Hun utsettes for harde represalier for mannens innsats for frihet - Stefanusalliansen
Bui Thi Kim Phuong, kona til Nguyen Bac Truyen, ber Stefanusalliansen og andre fortsette kampen for samvittighetsfanger.

Bui Thi Kim Phuong, kona til Nguyen Bac Truyen, ber Stefanusalliansen og andre fortsette kampen for samvittighetsfanger.  


– Prisen er en stor ære og en fantastisk oppmuntring mens han ofrer sin frihet og helse for å beskytte retten til tros- og livssynsfrihet for alle, sier Bui Thi Kim Phuong i en sterk og rørende videohilsen som hun har sendt fra sitt hjem i Vietnam. Bui Thi Kim Phuong har siden 2019 hatt forbud mot å reise utenlands. Hun forteller om brutale represalier mot henne og søstrene hennes og om traumene fra et politiangrep mot henne og mannen i 2014.

– Jeg oppfordrer Stefanusalliansen og alle velgjørerne i hele verden til å fortsette støtten og  for religionsfriheten i Vietnam, sier Bui Thi Kim Phuong.  
(Se videoen fra seremonien. Teksten fortsetter under videoen).

 

 

Stefanusprisen er ble etablert av Stefanusalliansen i 2005. Den deles ut hvert annet år til en person eller personer som har gitt et stort bidrag til kampen for tros- og livssynsfrihet.  

Årets vinner, Nguyen Bac Truyen, er en vietnamesisk advokat og menneskerettighetsforsvarer som sitter fengslet i enecelle i en høysikkerhetsavdeling i An Diem-fengselet. Han er dømt til 11 år bak lås og slå, sett på som en trussel mot den vietnamesiske staten.  

«Store personlige kostnader»  

På grunn av pandemien ble årets utdeling av prisen gjort i en digital seremoni i Oslo. Ingvill Thorson Plesner, leder av priskomiteen, fremhever tre grunner til å tildele prisen til Nguyen Bac Truyen:  

– For hans langvarige innsats for tros- og livssynsfrihet og forsvar for rettighetene til minoriteter som møter diskriminering og undertrykkelse i Vietnam.  

– For hans kompromissløse engasjement for et demokratisk samfunn hvor menneskerettighetene respekteres og hvor det er rettferdighet for alle, uavhengig av sosial, kulturell eller religiøs identitet.  

– For å tåle store personlige omkostninger, inkludert sikkerheten til familien og sine kjære, samt å risikere eget liv, helse og frihet mens han står opp for andres rettigheter. 

Ingvill Thorson Plesner hyller prisvinneren. Hun står ved siden av diplomet og et kunstverk - med et fangemotiv – av maleren Reidar Kolbrek. Foto: Stefanusalliansen

Hilser alle samvittighetsfanger 
Thorson Plesner fortsetter: – I dette øyeblikket står modige kvinner og menn over hele verden opp for å forsvare egen og andres rett til å ha, velge og praktisere sin religion eller tro, ofte med store personlige omkostninger. Stefanusprisen 2020 tildeles én person. Men vi ønsker å benytte anledningen til å hedre alle dem som står på barrikadene, og fredelig arbeider for en verden der alle fullt ut nyter trosfriheten. Du har vår støtte i kampen for din frihet og i din kamp for rettferdighet.

«Terroriserende handlinger»  
I årene før Nguyen Bac Truyen ble bortført (juli 2017) og dømt til 11 års fengsel (april 2018) ble han og hans kone angrepet og skadet flere ganger.  

Bui Thi Kim Phuong sier at hun er «ekstremt stolt» av mannen sin.  

– Jeg har alltid stått ved hans side i kampen for å beskytte retten til religions- eller trosfrihet, selv om jeg selv og søstrene mine har vært utsatt for grusomme represalier fra de vietnamesiske myndighetene. Jeg er fortsatt traumatisert av den terrorisende handlingen da hundrevis av politi omringet hjemmet vårt i Dong Thap-provinsen i februar 2014, bare ti dager før bryllupet vårt. Flere skudd ble avfyrt. Politiet knuste inngangsdøren og vinduene våre. De gjennomsøkte huset og knuste tilbedelsesalteret. Mannen min ble slått nådeløst og før bort med makt, sier hun.  

Ny sultestreik 
Noen dager etter at hun sendte videohilsenen, startet Ngyen Bac Truyen i slutten av november en sultestreik sammen med en gruppe andre samvittighetsfanger i An Diem-fengselet.  

De protesterer mot urettferdig behandling i fengselet. De ser at det ikke er noe annet alternativ for protest enn å gjøre det med egen helse og eget liv. Bui Thi Kim Phuong er på sin side bekymret for mannens helse.  

Selv blir hun syk etter hver tur for å møte ham i fengselet. Hun må reise 1000 kilometer hver vei med buss, og får ofte tidvis bare 15-20 minutter med mannen fordi fengselsstavenb med vilje lar henne vente i timer. Bui Thi Kim Phuong må på sin side rekke siste bussen hjem siden det ikke finne snoe sted å søke ly for natten der An Diem ligger. 

