Stefanusalliansen hjelper FN
Stefanusalliansen anerkjennes som faglig sterk aktør på temaet trosfrihet og likestilling.
Stefanusallianses arbeid med temaet trosfrihet og kvinners rettigheter har gjort organisasjonen til en anerkjent ekspert som har vært invitert både til FN og det britiske parlamentet.
«Stolt»
– Jeg er utrolig stolt av at Stefanusalliansen blir invitert på dette nivået for være med og sette agendaen for trosfrihet og fredelig sameksistens mellom religioner, sier generalsekretær Ed Brown.
Stefanusalliansen publiserte i fjor et eget undervisningshefte om trosfrihet og likestilling. Dette arbeidet for kompetanseheving har gjort at Stefanusalliansen er blitt anerkjent som en faglig aktør og ekspert på feltet.
Organisasjonen er derfor invitert av FNs høykommissær for menneskerettigheter til å være med i en internasjonal referansegruppe for utvikling av digitale kurs om tro og menneskerettigheter.
De nye FN-kursene er del av en FN-ledet prosess som er kalt «Faith for Rights» («Tro for rettigheter»). Siden 2017 har prosessen forenet ledere og aktører fra forskjellige tros- og livssynsgrupper til sammen å støtte de universelle menneskerettighetene.
FN-verktøy
I 2020 publiserte FN et «verktøysett» for å inspirere tros- og livssynsaktører til å arbeide for universelle menneskerettigheter, også da med innspill fra Stefanusalliansen. I år lanseres altså i tillegg digitale kurs om menneskerettigheter, fred, rettferdighet og verdighet.
Rådgiver Elisa Chavez fra Stefanusalliansen var i oktober på møter i Genève i referansegruppen for å gi faglige innspill, særlig om kjønn og likestilling. Gruppen består av FNs spesialrapportør på trosfrihet, Nazila Ghanea, FNs spesialrapportør for minoriteter, Fernand de Varennes, nestleder i FNs kvinnediskrimineringskomité (CEDAW), Nahla Haidar, og akademikere fra blant annet Oxford University og American University of Paris. Dessuten kom trosbaserte aktører med menneskerettighetskompetanse, som Stefanusalliansen.
I Underhuset
Omtrent samtidig som FN-møtene i Genève, var hennes kollega, seniorrådgiver Vija Herefoss, en av innlederne på en konferanse i Parlamentet i London. Konferansen handlet om menneskerettigheter i Nord-Korea og var arrangert av Stefanusalliansens partner Korea Future og en tverrpolitisk parlamentarikergruppe for Korea. Herefoss innledet om trosfrihet og kvinners rettigheter som også er brennaktuelt i arbeidet for å følge opp brudd på menneskerettigheter i Nord-Korea.
– Jeg er utrolig stolt av at Stefanusalliansen blir invitert på dette nivået for være med og sette agendaen for trosfrihet og fredelig sameksistens mellom religioner, sier generalsekretær Ed Brown