Pakistan skjerper beryktet blasfemilov. - Blir enda farligere - Stefanusalliansen
Asif Pervaiz (i hvitt, med håndjern), sitter dødsdømt for blasfemi. Her sammen med en vakt, advokat Saif-ul Malook og Sajid Christopher i Human Friends Organization, Stefanusalliansens partner.

Asif Pervaiz (i hvitt, med håndjern), sitter dødsdømt for blasfemi. Her sammen med en vakt, advokat Saif-ul Malook og Sajid Christopher i Human Friends Organization, Stefanusalliansens partner.  

Pakistan   
Blasfemi   

Pakistan beryktede blasfemilov blir skjerpet. Nå kan det bli ti års fengsel – og i verste fall livstid bak murene – for dem som fornærmer en av profetens koner eller andre av Muhammeds nære.

– Pakistan går dessverre mot å bli et enda mer konservativt samfunn. Dagens blasfemilov rammer religiøse minoriteter. Med denne utvidelsen blir det enda farligere for religiøse minoriteter i Pakistan. Ekstremister vil ha enda flere påskudd, sier Sajid Christopher. Han leder Stefanusalliansens partner, Human Friends Organization i storbyen Lahore i Punjab-provinsen.

Pakistans blasfemilov er lenge blitt brukt mot enhver som «fornærmer» islam eller profeten. Loven gir fengsel på livstid eller dødsstraff. En av dem som sitter dødsdømt i Pakistan, er firebarnsfaren Asif Pervaiz.

Selv om ingen dødsdømte er henrettet, har blasfemiloven ført til at mennesker som er anklaget, er mobbet, torturert og drept av ekstremister som har tatt blasfemiloven i sine egne blodige hender. Ukjente og kjente mennesker er tatt av dage.

I 2011 ble Punjab-guvernør Salman Taseer, en fremtredende kritiker som prøvde å reformere blasfemilovene, drept av livvakten sin. Samme år ble minoritetsminister Shahbaz Bhatti drept i Islamabad. Også han kjempet mot blasfemilovgivningen. Begge arbeidet for å få satt fri den da dødsdømte kvinnen Asia Bibi. Hun ble satt fri i 2019 og fikk hjelp til å forlate landet, truet på livet.

Blasfemiloven brukes aktivt for å forfølge religiøse minoriteter som kristne, sjia-muslimer, hinduer og ahmadijaer. Blasfemiloven brukes også som maktmiddel i personlige krangler og konflikter, skriver Den amerikanske kommisjonen for internasjonal trosfrihet, USCIRF, i en fersk rapport.

Mennesker som anklages for blasfemi, blir tauet inn for politi og rettsvesen av rasende mobber. Lovene er dårlig definert med meget lave krav til bevis. Folk slipper glatt unna falske anklager som ødelegger uskyldige menneskers liv. Mennesker som sitter dødsdømt i årevis, frikjennes gjerne til slutt av en høyere domstol. Men de og familien må leve på hemmelige adresser for ikke å bli drept av ekstremister.

Skjerper loven
Og nå kan det bli enda verre. Den 17. januar vedtok parlamentet å skjerpe loven. Nå skal også såkalte fornærmelser av profeten Muhammeds koner, familiemedlemmer og nære følgesvenner rammes med fengsel i ti år, eller i verste fall livstid. Pluss en saftig bot tilsvarende innpå 45 000 kroner. Blasfemianklagede kan heller ikke settes fri mot kausjon. Dette skriver både The New York Times og Indian Express.

Den skjerpede loven hylles fra en rekke politikere.

«Straffen for å ikke respektere disse hellige personlighetene var nesten null tidligere,» sier Abdul Akbar Chitrali ifølge The New York Times. Han er en lovgiver som tilhører et religiøst politisk parti. Han var forfatter av lovforslaget.

Zahid Akram Durrani kalte lovgivningen «historisk» da han gratulerte lovgiverne for å ha utført det mange så på som deres religiøse plikt.

Krever opphevelse
Menneskerettigheter og minoritetsgrupper i Pakistan har krevd opphevelse av blasfemilovene i årevis. De er svært kritiske til både de uhyrlige straffene og det omfattende misbruket av lovene, et misbruk som altså gir straffefrihet for falske anklager. De er rystet når lovene i stedet nå skjerpes.

«Meget bekymringsfullt»
– Det er meget bekymringsfullt at loven skjerpes og utvides. Allerede dagens blasfemilov er uhyrlig og et farlig maktmiddel som rammer uskyldige mennesker, ikke minst blant religiøse minoriteter. I stedet for å ta på alvor de farlige sidene ved dagens blasfemilov, blir den altså utvidet. Det er meget faretruende, sier Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen.

Mervyn Thomas, grunnleggerpresident i CSW, som er Stefanusalliansens søsterorganisasjon, sier:

– Pakistan må gjøre mer for å beskytte sine mest sårbare minoritetssamfunn. Landet må opprettholde sine internasjonale forpliktelser og garantier nedfelt i landets grunnlov. Det internasjonale samfunnet må holde den pakistanske regjeringen ansvarlig når den svikter eller nekter å gjøre det.

«Ikke blasfemi i drømmer»
Den høyeste domstolen i storbyen Lahore i Punjab slo i 2021 faast at en blasfemilovene ikke kan ramme en persons drømmer.

Forfølgelse av troende
Pakistan er med i en kvartett som leder Istanbul-prosessen til beskyttelse av religiølst troende. I 2020 opplyste daværende utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i Stortinget at dette ga Norge mulighet til å ta opp blasfemilovgivningen med Pakistan i et møte som da, før pandemien, var planlagt holdt nettopp i Pakistan.

I et innlegg i Dagen skriver Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen:

– Pakistan har neppe gått inn i dette internasjonale arbeidet for å beskytte religiøse minoriteter eller trosfriheten. Landet har derimot et sterkt engasjement for at vestlige land både skal anerkjenne Pakistans blasfemilovgivning og selv kriminalisere det Pakistan ser som blasfemi. Landets tidligere statsminister Imran Khan var tydelig da han i 2021 krevde at et land som Frankrike måtte forby å krenke Muhammed slik landet forbyr holocaustfornektelse.

AKTUELT

Prosjekt