Russland: To kristne får lange dommer for kritikk av krigen - Stefanusalliansen
Fader Ioann i et bur med gitter under rettssaken i St. Petersburg. Han ble dømt til tre års fengsel.

Fader Ioann i et bur med gitter under rettssaken i St. Petersburg. Han ble dømt til tre års fengsel.  


Den 31. august ble presten Ioann Kurmoyarov (55) dømt til fengsel i 3 år i en domstol i St. Petersburg. Han ble dømt for å ha spredt «falsk informasjon om de russiske væpnede styrker». Retten forbød ham å publisere noe som helst på internett i 2 år utover fengselsdommen.

Dette er den andre kjente fengselsstraffen som rammer mennesker som på religiøst grunnlag kritiserer Vladimir Putins fullskala krig mot Ukraina. I mars i år dømte en domstol i Moskva Mikhail Simonov til fengsel 7 år på samme grunnlag som fader Ioann Kurmoyarov.

Fader Ioann erklærte seg skyldig og fortalte i retten: «Jeg forplikter meg i fremtiden til ikke å berøre temaet om våre troppers gjennomføring av spesielle militære operasjoner.» Det skriver Forum 18 Newsservice som med støtte fra blant andre Stefanusalliansen, dekker trosfrihetens vilkår i landene som frem til 1991 utgjorde Sovjetunionen.

I mer enn 60 videoer som ble lagt ut på hans «Orthodox Virtual Parish»-kanal, argumenterte presten Ioann for at alle kristne burde motsette seg invasjonen i Ukraina. Han anklaget russiske tropper for å begå forbrytelser og uttalte at inntrengerne ikke ville komme til himmelen. Det er ukjent om han eller aktor vil anke dommen.

I et åpent brev på Telegram skrev fader Ioann at han har opplevd «den spesielle militæroperasjonen», som krigen kalles av Putin, som en «personlig tragedie». Grunnen er, skrev han, at det «på begge sider av konflikten står mennesker av samme blod og samme tro mot hverandre, ofte medlemmer av den samme ortodokse kirken». Det åpne brevet ble publisert på Telegram-kanalen «Free Ioann Kurmoyarov». Han la til:

«Som enhver normal person,  og enda mer som kristen, ønsket jeg å gjøre alt i min makt slik at denne konflikten ville ende så snart som mulig og freden ville komme».

Fader Ioann ble arrestert i begynnelsen av juni 2022 og siktet for brudd på den nye straffelovens artikkel 207.3, del 2, avsnitt G og D. Denne og flere andre paragrafer ble signert av Putin i mars i fjor, like etter den fullskala invasjonen i Ukraina. Den aktuelle paragrafen skal ramme offentlig spredning av «falsk informasjon» om de russiske væpnede styrkene «for egoistiske motiver» og «på grunn av politisk, ideologisk, rasemessig, nasjonalt eller religiøst hat eller fiendskap,  eller på grunn av hat eller fiendskap mot en sosial gruppe».

Risikerte ti års fengsel
Strafferammen etter denne paragrafen er 10 års fengsel. Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 7 år. Dommeren forbød også fader Ioann å legge ut materiale på internett i to år.

Forum 18 Newsservice spurte påtalemyndigheten i St. Petersburg hvorfor det å uttrykke en kristen holdning til krigen i Ukraina anses å være «falsk informasjon» om de væpnede styrkene, hvorfor påtalemyndigheten hadde bedt om en så lang fengselsstraff, og om de ville anke rettens dom. Forum 18 har ikke fått noe svar.

Fengselsmyndighetene i St. Petersburg – hvor han har sittet fengslet siden arrestasjonen i juni 2022 – har avslått hans forespørsler om et møte med prest og nødvendig medisinsk behandling.
Fader Ioann har sittet i varetekt i Kresty-2-fengsel i St. Petersburg. Han har anklaget interneringssenterets ansatte for å nekte ham forsvarlig medisinsk behandling. Han har sagt at han står på en liste over fanger som er «utsatt for ekstremisme og terrorisme», til tross for at anklagene mot ham ikke er relatert til verken ekstremisme eller terrorisme under russisk lov.

Fratatt status som prest
Fader Ioann ble formelt fratatt sin prestestatus i Moskva-patriarkatet, ledelsen i Den russisk-ortdokse kirken, den 1. april 2022 etter konflikt med bispedømmet i Novosibirsk. Årsaken var hans offentlige kritikk av den russisk-ortodokse kirkens nye hovedkatedral for de væpnede styrker. Den er bygget i Patriarkparken like utenfor Moskva og ble åpnet av patriark Kirill og forsvarsministeren i Russland i juni 2020. Fader Ioann hadde allerede i desember 2021 sluttet seg til en gren av den russisk-ortodokse kirken utenfor Russland (ROCOR).

Les en lengre sak om dommen mot Kurmoyarov hos Forum 18 Newsservice

Mikhail Simonov på vei inn i retten. Foto: Antonina Favorskaya/SOTAvision

Den 30. mars falt den første fengselsdommen for religiøs basert opposisjon mot krigen i Ukraina. Da ble den 63 år gamle russisk-ortodokse kristne Mikhail Simonov dømt til syv års fengsel for å ha «spredt falsk informasjon» om de russiske væpnede styrker – samme paragraf som altså fader Ioann Kurmoyarov ble dømt etter. Han fikk også et fire års forbud mot publisering på internett.

Simonov (63) skrev blant annet: «Mens kvinner og barn blir drept, synger vi sanger på Kanal 1. Vi, Russland, er blitt gudløse.» Tilgi oss, Herre!».

Han skrev også: «Russiske piloter bomber barn.»

Simonov anket dommen i juli år, men anken ble avvist. Han sitter i et fengsel i Nizhny Novgorod, på vei til en arbeidsleir.

Les en lengre sak om dommen mot Simonov, hos Forum 18 Newsservice.

«Diskreditere hæren»
Putin signerte  i mars også en annen paragraf som forbyr å «diskreditere hæren» – med en lavere straffaramme på tre års fengsel. Her er noen av de som er blitt dømt etter den paragrafen: Den 18. oktober ble fader Nikandr den første presten som ble dømt i en kriminalsak – han ble dømt til en bot som svarer til to månedslønner. Han skrev blant annet at hærens bombing av ukrainske byer var «en horde av Antikrist».

Også musikeren Anna Chagina er bøtelagt for å ha «diskreditert hæren». Boten var 150 000 rubler og et forbud mot i to år å publisere noe som helst på internett. Han skrev blant annet: «Salige er de som skaper fred». Hun anket dommen i august, ankesaken er ennå ikke satt opp.

Fader Viktor Ioann Burdin ble allerede i mars 2020 bøtelagt etter en preken og en nettprotest mot krigen, men da ikke i en kriminalsak. Han er senere ilagt yrkesforbud av en kirkelig domstol.

Det er også åpnet straffesaker mot flere som har forlatt Russland.

AKTUELT

Prosjekt