Kristne i Pakistan er redde for nye ekstremist-angrep. Men også andre minoritetar møter hat og vald.
Pakistan: Kristen sykepleier beskyldt for blasfemi, banket opp
Flere kristne sykepleiere i Pakistan er grunnløst beskyldt for blasfemi. Video viser hvordan en dem bankes opp av muslimske kolleger.
En av sykepleierne er gått i dekning etter å ha blitt banket opp, selv om politet frifant henne og lot henne gå. En annen sak er løst av dialog mellom religiøse ledere. Men flere episoder kunne kommet helt ut av kontroll.
– Det er bekymringsfulle saker. Vi har bedt myndighetene stoppe overgrepene, sier Sajid Christopher i Human Friends Organization. HFO er Stefanusalliansens partner i Pakistan.
Lahore: Langt fra harmoni
En kristen sykepleier på et stort psykiatrisk sykehus i Pakistan ble beskyldt for blasfemi for tre uker siden. Hennes «synd» var at hun hadde kritisert sin egen regjerings negative reaksjon på EU-kritikk mot Pakistans blasfemilovgiving.
Punjab Institute of Mental Health i Lahore er det største psykiatriske helsesenteret i det sørlige Asia.
Senteret har sine røtter i arbeidet til den ungarske legen Johann Martin Honigberger som reiste i flere land i regionen på 1800-tallet (død 1869). Han drømte om et sykehus der muslimer, hinduer, sikher og kristne kunne arbeide sammen i harmoni. Det nåværende sykehuslokalet ble innviet i 1900.
Men det var alt annet enn harmoni da muslimske sykepleiere og andre helsearbeidere i begynnelsen av mai marsjerte ropende rundt sykehuset. De sang muslimske sanger og anklaget en kristen sykepleier, Sakina Mehtab, for blasfemi. Hun har brukt livet sitt på sykehuset, skriver Bitter Winter.
Ødela bibler
De muslimske demonstrantene okkuperte deretter et auditorium som kristne bruker som kapell. De sang en hyllest til profeten Muhammed, de sa at alle kristne møter på sykehuset måtte stoppe og de ødela bibler og annet kristent materiale.
345 av de 600 ansatte på helsesenteret er kristne.
Hva hadde så Mehtab gjort? Jo, hun hadde postet på WhatsApp kritikk av sin egen regjering. Regjeringen hadde mislikt et forslag fra Europaparlamentet om å be EU-kommisjonen om å vurdere å handelsprovilegiene for Pakistan på grunn av grove brudd på menenskerettighetene i landet, blant annet som følge av blasfemilovgivingen.
Denne politiske kritikken førte altså de voldsomme reaksjoner blant flere av hennes muslimske kolleger. Hun hadde lastet opp en video som viste en pakistansk muslim i Paris kritisere det pakistanske svaret til Europaparlamentet.
Videoen ble brukt som bevis av de muslimske kollegene som anklaget Mehtab og to andre sykepleire for blasfemi.
«Det var ikke noe religiøst element i det, men en gruppe sykepleiere spredte løgner om at videoen var anti-islamsk og beskyldte meg for blasfemi,» sa Mehtab til Morning Star News.
«Mitt liv er satt i alvorlig fare med denne falske påstanden, og jeg vet ikke om jeg vil være i stand til å gjenoppta arbeidet på sykehuset med frykt for at noen kan angripe meg fra ingensteds.»
Dialog skapte fred
Den 3. mai møttes imidlertid ledere fra både det kristne og det muslimske samfunnet for å løse situasjonen. Ifølge avtalen skyldtes anklagene mot de tre kristne sykepleierne en «misforståelse», og sykepleierne ba om unnskyldning for å dele den kontroversielle videoen. De kristne får bruke kapellet som før.
I Pakistan er falske beskyldninger om blasfemi utbredt og ofte motivert av personlige vendettas eller religiøst hat. Beskyldninger er svært hatefulle og har potensial til å utløse mobbing, våkendrap og masseprotester.
Dette er den tredje saken i år der kristne sykepleire ulike steder i Pakistan beskyldes for blasfemi og utsette for fysiske angrep.
Karachi: Banket opp
I slutten av januar ble en kristen sykepleier på et sykehus i Karachi banket opp av muslimske kolleger etter at en kollega av henne grunnløst anklaget henne for blasfemi.
Tabitha Nazir Gill, 30, ble angrepet og slått av ansatte ved Sobhraj Maternity Hospital i Karachi hvor hun har jobbet i ni år. Hun ble tvunget til å skrive under på en erklæring om at hun hadde begått blasfemi, selv om hun nektet for at hun hadde gjort noe galt.
Gill skal ha bedt en kollega la være å ta imot penger av pasienter. Gill har tidligere fått innført en regel om helsepersonell ikke skal ta imot penger fra pasienter.
Etter å ha sett en muslimsk kollega bryte ordren, tok hun det opp med vedkommende. Som svar ble hun selv beskyldt for blasfemi og fysisk angrepet.
Videoer på sosiale medier viser en gruppe mennesker som roper og banker opp kvinnen.
Politiet avviste anklagene som en vendetta og hun ble satt fri. Men politiet skal likevel ha registrert en sak etter at mobben omringet stasjonen.
Gill er brakt i sikkerhet.
Strenge lover
Pakistan har strenge blasfemilover som fører til dødsstraff for mennesker som fornærmer profeten Muhammad, islam eller Koranen.
Innenlandske og internasjonale menneskerettighetsgrupper sier at blasfemipåstander ofte har blitt brukt til å skremme minoriteter og avgjøre personlige score.