Nigeria tas av «verstinglisten» mens terroren sprer seg - Stefanusalliansen

 

Nigeria   

Nigeriansk menneskerettsaktivist går kraftig ut mot USAs utenriksdepartement som har besluttet å fjerne Nigeria listen av land som er de verste til å bryte trosfriheten.

– Dette er ikke bare beklagelig. Det er det verste signalet som USAs utenriksdepartement har gitt om Afrika den siste tiden. En slik politisk tabbe gjør til nonsens USAs konsistens i beskyttelse av menneskerettigheter og grunnleggende respekt for religiøse friheter og menneskers samvittighet.

Det sier en opprørt professor Obiora Ike til Magasinet Stefanus. Han er menneskerettsaktivist og professor ved universitetet i Enugu sør i Nigeria. Ike har lenge anklaget vestlige land for å svikte Nigerias kristne og andre sårbare samfunn.

«Stopp terroren og bortføringene»

Stefanusalliansen er sammen med sin søsterorganisasjon CSW også meget bekymret over beslutningen i USA. Sammen med CSW og flere andre skrev Stefanusalliansen tidligere i høst et brev til USAs utenriksminister for å få USA til å beholde Nigeria på listen over «Countries of Special Concern» (CPC), «Land som gir spesiell grunn til bekymring», populært kalt: Verstinglisten. Brevskriverne ba om forsterket amerikansk innsats for å stoppe terroren og bortføring av jenter i Nigeria.

 • LES HELE BREVET (ENGELSK)
 

Men nå har USA altså besluttet å ta bort Nigeria samtidig som en rekke andre land ikke er tatt inn på listen, til tross for den alvorlige situasjonen for trosfriheten i disse landene.

Grove brudd
«Verstinglisten», eller «Countries of Special Concern» (CPC), er listen over land som har gjort seg skyldige i eller som har tolerert «systematiske, pågående, grove brudd på religionsfriheten».

Nigeria ble lagt til CPC-listen for første gang i 2020. Å fjerne Nigeria igjen etter så kort tid er spesielt bekymringsfullt med tanke på tre alvorlige forhold der situasjonen blir verre, uttaler CSW og Stefanusalliansen:

• Grov religionsrelatert vold fra terrorgruppen Boko Haram i nordøst.

• Vold fra militser med opprinnelse i gjeterfolket fulani i sentrale stater i Nigeria.

• Vedvarende krenkelser rettet mot kristne samfunn i landets shariastyrte stater i nord.

– Krenkelsene av trosfriheten og andre menneskerettigheter har økt eksponentielt under dagens regjering. Siden 2015 har tusenvis omkommet og titusener er blitt fordrevet i en angrepskampanje på overveiende kristne samfunn i sentrale deler av Nigeria. Bak står overfallsmenn av fulani-opprinnelse. For dem er religion enten en rekrutteringsfaktor eller et styrende etos, skriver CSW i en bekymringsmelding.
 

Obiora Ike, professor ved universitetet i Enugu i Nigeria.

»Nektes religionsfirhet»
Den nigerianske professoren Obiora Ike sier for sin del videre:

– Denne avgjørelsen fungerer som støtte til en regjering som skader folket sitt ved å nekte dem religionsfrihet. Indirekte oppmuntrer beslutningen islamske terrorgrupper som fortsetter å drepe uskyldige kristne og andre nigerianske borgere. Uansett diplomatiske, politiske og økonomiske grunner bør utenriksminister Blinken og teamet hans bøye seg for sunn fornuft og støtte nigerianske kristne og sivilsamfunnet ved å gjøre om på denne beslutningen. De bør lytte til folkets stemmer og ikke bare til den islamistiske regjeringen i Nigeria, sier Obiora Ike.

 

Utilstrekklig innsats
Den nigerianske regjeringens innsats for å stoppe volden er utilstrekkelig, og volden har derfor spredt seg, uttaler CSW. Dette har forårsaket død og at mange er drevet på flukt også i muslimske samfunn av Hausa-etnisitet i landets nordvestlige stater.

– Vi er også dessverre blitt vitne til stadig flere bortføringer med krav om løsepenger. Dette har skjedd over hele landet. Angriperne er hovedsakelig av fulani-opprinnelse, skriver CSW.

