Ut av 2023: planlagt underskudd - Stefanusalliansen
Kåre Rune Hauge er gjenvalgt som leder av representantskapet og Anne Mari Schiager Topland som leder av styret i Stefanusalliasen.

Kåre Rune Hauge er gjenvalgt som leder av representantskapet og Anne Mari Schiager Topland som leder av styret i Stefanusalliasen.  

Norge   

Representantskapet i Stefanusalliansen som møttes 6. juni 2024, gjenvalgte Anne Mari Schiager Topland som leder i styret og Kåre Rune Hauge som leder av representantskapet. Ingunn Ulfsten ble gjenvalgt som nestleder i representantskapet. Les mer om hvem som for øvrig sitter i styre og representantskap.

Regnskapet for Stefanusalliansen i 2023 viser et underskudd på 5,2 millioner kroner. Resultatet fra ordinær drift viser et underskudd på 2,4 millioner, noe som er 1,1 millioner bedre enn budsjettert. Positiv avkastning på finansplasseringer er den viktigste årsaken til at underskuddet ble mindre enn budsjettert. 
 
I tillegg til ordinær drift ble det i 2023 brukt 2,8 millioner av Sareptafondet. Dette fondet er opprettet for å gi ekstra tilskudd til utvikling hos våre partnere eller for å avhjelpe i særskilt krevende situasjoner. I 2022 og i foregående år ble det avsatt betydelige midler til Sareptafondet. 

 

  • LES OGSÅ: Årsrapport, styrets orientering, aktivititetsregnskap og revisjonsberetning her


 
Store enkeltgaver i 2022
I 2022 mottok Stefanusalliansen 17,2 millioner i testamentariske gaver og store enkeltgaver – gaver over 0,5 mill. Inntekter fra slike gaver svinger sterkt fra år til år. I 2023 mottok Stefanusalliansen 0,6 millioner i slike gaver.  De totale gaveinntektene var i 2022 48,2 millioner, mens de i 2023 var 33,9 millioner.

I behandlingen av budsjettet for 2023 vedtok styret at det med midler fra de store enkeltgavene i 2022 skulle opprettes et midlertidig budsjettfond for 2023 og 2024. Det ble avsatt 7 millioner for at aktiviteten kunne videreføres selv om gaveinntektene ikke ble forventet å holde følge med kostnadsutviklingen i Norge og hos våre partnere. I 2023 ble det brukt 2,4 millioner av budsjettfondet. Det gjenstår dermed 4,6 millioner. 
 
Stefanusalliansen jobber systematisk for å styrke gaveinntektene slik at aktiviteten innen misjon og trosfrihet kan opprettholdes og på sikt økes. Forbrukte midler til formålet var 49 millioner kr i 2023, mot 43 millioner kr i 2022. Her er også inkludert bruk av tilskudd fra Utenriksdepartementet og fra Norad via Digni.


Gaveinntektene så langt i 2024 er marginalt høyere enn for samme periode i 2023. 

 


Fra UD til Norad
Siden 2018 har Stefanusalliansen hatt to avtaler med Utenriksdepartementet (UD). Den nåværende går fra medio 2021 til utgangen av 2024, med samlet tilskudd på 28 millioner. Sammen med partnere i det nordiske økumeniske trosfrihets-nettverket NORFORB har vi blant annet utviklet ressurser til undervisning om trosfrihet. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra UD og partnere og i eksterne evalueringer. 

I august 2023 ble det gjort kjent at forvaltningen av bistand knyttet til bl.a. menneskerettigheter flyttes fra UD til Norad. Norad har det siste halvåret arbeidet med en ny organisasjonsplan for å ta hånd om nye oppgaver innen bistand på menneskerettighetsfeltet. Det er ventet at Norad vil kunngjøre sin utlysning av de overførte budsjettpostene i løpet av høsten 2024.  

Vil samle inn penger i USA

Stefanusalliansen er nå også registrert i USA. I første omgang brukes 2024 til å kartlegge hvordan organisasjonen best kan gå frem for å starte et innsamlingsarbeid. Deretter vil konkrete beslutninger tas. Organisasjonen vil rette seg mot enkeltpersoner, menigheter og store stiftelser, men ikke søke statlig støtte.

– Vi vil gå forsiktig frem. Satsing i USA skal ikke true det vi i dag har og gjør. Men vi tror og håper at vårt arbeid for trosfrihet for alle og misjon der trosfriheten krenkes, også kan appellere til deler av kristenhete også i USA, sier generalsekretær Ed Brown.

AKTUELT

Tonje Brenna er nestleder i Arbeiderpartiet og arbeids- og inkluderingsminister.

Farlig taushet om trosfriheten

Tonje Brenna og Aps programkomite byttet ut trosfriheten med forhandlingsretten. Også Høyre droppet trosfriheten i utkast til nytt partiprogram.