Tonje Brenna og Aps programkomite byttet ut trosfriheten med forhandlingsretten. Også Høyre droppet trosfriheten i utkast til nytt partiprogram.
Stefanusalliansen trapper opp politisk påvirkning for trosfrihet
Kristin Rudstaden har er ansatt for å fremme trosfrihet.
Kristin Rudstaden (41) er ansatt og er i full gang i en nyopprettet stilling i Stefanusalliansen – som rådgiver for politikk og kommunikasjon. Rudstaden kommer fra stillingen som informasjonsleder i Menneskeverd. Der har hun også brukt mye tid på å løfte saker inn på den politiske arenaen.
Den nye stillingen i Stefanusalliansen er opprettet særlig for å styrke innsatsen for å fremme saker om internasjonal tros- og livssynsfrihet overfor politiske partier og myndigheter, både Stortinget og Utenriksdepartementet, og etter hvert også internasjonalt. Dette vil også bli forsøkt gjort i økt samarbeid med andre aktører.
Kristin Rudstaden gleder seg:
– Jeg ser frem til å jobbe for at alle mennesker skal få tilgang til grunnleggende friheter som å ha en tro og utøve den. Jeg har sterk tro på demokratiske styreformer, hvor vi kan være samfunnskritiske og hvor ytringsfriheten og religionsfriheten er absolutt, sier hun og legger til:
– Jeg ser frem til å jobbe med å påvirke politikere og samfunnsaktører til å sette søkelys på og prioritere trosfrihet.
Stefanusalliansen har alltid engasjert seg overfor myndighetsaktører. Nå trappes dette arbeidet opp gjennom en egen stilling. Det kommer i tillegg til blant annet et omfattende mediearbeid. Å inspirere politiske partier til å programfeste arbeid for tros- og livssynsfrihet og deretter arbeide for å få partiene til følge opp egne programforpliktelser, er en av oppgavene for den nye rådgiveren.
Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen sier at tros- og livssynsfriheten er under press mange steder i verden og at religiøse minoriteter undertrykkes og forfølges.
– I økende grad blir Stefanusalliansen lyttet til av politiske aktører, i Norge, men også utenfor landets grenser. Vi ønsker å være med å løfte trosfriheten og de mange bruddene på denne rettigheten enda høyere på den politiske dagsorden. Gjennom utenrikspolitikk og bistandspolitikk har norske myndigheter gode muligheter for å påvirke beslutningstagere i en rekke land. Vi ønsker i enda større grad for å være pådrivere i dette viktige arbeidet, sier Brown.