 

Vi er også dessverre blitt vitne til stadig flere bortføringer med krav om løsepenger.

 

Terrorister knytter bånd
Bekymringsfullt nok har terrorister i nordøst knyttet bånd til væpnede ikke-statlige aktører både i det nordvestlige og sentrale Nigeria, påpeker CSW som har gode kilder i landet. Samtidig kommdet det rapporter om at to sentrale Boko Haram-ledere har forflyttet seg sammen med sine krigere og bombefabrikker til skogsområder sør i delstaten Kaduna. Al Qaida er til stede i samme område.

Lederen av Boko Haram ble drept av utbrytergruppen IS Vest Afrika tidligere i år. En del Boko Haram-krigere har etter det overgitt seg. Andre fortsetter terroren og har altså forflyttet sine krigere og bombefabrikker.

Tvangskonvertering av kristne jenter
I shariastyrte stater i nord utsettes kristne samfunn fortsatt for en rekke krenkelser, inkludert bortføring, tvangskonvertering og tvangsekteskap av mindreårige jenter. Kristne samfunn utsettes også for landbeslag uten kompensasjon.

CSWs kontor i Nigeria hjelper for tiden syv familier som har fått sine mindreårige døtre bortført av folk i lokalsamfunnene. I tre saker i Rogo Local Government Area (LGA) i Kano-staten samler okale muslimske myndigheter inn medgift til jentene. Den yngste er 14 år. De muslimske mynidghetene samler inn medgift på vegne av riere, og tilbyr dem ekteskap «uten kostnad» innen januar 2022.

I oktober rev delstatsregjeringen i Kaduna 263 bygninger i det overveiende kristne samfunnet Gracelands i Zaria. Inkludert var seks kirker, et skolekompleks og hjem. Rivingen skjedde til tross for en rettsavgjørelse mot enhver riving. Rivingene ble utført over natten og under påskudd av at landet tilhørte National College of Aviation Technology (NCAT). Men innehaverne av de rivgne bygningene, som opplyser til CSW at de ikke har hørt noe fra myndighetene siden rivingene skjedde, hadde fått offisielle sertifikater for eierskap til tomtene. De hadde betalt alle nødvendige skatter.

I delstaten Kano er flertallet av barna som ble fjernet med makt under politirazziaer på barnehjemmet Du Merci Center i delstatene Kano og Kaduna i desember 2019, ennå ikke blitt returnert til professor Richard Solomon Musa Tarfa og hans kone Mercy. Dette til tross for at bortføringsanklagene som ble rettet mot professoren er frafalt.

Kritiserer beslutningen
Den amerikanske kommisjonen foir internasjonal trosfrihet (USCIRF) gikk inn for å få Nigeria inn på listen i fjor. USCIRF er sterkt kritisk til at landet er fjernet igjen.

Også CSW er bekymret.

– Nigerianske myndigheter klarer fortsatt ikke å beskytte sårbare samfunn, samtidig som de begrenser muligheten for journalister, aktivister og til og med ofre i å skaffe oppmerksomhet om forholdene, sier grunnlegger Mervyn Thomas i CSW.

 

Nigerianske myndigheter klarer fortsatt ikke å beskytte sårbare samfunn.

 

India burde også vært på listen
– Vi er også bekymret fordi India, Syria og Vietnam ikke er tatt inn på listen, og vi appellerer til utenriksdepartementet om snarest å gjennomgå situasjonen for religions- og trosfrihet i hvert av disse landene. Det er viktig å sikre at økonomiske og andre krav ikke prioriteres på bekostning av menneskerettighetene, frihetene og livene til enkeltpersoner og religiøse samfunn, sier Thomas.

– Vi deler CSWs bekymring. Situasjon for Nigeria og ikke minst for landets kristne samfunn i de sentrale delene av landet og i nord er blitt verre og verre. Vi ser også at volden sprer seg til stadig større deler av landet og rammer også hausa-samfunn. Norge bør be USA om en forklaring. Og det er all grunn til å skjerpe årvåkenheten om bruddene på trosfriheten både i India, Syria og Vietnam, sier Johannes Morken i Stefanusalliansen.

AKTUELT