Nigeria: Nyutdannet pastor drept like før han skulle gifte seg - Stefanusalliansen
Kuyet Shamh Ishaya, 25, var en av de drepte i et nytt voldsangrep i Nigeria.

Kuyet Shamh Ishaya, 25, var en av de drepte i et nytt voldsangrep i Nigeria.  

Nigeria   

I flere angrep i slutten av juli ble til sammen minst 21 mennesker drept i samme område i Zikpak i den sørlige delen av delstaten Kaduna. Mange er alvorlig skadet, og mange hjem er brent ned, skriver trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Nyutdannet pastor drept
I et angrep som krevde 10 dødsoffer 24. juli, var pastor Kuyet Shamh Ishaya (25) en av de drepte. Han ble nylig uteksaminert fra Evangelical Church Winning All (ECWA) Theological Seminary og skulle snart gifte seg. 

Angriperne forsøkte også å brenne ned den lokale ECWA-kirkebygningen, men regn slukket flammene. Seks av de skadde er på sykehus. Ifølge lokale kilder ankom sikkerhetsstyrker åstedet i god tid etter at overfallsmennene hadde forlatt stedet. Zikpak hvor angrepet skjedde, ligger mindre enn 2 km fra basen til styrkene.

Ifølge en observatørgruppe for menneskerettigheter er 620 kristne drept i disse områdene de siste 18 månedene.

Dødelig milits
Bak angrepene står en væpnet fulani-milits. Gjeterfolket fulani er muslimer og har en årelang konflikt med kristne bønder om land og beitemarker. Fulani-gjeterne beskylder de kristne bøndene for å ta beiteområder.

De siste par årene er konflikten blitt kraftig trappet opp. Fulani-militser er blitt tyngre bevæpnet og går målrettet til angrep på kristne landsbyer. Talsmenn for den kristne befolkningen mener at dette ikke lenger er en konflikt om kontroll over jord og beitemarker, men målrettede islamistiske angrep på den kristne befolkningen i den sørlige delen av denne delstaten.

Forlenger portforbud
I kjølvannet av angrepene på Zikpak forlenget Kadunas guvernør Nasir el Rufai et 24-timers portforbud, som har vart siden 11. juni. Ifølge South Kaduna Peoples Union (SOKAPU) angrep likevel milits menn den 25. juli folket i Zikpak for tredje gang og åpnet ild mot innbyggerne rundt klokka 06.00. Men de ble denne gangen drevet bort av lokal ungdom.

Pandemi-stengt samfunn stopper ikke drap
Angrepene på Zikpak er de siste i en vedvarende voldskampanje rettet mot bondesamfunn i det sørlige Kaduna. Verken nedstenging på grunn av covid-19 eller portforbudet i juni har hindret nye angrep. 

CSW Nigeria har beregnet at fra 25. mars, da landet ble stengt ned på grunn av pandemien, og til morgenen 15. mai, ble 16 væpnede angrep utført med 59 drepte.

I tillegg ble 155 hjem brent ned og hundrevis av mennesker ble drevet på flukt.

620 kristne drept
Bare i juli er minst 80 mennesker drept. Men ingen overgripere er arrestert.

I et brev datert 22. juli til Nigerias generalinspektør for politiet, opplyser International Society for Civil Liberties and Rule of Law at 300 kristne i Kaduna-delstaten er drept mellom 1. januar og 20. juli. Ifølge denne gruppen er 620 kristne drept i dette området de siste 18 månedene.

Manglende evne til beskyttelse Kaduna er en delstat i det som kalles Midtbeltet i Nigeria, mellom det muslimske nord og det kristne sør. I Midtbeltet er det blandet befolkning av muslimer og kristne.

I den nordlige delen av delstaten Kaduna ligger hovedstaden og regjeringen. Angrepene skjer i den sørlige delen av delstaten der det overveldende flertallet er kristne.

Biskop: «Dette er blitt et likhus»
Den manglende evnen til delstatsregjeringen i Kaduna til å få slutt på drapene i den sørlige del av Kaduna, får stadig mer lokal kritikk. Tidligere Kaduna-senator Shehu Sani kaller drapene for «grufull, ubeskrivelig ondskap». Han sier at «nord har mistet samvittigheten, og nasjonen har mistet sin vilje og ånd. Terrorister har gjort Sør-Kaduna om til et likhus og en gravplass.»

Tidligere styreleder for den nasjonale menneskerettighetskommisjonen (NHRC) Chidi Odinkalu anklaget Kaduna-statens regjering for å «normalisere slakt av sitt eget folk» ved å beskrive dødsfallene som represalier.

I et TV-intervju 24. juli sa den anglikanske biskopen Abiodun Ogunyemi at «inntil regjeringen er klar til å gjøre noe, vil problemet fortsette».

Biskopen beskrev voldskampanjen som «folkemord» og kritiserte det internasjonale samfunnet generelt og FN spesielt for ikke å bry seg og at grunnen til dette er at området er «nesten 99 %» kristent.

Skjør stat
Nigeria er rangert som den 14. mest skjøre staten i verden og den niende mest skjøre i Afrika. Landet rangerer også på tredjeplass, bak Afghanistan og Irak, blant de landene som er mest påvirket av terrorisme, inkludert fra fulani-ekstremister. Den islamistiske gruppen Boko Haram er den mest synlige terrororganisasjonen i Nigeria.

Ifølge Den amerikanske kommisjonen for trosfrihet (USCIRF) har Boko Haram, som herjer i nordøstlige Nigeria, drept titusenvis og jaget minst to millioner på flukt siden 2009.

Fulani-milits herjer for sin del i Midtbeltet.

«Mislykket»
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Beslutningen fra delstatsregjeringen om å utvide et mislykket portforbud, er dypt forvirrende. En rekke hendelser har allerede vist at portforbudet ikke avskrekker voldsutøverne. I stedet, på grunn av det fortsatte sikkerhetsvakuumet, er lovlydige landsbyboere blitt lettere mål for drapsmennene.»

Etter sitt besøk i Nigeria beskrev FNs spesialrapportør for utenomrettslige, vilkårlige henrettelser nasjonen som en «urettferdighetens trykkoker».

– Det er et presserende behov for å adressere situasjonen i det sørlige Kaduna på en objektiv og effektiv måte og å bistå med ekte innsats for å motvirke væpnede ikke-statlige aktører som for øyeblikket terroriserer nigerianske borgere, sier Mervyn Thomas.

 

 

 

 

AKTUELT