I vår kultur, der mange opptrer som om Gud er død, blir dei som blir forfølgde for trua på Han, gløymde.
Skarp FN-rapport om Kinas forbrytelser mot uigurene
FN: Kina begår forbrytelser mot menneskeheten. Ber om internasjonale tiltak.
Avtroppende FN-høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, fastslår i en rapport at den utbredte vilkårlige interneringen av uigurer, kasakhere og medlemmer av andre overveiende muslimske etniske grupper i den kinesiske Xinjiang uiguriske autonome regionen (XUAR) kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten. Det skriver trosfrihetsorganisasjonen CSW, Stefanusalliansens søsterorganisasjon.
Bachelet har vært utsatt for kritikk både fordi hun ikke fordømte Kinas menneskerettighetsbrudd under et besøk i landet og fordi rapporten har latt vente så lenge på seg. Rapporten ble publisert bare minutter før Bachelet avsluttet sin periode som høykommissær for menneskerettigheter.
Intervjuet tidligere innsatte
Rapporten baserer seg på intervjuer med 26 tidligere innsatte i leirene. Intervjuene er utført av kontoret til høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).
Rapporten konkluderer med at omfanget av vilkårlig og diskriminerende internering sammen med begrensninger og fratakelse av grunnleggende indivuduelle og kollektive rettigheter, «kan utgjøre internasjonale forbrytelser, spesielt forbrytelser mot menneskeheten».
USA og et britisk tribunal har tidligere amklaget Kina for folkemord mot urigurene, men det ordet brukes ikke i FN-rapporten til Bachelet.
Tvangsmedisinering
De som ble intervjuet, beskrev en rekke alvorlige krenkelser i interneringssentre. Krenkelsene inkluderte seksuell vold, utilstrekkelig matforsyning, restriksjoner på religions- eller trosfrihet (FoRB) og regelmessig administrering av «enten injeksjoner, piller eller begge deler», blant annet tvangsmedisinering.
Rapporten fremhever også bruken av påtrengende overvåking, inkludert innsamling og oppbevaring av personlige biometriske data, enorme nettverk av overvåkningskameraer og sjekkpunkter.
Vage lover mot terror
Den retter også søkelyset mot Kinas meget vage «antiterrorlover»: Det skal lite til for å bli stemplet som terrorust. Den beskriver de juridiske konsekvensene for dem som er anklaget for terrorisme, som «uforutsigbare og utilstrekkelig regulert».
Rapporten fastslår at når 'ekstremisme' assosieres med visse religiøse og kulturelle praksiser, innebærer det en risiko for unødvendig, uforholdsmessig og diskriminerende anvendelse på de berørte etniske og religiøse samfunnene.
Kina avviser
Den kinesiske regjeringen har avvist funnene og hevder i en motrapport at interneringene er en del av et program for «avradikalisering» og «yrkesopplæring og opplæring».
Bekrefter andre funn
OHCHRs funn er imidlertid i samsvar med funnene til hundrevis av kinesiske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert CSW. Funnene stemmer også overens med et vell av bekreftende bevis, inkludert vitnesbyrd fra vitner og ofrenes familiemedlemmer, akademisk forskning, satellittbilder og lekkede offentlige dokumenter.
Menneskerettighetsgrupper og aktivister har uttrykt frustrasjon over at rapporten ikke ble publisert tidligere. I mai 2022 kom Bachelet under omfattende kritikk for å ha unnlatt å fordømme menneskerettighetsbrudd begått av kinesiske myndigheter etter et fem dager langt besøk i landet.
Anslaget mot etniske grupper som uiguene en del av en større forverring av menneskerettighetene i Kina under president Xi Jinping. Inngripende tiltak mot andre etniske og religiøse samfunn er vanlig praksis i provinser over hele landet.
Bevisene for forbrytelser øker
CSWs FN-offiser Claire Denman sier: «CSW hilser den lenge etterlyste publiseringen av rapporten og dens konklusjon velkommen. Vi er enige i at den kinesiske regjeringen kan være ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten i XUAR. Bevisene på den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i XUAR er sterkt økende. Det internasjonale samfunnet kan ikke bare sitte på disse funnene, som peker på at de alvorligste internasjonale forbrytelser begås. Vi krever en umiddelbar reaksjon. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fremme menneskerettighetene i XUAR.»
CSW sier videre at det bør etableres et uavhengig internasjonalt organ som regelmessig kan rapportere til FNs menneskerettighetsråd og FNs generalforsamling om situasjonen i XUAR (Den autonome regionen for uigurene i Xinjinag-provinsen).
Det må innføres koordinerte og målrettede sanksjoner mot beslutningstakere og andre ansvarlige for menneskerettighetsbruddene, sier CSW.
«Vi oppfordrer også den kinesiske regjeringen til å avslutte bruken av omskoleringsleire og å endre lovgivning knyttet til terrorbekjempelse for å sikre at den ivaretar rettighetene til alle innbyggere. Den kinesiske regjeringen må også demontere det omfattende og påtrengende overvåkingssystemet som rutinemessig krenker menneskerettigheter i XUAR og over hele landet.»