Nigeria: ‘Pastor drept, de skyldige går fri og verden står og ser på’ - Stefanusalliansen
Kristne i Nigeria: Pastor Silas Yakubu Ali falt i bakhold og kom aldri hjem.

Kristne i Nigeria: Pastor Silas Yakubu Ali falt i bakhold og kom aldri hjem.  

Nigeria   

Silas Yakubu Ali var seniorpastor i Evangelical Church Winning All i en landsby i den sørlige delen av delstaten Kaduna, i området Zangon Kataf.

Pastor Ali ble sist sett i live da han satte seg på motorsykkelen i retning landsbyen Kafanchan lørdag 11. september.

Drept i bakhold
Da han ikke dukket opp i tide til gudstjenesten søndag, satte bekymrede medlemmer av menigheten og andre fra landsbyen i gang en leteaksjon, melder den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Det viste seg at pastoren hadde falt i bakhold og var blitt drept på stedet. Motorsykkelen var gått tom for bensin på veien tilbake. Liket ble funnet nær landsbyen Asha-Awuce, en halv kilometer fra pastorens hjem. Den døde hadde store sår etter machete og kuler. Menigheten bekrefter selv at pastoren er funnet drept.

Få dager tidligere ble to ungdommer drept mens de arbeidet på en åker i samme distrikt.

Guvernøren i Kaduna-staten sendte kondolanse til pastorens familie og til menigheten. Han bad om ro og om at sikkerhetstjenestene trapper opp innsatsen for å finne de ansvarlige for ugjerningen.

Banditter dreper kristne i Nigeria
Bak drapet på pastoren stod bevæpnede menn tilhørende gjeterfolket fulaniene. De væpnede gruppene har tatt i bruk mer og mer voldelige midler i en konflikt som i utgangspunkt handlet om gjeterfolkets tilgang til beiteland som fastboende bønder bruker som jordbruksland. Nå retter de bevæpnede bandene dødelige angrep mot bondesamfunn. De fleste angrepene rammer kristne landsbyer, deriblant pastorer og prester.

Bandene, som trapper opp kidnappinger og drap, representerer slett ikke alle fulani. Men til gjengjeld skaper de et klima av død og frykt. Omfanget av vold og død har vokst etter at de fikk tilgang på tyngre våpen, som rifler av typen AK-47.

Angrep en hel landsby
Fulani-militsen stod for en blodig helg i Kaduna-staten. Søndag angrep de landsbyen Apyizhime Jim, også det i Zangon Kataf-området.

Mellom halv syv og syv om morgenen ble minst 11 drept, deriblant en gravid kvinne. Avisen The Daily Post skriver at angriperne slo til mens det regnet kraftig. De delte seg i to grupper og angrep hus og drepte alle de kom over i løpet av ti minutter.

– Mange er savnet etter angrepet. Det er umulig å si hvor mange som ble skadet og drept, men så langt har jeg talt opp 11 døde på ulike steder. Ti av ofrene var medlemmer av en datterkirke av menigheten til pastor Ali, en kirke han hadde tilsyn med. Den siste av de 11 drepte hørte til den katolske kirken, sier en lokal kilde til avisen.

Mandag 13. september ble en prest i St Matteus katolske kirke i landsbyen Achuna-Sarki, også det Zangon Kataf-området, kidnappet av bevæpnede menn.

Kaduna-staten er episenteret for drap og kidnappinger. Den drepte pastoren var på vei hjem fram byen Kafanchan.

 

Endeløs rekke av angrep
Kaduna-staten er episenteret for en bølge av kidnappinger og bandittvirksomhet i de nordlige statene i Nigeria. Den hovedsakelig kristne minoriteten som bor i den sørlige delen av Kaduna-staten, har vært utsatt for en endeløs rekke av voldelige angrep siden 2011. Veksten har vært sterk etter 2015.

Siden juli i år har det vært en hel serie angrep. Dette skjer til tross av at det ligger en kombinert militærleir og politistasjon bare 3 kilometer fra den største byen.

– Kaduna er den nigerianske staten med flest militærforlegninger. Hæren og sikkerhetshetsapparatet har omfattende tilstedeværelse i denne staten. Men likevel, på disses vakt blir hele lokalsamfunn likvidert, fordrevet og ødelagt, mens folk sier at det ikke er noen statlig medvirkning. nDet skriver tidligere leder i Nigeria Human Rights Commission, professor Chidi Odinkalu på Twitter.

 

Hele lokalsamfunn blir likvidert, fordrevet og ødelagt.

Chidi Odinkalu, professor

 

Frykten og utryggheten vokser også nordvest i Nigeria. Der går væpnede grupper av fulani-folket til angrep på fastboende bønder av hausa-folket. Der er de fastboende bøndene hovedsakelig muslimer, og også de rammes altså av væpnede fulani-angrep.

Slår alarm om væpnede bander
Professor Murtala A. Rufa´l, som arbeider ved et universitet i delstaten Sokoto, helt nordvest i Nigeria, har laget en alarmerende analyse.

Han har skaffet oversikt over 120 bevæpnede bander, noen av 2000 mann store, som opererer i statene Zamfara, Sokoto, Katsina, Kaduna, Kebbi og Niger. Disse er i besittelse av mer enn 500 automatrifler av typen AK-47.

Bare i Zamfara-staten er det over 20 000 bevæpnede banditter. I denne staten ble det satt i gang en militær offensiv 3. september.

Professoren skriver også at siden 2011 er 12 000 mennesker drept, 120 landsbyer ødelagt og over 50 000 mennesker drevet på flukt bare i Zamfara-delstaten.

 

Nyhetene om hvor lite menneskeliv er verdt i Nigeria fortsetter å strømme mot oss.

Obiora Ike


 

Obiora Ike ber verden gripe inn mot massakrene i Nigeria.

 

«Mens verden står og ser på»
Professor Obiora Ike, fra delstaten Enugu i sør, sier til Stefanusalliansen:

– Nyhetene om hvor lite menneskeliv er verdt i Nigeria fortsetter å strømme mot oss. Imens sitter verden stille og ser på mens kristne i Nigeria massakreres av fulanibanditter og islamister. Stilltiende støtter regjeringen drapsmennene, ved at ingen av dem stilles til ansvar. Dette er merkverdig. Frykten er stor. Hvorfor lar regjeringen fulani-bandittene og islamistene i Nigeria angripe, mens de fleste av ofrene er kristne?

Islamist-terror
Fulani-bandenes bølge av drap og kidnappinger kommer i tillegg til islamistterroren som drives av Boko Haram og utbrytergruppen IS i Vest Afrika-provinsen.

Utbrytergruppen drepte i sommer lederen for Boko Haram. Etter den tid har flere tusen Boko Haram-krigere overgitt seg, mens andre fortsetter både kidnappinger og angrep på hæren. Boko Haram vil etablere en sjaria-styrt stat i Nigeria.

AKTUELT