Noen bor fortsatt i brente hjem - Stefanusalliansen
En av kirkene som ble brent da mobben angrep Jaranwala 16. august.

En av kirkene som ble brent da mobben angrep Jaranwala 16. august.  

Pakistan   

Gatene i Jaranwalas kristne nabolag brukte å være dekorert med glitter, lys, kunstige graner og glitrende stjerner i juletiden. I 2023 var de samme veiene  fulle av murstein, sement, planker og armeringsjern. De overlevende etter mobbens herjinger den 16. august i fjor prioriterer å gjenoppbygge hjemmene sine. 

Tidligere ble det satt opp julekrybber ute – det var en liten konkurranse om å ha den beste julekrybben. I 2023 fantes det ikke julekrybber i gatene eller på Jaranwalas åpne plasser. 

Den 16. august i fjor satt en rasende muslimsk mobb fyr på 90 hus og over 20 kirker etter en påstått blasfemihendelse. Husene ble tømt for verdier før de ble brent. Alle innbyggerne i de kristne nabolagene kom seg unna før mobben kom. 

– Det er en frykt i hjertet mitt, sier 8 år gamle Chris til voicepk.net. Familien hans hadde satt opp et lite juletre. Moren Komal snakker om «en dypt rotfestet terror». Hun er redd for at terroren skal ramme igjen. Komal sier at barna er mistenksomme når ukjente barn dukker opp i gatene, de spør om de er muslimer.  

– Det har aldri skjedd før at barna våre skiller mellom kristne og muslimer, sier hun. 

Ikke alle har fått
Regjeringen i Pakistan lovet 2 millioner rupi (drøyt 76 000 kroner) i kompensasjon for hver familie som fikk sine hus ødelagt. Noen har fått midler til gjenoppbygging, andre fortsatt er latt i stikken. Noen familier bodde derfor fortsatt i brannherjede hus da julen kom.  

Folk gikk til julegudstjeneste i de kirkene som er gjenreist.  

– De store kirkene, som Johanneskirken, er renovert, de små er fortsatt under gjenoppbygging, sier Sobia Batool i Human Friends Organization HFO), Stefanusalliansens partner. 

Har delt ut mat og utstyr
HFO har bidratt med hjelp til mange familier i Jaranwala – med mat og styr til hjemmene, med bidrag fra blant andre Stefanusalliansen. 

– Nå arbeider vi opp mot myndighetene for å gjøre dem i stand til å hindre at slike tragedier skjer igjen, sier Batool. 

Om vel en måned er det påske. 

– Tror du alle kirkene og hjemmene er bygget opp igjen til da? 

– Jeg håper det. Men siden det er valg i Pakistan den 24. februar, er jeg skeptisk, svarer Batool. 

Seremonien 10. desember samlet både kristne og muslimer fra Jaranwala. Det ble delt ut mat-esker til 125 familier. Alle foto: UNDP

Solidaritet med ofrene
Den 10. desember, på den internasjonale menneskerettsdagen, arrangerte FNs utviklingsprogram (UNDP), sammen med blant andre HFO, en seremoni sammen med det kristne samfunnet i Jaranwala. Arrangementet ble organisert av UNDP med støtte fra den norske ambassaden i Pakistan. 

Også muslimene som stilte opp for sine kristne naboer da mobben mobiliserte, ble invitert og kom. 

– Dette var en viktig markering. Det var meningsfylt å feire den internasjonale menneskerettsdagen sammen med offer for terror. Formålet med seremonien var å trøste familiene som var offer for terroren i august. Dette var solidaritet med en minoritet, sier Batool. 

Krever hardt arbeid
Med på seremonien var også blant andre den katolske kirke i Faisalabad, Den nasjonale kommisjonen for menneskerettigheter og Menneskeretts- og minoritetsdepartementet under provinsregjeringen i Punjab. 

– Å fremme harmoni mellom religioner og endre menneskers tankesett krever kontinuerlig arbeid på alle nivåer, sa dr. Muhammad Shoaib Akbar. Han er sekretær i avdeling for menneskerettigheter og minoritetssaker i Punjab. Han bekreftet Punjab-regjeringens forpliktelse til å sikre inkludering, respekt, beskyttelse og utvikling av minoritets-trossamfunn i provinsen. 

AKTUELT

Prosjekt