Sri Lanka: Statlige myndigheter prøver å undergrave kristne ledere og kirkeledere.
Hun kom fra søndagsskolen da terroristen slo til påskedag
Sri Lanka: Abhirami mistet begge foreldrene og ble skadet for livet. En selvmordsbomber sprengte seg selv og drepte 29 utenfor kirken.
Søndagsskolen i Zion-kirken i Batticaloa på Sri Lankas østkyst startet klokken halv åtte om morgenen den 21. april 2019. Det var påskedag og høytid. Abhirami og broren Jayamalan var på plass som vanlig.
Da søndagsskolen var ferdig en knapp time senere, satte de to søsknene og foreldrene seg ned for å spise frokost i kirkens bokhandel. Den lå like utenfor kirken. Om litt skulle de gå inn for å delta i den store påskedagsgudstjenesten.
Han soppet terrorist
Familien visste det ikke der de satt og spiste. Men ved hovedinngangen til kirken utspilte det seg akkurat da et drama. Ramesh Raju, en 40 år gammel tobarnsfar og fast kirkegjenger, ble mistenksom. Han fikk øye på en mann som ville inn i kirken med en svart sekk på ryggen.
Men Ramesh Raju kjente ikke igjen mannen og ante at noe var galt. Han gikk bort og spurte hva mannen hadde i sekken og fikk som svar at det var et videokamera. Men Ramesh Raju var ikke beroliget og sa at mannen måtte skaffe seg tillatelse. Han tvang mannen til å forlate kirken.
Da utløste den fremmede sprengladningen. Klokken var blitt 8.45. Samtidig som terroristen utløste bomben utenfor Zion-kirken, sprengte andre terrorister bomber i de katolske kirkene St. Sebastian i Negombo og St. Anthony i Colombo og på tre luksushoteller i et koordinert angrep.
Ramesh Raju, som hadde forhindret mannen fra å gå inn i Zion-kirken der flere hundre ventet på at påskegudstjenesten skulle starte, døde selv momentant. 28 andre kirkegjengere ble også drept.
Men Rajus kontante inngripen berget mange menneskeliv. Han etterlot seg kone og to barn.
Rajus kontante inngripen berget mange menneskeliv. Han etterlot seg kone og to barn.
Foreldrene hennes ble drept
En av dem som kom uskadet fra terroren mot Zion-kirken fordi Ramesh Raju hadde grepet inn, var Jayamalan. Han hadde nemlig gått inn i kirken mens foreldrene og søsteren spiste ferdig. Mens han satt i kirken, ble foreldrene og søsteren kastet mot en murvegg av den voldsomme eksplosjonen. Moren døde momentant. Faren fikk alvorlige skader og døde på sykehus få dager etterpå.
Abhirami, Jayamalans søster, lå på sykehus i 7 dager. Hun ble deretter overført til et sykehus i hovedstaden Colombo. Der lå hun på sykehus i 52 dager. I Colombo ble hun operert for å få fjernet splinter i hodet og magen.
Bombesplinter stakk ut av det ene benet. Hun fikk begge øynene skadet og ble nesten blind. Leger har sagt at det ene øyet kan opereres og har rådet henne til å reise utenlands for å gjøre det.
Betalte operasjom for skadet jente
Et CT-bilde i oktober 2019 viste at Abhirami hadde væske i hodet. Han måtte opereres umiddelbart. En organisasjon som i år blir Stefanusalliansens partner, ga økonomisk hjelp for å dekke utgiftene. Etter operasjonen har Abhirami kommet seg, og hun kan nå være fysisk aktiv.
– Gud har gitt henne styrke, sier Ria Samuel som arbeider i denne organisasjonen.
Abhirami lærer blindeskrift for å kunne fortsette skolegangen. En spesiallærer gir henne privattimer. Den dagen Abhirami har lært seg alfabetet i blindeskrift, vil hun få komme tilbake til den skolen der hun gikk før terroren rammet.
Stefanusalliansens partner dekker utgiftene til å lære henne blindeskrift. Abhirami fortsetter med medisinske behandlinger og blir gradvis bedre. Hun håper en dag å kunne reise til et øyesykehus i India for å få behandlet øynene.
Døde av hodeskader
Frokosten i Zion-kirken ble den unge gutten Prakashens siste. Da selvmordsbomberen sprengte seg selv i luften, ble gutten kastet av frokostbordet han satt ved. Han døde av hodeskadene.
Hans foreldre, Kulenathan og Saaranya, hadde vært aktive i Zion-kirken i 20 år. Sønnen Prakashen var den yngste i barneflokken. Hans ene søster Viveshka ble truffet i hodet og nakken og fikk seks tenner skadet. Fortsatt sitter det to bombesplinter i kroppen hennes.
Den andre søsteren Shanvi fikk skadet hørselen i den voldsomme eksplosjonen og ble innlagt på sykehus. Hun slet med sterk øresus i nesten 6 måneder.
Trengte større inntekt
Familien var og er helt avhengig av inntekten fra Kulenathans arbeid som sjåfør. Men hans inntekt var nå ikke nok til å dekke familiens utgifter.
Kona Saaranya startet derfor en liten kiosk. Men legen frarådet henne å fortsette det harde arbeidet på grunn av dårlig helse.
Stefanusalliansens partner hjalp familien med kapital. Nå er hun stand til å skaffe 3000 rupies – cirka 130 kroner – ekstra om dagen. Saaranya har planer om å utvide butikken. Familien ble også støttet med akutthjelp og med matvarer den første tiden.
FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS, 2-2022