Kristne ledere i Chin-staten i Myanmar tror ødeleggelsen av kirker er målbevisst.
Myanmar: Juntaen skyter for å drepe og brenner ned byer
I landsbyen Thantlang i Chin-staten er sju kirker og over 700 bygninger er brent ned. I Kayah-staten hjelper Stefanusalliansens venner folk etter massakre og luftangrep.
Juntaen i Myanmar retter brutale angrep som også rammer sivile i etniske stater der opprørsgrupper forsvarer folket mot juntaens angrep. To stater den siste tiden ekstra hardt rammet.
Chin-staten: Menneskerettsorganisasjonen Chin Human Right Organization (CHRO) dokumenterer hvordan juntaen i Myanmar fortsetter nedbrenningen av byen Thantlang i den hovedsaklig kristne delstaten Myanmar i vest. Her bor chin-folket, av dem er cirka 90 prosent kristne.
Soldater tenner på
I denne videoen er soldater tatt på fersken i å sette fyr på hus 26. november.
På Twitter har CHRO senere lagt ut videoer som viser et boligområde slik det så ut før juntaens angrep, og hvordan flammer og røyk stiger opp i samme område 3. januar 2022.
- Se CHROs video av flammene i Thantlang
727 hus, sju kirker brent ned
Juntaen har gått hardt til verks i byen, begrunnet med at en væpnet motstandsgruppe skjøt mot juntaens styrker. CHRO melder 3. januar at 727 hus er satt fyr på i Thantlang. Sju kirker og et dusin andre kirkelige bygninger i byen er brent ned.
Her forteller et øyenvitne hvordan juntaen har brent Thantlang ned til grunnen.
Pastor drept
En pastor som forsøkte å slukke flammene i huset til et menighetsmedlem 18. september, ble drept. Han fikk fingeren kuttet og ringen stjålet av drapsmennene.
På desperat flukt
Juntaen har slått hardt til mot sivile mål også andre steder i Chin-staten. Fra Chin-staten har på kort tid 30 000 mennesker flyktet over grensa til India. Det er langt mer på noen korte måneder enn tidligere på at par tiår. melder CHRO. The New York Times rapporterer om meget krevende forhold for flyktninger i India – og for dem som ikke har flyktet.
Den 12. januar meldte CHRO at hundrevis av mennesker flykter etter at juntaen drepte 10 sivile i Matupi i den sørlige delen av Chin-staten. Drapene skjedde 6. januar. Juntaen slår til mot sivile mål i sin kamp mot den etniske opprørsgruppa i Chin-staten.
I Kayah-staten utførte juntaen i julen en massakre som tok livet av 35 mennesker. FN er sjokkert og vil granske massakren, melder Reuters. Kayah-staten ligger i øst, på grensa mot Thailand. Her bor karenfolket, en god del karen bor også i Thailand. Karenfolket har siden Myanmar/Burma ble selvstendig, kjempet for uavhengighet.
Omtrent halvparten av befolkningen i Kayah-staten er kristne.
Denne uken ble hovedstaden Loikaw igjen angrepet av regjeringens luftvåpen. Hus ble brent ned, melder Stefanusalliansens venner i Yangon.
Titusenvis av mennesker flyktet fra hjemmene sine og ble internt fordrevne etter massakren julaften.
– I denne kalde årstiden er det mange mennesker, unge og gamle som lider av hoste, lungebetennelse, verking og diaré. Vi har kunnet hjelpe folk på noen av stedene med varme klær, tepper, mat og medisiner. Behovet blir større og større etter hvert som militærjuntaen utvider sine kampfronter, forteller våre venner.
Både bevæpnede grupper fra de etniske statene og folkeforsvarsstyrker som er dannet etter kuppet, kjemper mot militærjuntaen.
– Vi setter pris på din bønn. Uten din bønn ville det bare bbli trist og hjerteskjærende å se menensker lide, sier Stefanusalliansens venner i Yangon, Myanmars tidligere hovedstad.
Du kan hjelpe folket i Myanmar
Stefanusalliansens venner hjelper folk som fordrives av juntaen. Du kan bidra.