Michelle Nguyen ber om fortsatt kamp for Nguyen Bac Truyens umiddelbare løslatelse. Foto fra hennes videohilsen.

Vellykket ingeniør forlot karrieren 

Michelle Nguyen, koordinator for Vietnam Coalition Against Torture, basert i Atlanta, Georogia, USA, har kjent Nguyen Bac Truyen i syv år og har samarbeidet tett med ham. 

– Tryen er en av de snilleste personene jeg kjenner, sier Michelle Nguyen. Gjennom mange vanskeligheter klarte Truyen å bli utdannet ingeniør og startet  to suksessrike selskaper. Truyen var den første politiske pioneren i Vietnam som frivillig innførte sosialt ansvar og likestillingsstandarder i sine to selskaper i 2004.  

Men så bestemte han seg for å stoppe karrieren og i stedet studere jus for å kunne stå opp for folk som ble nektet grunnleggende rettigheter. Som advokat har Nguyen Bac Truyen blant annet hjulpet forfulgte hoa-hao-buddhister, politiske og religiøse fanger og deres familier, funksjonshemmede og sterkt diskriminerte veteraner fra tidligere Sør-Vietnam og ofre for landtjueri. Han har også vært i en tidligere sultestreik for en katolsk samvittighetsfange i An Diem. 
 

«Rørte meg til tårer»  

I sin videohilsen fortsetter Michelle Nguyen: – Like før før Truyen ble arrestert (i 2017), spurte jeg ham en dag av nysgjerrighet: «Hvorfor bestemte du deg for å gi opp alt og bli menneskerettighetsforkjemper, og ofre din forretningssuksess og risikere din frihet og til og med livet ditt?»  

– Det Truyen fortalte meg videre, fikk frem tårer i øynene mine. Truyen sa at det er vanlig i dagens Vietnam å diskutere forretningsavtaler på fancy restauranter over dyre måltider og alkohol. Truyen hatet dette, men det var det han måtte gjøre for å holde selskapene i gang for å støtte hundrevis av sine ansatte. Men mange ganger kikket Truyen utenfor restaurantvinduet og så gatebarn grave i søpla på jakt etter matrester. Han orket ikke spise det utsøkte måltidet han hadde invitert sine forretningspartnere til. Truyen elsker virkelig barn, og han ønsker at alle barn skal få lik sjanse til å vokse opp i et rettferdig og bekymringsløst samfunn hvor de blir tatt godt vare på og ingen trenger å bli gatebarn eller hjemløse, sier Michelle Nguyen. 

Nguyen Bac Truyen føres inn i rettssalen i Hanoi til sin første dom i 2007. Foto: AFP/Scanpix

Krever umiddelbar løslatelse
Michelle Nguyen ber Stefanusalliansen og andre om fortsatt å kjempe for Nguyen Bac Truyens «umiddelbare løslatelse».
 – Dessverre er hans arrestasjon og 11 års fengselsstraff et alvorlig tilbakeslag i kampen for religionsfrihet i Vietnam. En bemerkelsesverdig menneskerettighetsforkjemper sitter bak lås og slå. Men hans mot og engasjement skinner fremdeles fra fengselets mørke, sier Michelle Nguyen. 

Ed Brown ber om at Nguyen Bac Truyen en dag må bli fri. Foto: Stefanusalliansen

«Måtte du en dag bli fri»

Ed Brown, generalsekretær i for Stefanusalliansen, kaller Nguyen Bac Truyen en helt. 

– Midt i undertrykkelsen kan det være bemerkelsesverdig å stå opp for deg selv fordi det kan være veldig vanskelig. Å stå opp for sitt eget samfunn er beundringsverdig. Men å stå opp på vegne av andre når du selv blir undertrykt, det er virkelig modig. Det motet, som Nguyen Bac Truyen har vist oss, inspirerer oss.
– Så vi står sammen med deg, Nguyen Bac Truyen. Vi er inspirert, og vi er håpefulle. Vi er håpefulle om at du en dag vil bli fri. Og ikke bare deg, men andre samvittighetsfanger i Vietnam og over hele verden, medlemmer av religiøse samfunn som er marginalisert og undertrykt – at de en dag også vil bli fri – fri til å ha en religion eller tro, å praktisere den fredelig og å endre den hvis de vil.

Kristin Minde og Espen Tappel.

«Ber for de som forfølges»
Den norske sangeren Kristin Minde og musiker Espen Tappel bidro til seremonien med tre sanger. Minde minnet blant annet om den forfølgelsen som kong Herodes startet straks etter at Jesus ble født.

– Vi synger i bønn for dem som forfølges for sin tro i dag, sier Kristin Minde.

AKTUELT

Nguyen Trong Tun ble dømt til 12 års fengsel i april 2018. Han lider av flere alvorlige sykdommer, men nektes behandling.

Frykter for fangers liv

De kjempet for demokrati og trosfrihet og ble dømt til lange fengselsstraffer. Nå går det på helsa løs bak murene i Vietnam. 

Prosjekt