Nigeria: Terrorgrupper drep langt fleire kristne enn muslimar, fortel rapport.
Ateist dømt til 24 års fengsel
Dommen mot lederen av Nigerias humanist-samfunn fordømmes bredt.
Mubarak Bala, leder for Nigerias humanistsamfunn, er dømt til 24 års fengsel.
Den 5. april ble han dømt på18 tiltalepunkter for å ha forårsaket offentlig forstyrrelse i Kano-staten, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW, Stefanusalliansens søsterorganisasjon.
I fengsel siden april 2020
Bala har vært varetektsfengslet siden 28. april 2020. Da ble han arrestert i sitt hjem i delstaten Kaduna etter en begjæring fra politiet i Kano-staten. Han ble anklaget for å ha fornærmet islam i et Facebook-innlegg.
Han ble fraktet til Kano-staten hvor han ble holdt incommunicado de første 162 dagene av varetektsfengslingen. Han ble i fem måneder nektet å møte sine advokater, og han satt 462 dager i fengsel før han ble formelt siktet.
Ifølge hans advokat ble Bala nektet medisinsk behandling i fengsel, og han ble tvunget til å be på «den islamske måten».
- LES OGSÅ: Stefanusalliansen har sendt appell for Mubarak Bala
«Forfølgelse av ikke-troende»
I en uttalelse 24. juli slo en gruppe FN-eksperter fast at Balas arrestasjon og varetektsfengsling utgjorde «forfølgelse av ikke-troende i Nigeria».
Under høringen den 5. april erkjente Bala (37) seg skyldig på alle de 18 anklagene, mot råd fra sin advokat, og han ba om å bli behandlet mildt. Han uttalte at Facebook-innleggene hans ikke var ment krenkende, og at han ville passe på å ikke gjenta feilen.
Likevel avsa dommeren, justitiarius Faruk Lawan, en dom på 24 år. Han beordret at dommen skulle begynne fra den dagen Bala ble arrestert. Dommeren skal ha advart Bala om at rettighetene hans sluttet der de andres begynte.
Fordømmelse
Balas dom er bredt fordømt. Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet (USCIRF), som har adoptert Bala som religiøs samvittighetsfange, erklærte at den var «opprørt over dommen». USCIRF la til at Bala «ikke burde ha blitt siktet eller dømt i utgangspunktet for ganske enkelt å uttrykke sin tros- og ytringsfrihet.»
Dr. Leo Igwe, menneskerettighetsforkjemper og styremedlem i Humanists International, sier at dommen er «et kraftig brudd på ytringsfriheten og religions- og trosfriheteb».
Presset til tilståelse
Dr. Igwe hevdet også at Bala «var under press for å innrømme at han var skyldig, og at han ellers kunne dø i fengsel. Han sa at tilståelsen var resultat av press fra myndighetene i Kano om at dersomfamilien hans skulle være trygg, måtte Bala innrømme skyld. Mot juridisk råd bestemte Bala seg for å gå med på det og ta konsekvensene.
Dette er andre gang Bala blir fengslet på grunn av sin tro. I juni 2014 ble han angivelig overfalt, deretter tvangsinnlagt på den psykiatriske avdelingen ved Aminu Kano Teaching Hospital i hjemstaten Kano i 18 dager. Bak stod familiemedlemmer etter at Bala hadde frasagt seg den muslimske troen.
Brudd på tros- og ytringsfriheten
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Siden arrestasjonen i 2020 er Balas rettigheter blitt omfattende krenket. Han har gjennomgått lange perioder med vilkårlig varetektsfengsling, og har hatt begrenset tilgang til sin kone, sin unge sønn og sine juridiske rådgivere. Han har nå fått en dom som ikke står i forhold til den påståtte forbrytelsen. Dommen utgjør et grovt brudd på Balas ytrings-, tanke-, samvittighets- og trosfrihet. CSW ber om en snarlig gjennomgang av denne overdrevent strenge dommen. Nigerias blasfemilovgivning bør gjennomgås og oppheves. Blasfemianklager er svært subjektive, og skaper inkonsekvenser. De fremmer og opprettholder også ekstreme religiøse følelser, og er helt uforenlige med Nigerias forpliktelser under internasjonal lov.»