Russland: Nikandr dømt som kriminell for kritikk av krigen - Stefanusalliansen
Fader Nikandr Pinchuk kritiserte krigen i Ukraina på religiøst grunnlag

Fader Nikandr Pinchuk kritiserte krigen i Ukraina på religiøst grunnlag  


SISTE 18.10.2022 Fader Nikandr ble den første presten som ble dømt i en kriminalsak for sin motstand mot krigen i Ukraina, en motstand som var religiøst begrunnet. Han ble dømt til å betale en bot som svarer til to gjennomsnittlige månedslønner, melder Forum 18.  

Opphavelig sak:

Mandag 17. oktober må fader Nikandr Pinchuk møte for retten i Sverdlovsk. Han er tiltalt for å ha «diskreditert hæren». På VKontakte, Russlands svar på Facebook, skrev han at angrepet på Ukraina var et brudd på de hellige bud, begått av dem som skulle forsvare budene. Han hevdet at «en horde av Antikrister angrep Ukraina». Presten er tiltalt etter en paragraf der han risikerer opptil tre års fengsel eller en bot tilsvarende ni månedslønner. Det melder nyhetstjenesten Forum 18, som Stefanusalliansen støtter. 

Risikerer 10 års fengsel
Den 14. november må fader Ioann Kurmoyarov stille for en domstol i St Petersburg, tiltalt for å ha spredt «falsk informasjon om hæren». På sin You Tube-kanal publiserte presten en video der han kritiserte patriark Kirills støtte til krigen. Presten sa at å fordømme krigen i Ukraina var en kristen plikt. Presten har sittet i varetekt i Kresty-fengselet i St Petersburg siden tidlig i juni. Han risikerer i verste fall 10 års fengsel eller en bot på 5 millioner rubler, tilsvarende 12 årslønner.

 

På VKontakte, Russlands svar på Facebook, skrev han at angrepet på Ukraina var et brudd på de hellige bud, begått av dem som skulle forsvare budene

 

Fader Ioann ble fratatt sine presterettigheter i patriark Kirills kirke allerede i april. Begge de to prestene tilhører nå en liten ortodoks kirke som ikke ligger under patriark Kirill. Fader Ioann har vært en kritiker av patriarken lenge. I juni 2020 etablerte han You Tube-kanalen fordi han da ble suspendert som prest. Suspensjonen kom fordi presten i sterke ordelag kritiserte militærkatedralen i utkanten av Moskva. Den militærgrønne kirken som hyller Russlands hær og kriger, var da nettopp blitt åpnet av patriark Kirill og forsvarsminister Sergei Shoigu.

Patriark Kirill uttalte da at det var fullt samsvar mellom kirkens og hærens verdier. Nå utøves dette blodige fellesskapet i Ukraina, mens prester som kritiserer, risikerer fengsel.

Andre prester er tidligere bøtelagt, som fader Ioann Burdin. Andre har bedt om å bli tatt ut av sine tjenester i menigheter, for å slippe rettsforfølging. En baptist og kommunist, Nina Belyayeva, rømte landet før hun ble arrestert.

Opprørende
Som kristen er det opprørende å se hva en mektig kirkeleder velsigner av krig og brudd på menneskerettigheter. Opprørende er det også å se hvor fort trosfriheten forsvant da russisk-støttede opprørere tok kontroll i utbryterrepublikken i Donetsk og Luhansk i 2014: Bare russisk-ortodokse kirker ble godkjent. Det er dette som vil skje i alle områder Russland måtte.

Derfor er det med skrekk vi leser at en baptistpastor og hans kone er bortført av maskerte menn i militæruniform i den russisk-okkuperte ukrainske byen Mariupol. De ble bortført fra sitt hjem den 21. september, melder Forum 18.

De to skal først ha blitt tatt med til politistasjonen og fortalt at de ville bli holdt til den russisk-kontrollerte folkeavstemningen om statusen til Donetsk-regionen var over. Paret ble imidlertid ikke løslatt da folkeavstemningen ble avsluttet 27. september. Russland annekterte Donetsk ulovlig den 5. oktober, og beholdt navnet «Folkerepublikken Donetsk».

Baptistkirken hører til de «uregistrerte baptister» som ikke søker offentlig registrering noen steder. Deres gudshus er derfor ikke registrert som kirker og er privat eiendom.

«Ekstremister»
Russiske tjenestemenn hevdet opprinnelig at det nå bortførte pastorparet hadde vært involvert i «ekstremistisk aktivitet». Siden okkupasjonen av Mariupol har russisk politi flere ganger oppsøkt hjemmet til pastorparet. Pastoren er mer enn en gang hentet inn til avhør.

Tidlig i september bad militært personell om at kirken ble åpnet for at de russisk-støttede myndighetene kunne bruke kirken som lokale for folkeavstemningen om tilslutning til Russland. Da de fikk nei, stengte okkupantene kirken.

Da kirkens folk gjenåpnet kirken for gudstjenester, kom militært personell tilbake midt under gudstjenesten og tok med seg pastor Ponomaryov. Kirken er nå forseglet.

Stenger kirker
Noen andre protestantiske kirker – inkludert minst én annen uregistrert baptistmenighet – er fortsatt i stand til å ha gudstjenester i Mariupol, selv om andre kirker er blitt tvangsstengt.

Siden Mariupol ble okkupert, har russiske eller russisk-støttede tjenestemenn og soldater i okkuperte deler av Donetsk ransaket og forseglet flere gudshus. De har også presset noen religiøse ledere til å kutte bånd til ukrainske religiøse organer og med tvang knyttet dem til religiøse organer i Russland. Det samme har skjedd i andre regioner i Ukraina som Russland har okkupert i 2022-krigen.

Krigen Ukraina handler derfor i økende grad også om trosfrihetens fremtid under Putins blodige hæl.

FØRST PUBLISERT I DAGEN

Rettelse: I den opphavelige saken stod det i tittelen at han risikerte ti års fengsel. Han var tiltalt etter en paragraf hvor han riskikerte tre års fengsel, ikke ti års fengsel. Fader Ioann Kurmoyarov som må møte i retten 14.11. i St. Petersbrug, er tiltalt etter en paragraf med maksimalstraff på 10 års fengsel. Vi beklager sammanblandingen av sakene. Saken ble rettet 19.10.2022 klokken 11.20.

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELT

Prosjekt