Minst 13 kristne soner lange straffer i fengsel for sin tro i Iran.
Soner ti år for sin kristne tro i Iran – får saken prøvet på nytt
Pastor Yousef Nadarkhani og tre andre medlemmer av Church of Iran får sin sak prøvet på nytt i en domstol 11. mai.
Det melder trosfrihetsorganisasjonen CSW (Christian Solidarity Worldwide). De fire kristne soner ti års fengsel og er dømt for ‘å ha handlet mot nasjonal sikkerhet’ ved ‘å fremme sionistisk kristendom’.
Pastor Nadarkhani, Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh og Saheb Fadaie ble arrestert i byen Rasht 13. mai 2016 under en serie aksjoner fra sikkerhetsagenter mot kristne hjem. I juli 2017 ble de funnet skyldige og dømt av dommer Ahmadzadeh, hoveddommer for en gren av Den islamske revolusjonens domstol i Teheran.
Kristne i Iran tauet inn for å sone
De fire kristne ble løslatt mot kausjon i påvente av en ankesak, men 2. mai 2018 ble de informert om at straffene var opprettholdt. De ble deretter arrestert på nytt i en serie arrestasjoner fra 22. til 25. juli 2018 og ført til Evin fengsel i Teheran for å sone sine dommer. Pastor Nadarkhani og Omidi er også blitt dømt til ytterligere to års intern eksil, på toppen av deres ti års dom.
Nektet frihet under virustrussel
Flere titusen fanger – deriblant noen få kristne samvittighetsfanger – ble nylig løslatt fra fengsel, enten på midlertidig basis eller permanent, på grunn av bekymring for virusspredning i iran ske fengsel, har ingen av disse mennene fått innvilgelse. Ingen med dommer over fem år slapp fri. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran ba Iran sette samvittighetsfanger med lengre dommer fri, men Iran har nektet.
Dommen 11. mai antas å bli avsagt uten at de anklagede er til stede, som ofte er tilfelle i rettssaker som involverer religiøse minoriteter i Iran.
Fikk fem års fengsel uten å få møte i retten
25. februar ble en fengselsstraff på fem år mot en annen leder av Church of Iran, pastor Matthias Haghnejad, opprettholdt uten høring etter at Irans øverste leder, Ayatollah Khamanei, etter sigende tillot dommeren å omgå rettslige prosedyrer.
‘Kriminaliserer tro’
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Anklagene mot pastor Nadarkhani, Omidi, Mossayebzadeh og Fadaie er overdrevne, ubegrunnede og kriminaliserer effektivt en tro landet påstår at det anerkjenner i sin grunnlov. CSW oppfordrer iranske myndigheter til å annullere disse dommene 11. mai, og å sikre at det prosess i alle rettssaker med religiøse minoriteter i Iran er rettferdig.
Iran på verstingslisten
Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet (USCIRF) har nok en gang listet Iran blant verdens verste krenkere av religionsfrihet.
I sin siste årsrapport anbefaler USCIRF at det amerikanske utenriksdepartementet utpeker Iran som et av 14 «land med særlig grunn til bekymring» fordi landet anses ansvarlig for «systematiske, pågående og alvorlige brudd på religionsfrihet». Iran anbefales satt på verstinglisten av land som bryter trosfriheten.
– I likhet med tidligere år svarte regjeringen i Iran på oppfordringer til reformer ved å systematisk slå ned religiøse minoriteter, heter det i rapporten.
Forfulgte kristne i Iran
Den bemerker at kristne som har konvertert fra islam, fortsatte å bli forfulgt og fengslet for å utøve sin tro i 2019.
Forfølgelsen har også i noen tilfeller rammet kristne fra den assyriske minoriteten, som er anerkjent i Iran. USCIRF fremhever tvangsstengningen i fjor av en assyrisk kirke i den nordvestlige byen Tabriz, og ødeleggelsen av graven til den henrettede pastor Hussein Soodmand.
Drar ut
Rapporten setter søkelyset på de stadig utsatte ankehøringene for den assyriske pastoren Victor Bet-Tamraz, hans kone Shamiram og tre kristne konvertitter som ble dømt sammen med dem. Saken har vært utsatt en rekke ganger. Den neste ankehøringen i saken deres skal etter planen finne sted 1. juni.
Rapporten belyser også saken om Yousef Nadarkhani, og hans sultestreik i protest mot at sønnene ble nektet utdanning fordi de er barn av en konvertitt. Yousef er en av 11 kristne som fortsatt sitter i Teherans Evin-fengsel, til tross for oppfordringer til løslatelse av alle samvittighetsfanger midt i koronavirusutbruddet.