprisen til alle kvinnene i Afghanistan, Pakistan og resten av verden, til alle som kjemper for sine grunnleggende menneskerettigheter – og til alle som har lidd og ofret mye på veien. 

Komiteen for utdeling av Stefanusprisen er oppnevnt av styret i Stefanusalliansen med et flertall av eksterne medlemmer: skribent Erling Rimehaug, stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein og forsker Ingvill Thorson Plesner. Biskop Ingeborg Midttømme som leder komiteen, er valgt inn i komiteen fra styret.

Diplom og 10 000 euro
Stefanusprisen består av et kunstdiplom og 10 000 euro til en sak prisvinneren bestemmer. 

Stefanusprisen 2022 deles ut i Oslo den 24. mai. 

Stefanusprisen ble første gang utdelt i 2005, til biskop Thomas i Egypt. I 2020 gikk prisen til juristen og hoa hao-buddhisten Nguyen Bac Truyen i Vietnam. Han sitter fortsatt fengslet. 

AKTUELT

Prosjekt