Nigeria: De kom på motorsykler og drepte til høyre og venstre. - Stefanusalliansen
Erkebiskop Benjamin Kwashi er opprørt.  Foto: Wikimedia

Erkebiskop Benjamin Kwashi er opprørt. Foto: Wikimedia  

Nigeria   

Bevæpnede menn av fulani-opprinnelse drepte minst 142, skadet over 150 og bortførte 70 i koordinerte angrep på en rekke landsbyer i Plateau-staten i Nigeria. 

De brutale angrepene skjedde 10. april, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW som er Stefausalliansens søsterorganisasjon.

Brente ned hus.
Overlevende fortalte at overfallsmennene ankom rundt klokken 15.45. De kom i stort antall, med tre menn på hver motorsykkel. Angrepene kom i det innbyggerne i landsbyene forberedte jorden for den kommende regntiden. 

I tillegg til å drepe og bortføre landsbyboere, brente overfallsmennene ned minst 100 hjem. De ødela jordbruksland, plyndret fjøs og stjal husdyr. De fleste av de bortførte var kvinner.  

Ikke-muslimer rammes
Angrepene er de siste i en rekke av angrep fra fulani-militser. Angrepene har vært rettet mot ikke-muslimske samfunn i sentrale nigerianske stater. Angrepsbølgen startet i 2010.  

Kommer på motorsykler
Øyenvitneberetningene samsvarer med tidligere vitnesbyrd fra overlevende fra angrep på landsbyer i delstatene Taraba og Kaduna mellom 2017 og 2019: Overfallsmenn kommer på motorsykler med tre personer på hver: Mens en kjører, skyter to andre, henholdsvis mot venstre og høyre.  

«Massakre»
I en kommentar til CSW sier Benjamin Kwashi, anglikansk erkebiskop av Jos: «Massakren i Kanam-området var grufullt og uventet. Kanam er et blandet samfunn der kristne og muslimer har levd sammen i hundrevis av år.» 

Han sier at kristne og muslimer veksler om å styre og at samfunnene er så blandede at det er vanskelig å skille dem. 

– Dette er et uberettiget angrep på et veldig fredelig samfunn. Mine tanker går til de etterlatte og til de sårede, sier erkebiskopen. 

Brente ned kirkebygg
Dagen før angrepsbølgen brøt tungt bevæpnede menn seg inn i hjemmet til Plateau-statens kommisjonær for miljø og bortførte hans kone og datter. En uke tidligere ble 10 drept og 19 såret i et væpnet angrep på en kulturfestival. Et angrep i Miango-distriktet samme dag førte til tre døde mens rundt 25 hjem, 40 kornlagre og en bygning fra Evangelical Church Winning All (ECWA) ble brent ned. 
 
Beskytter ikke de fattige
Erkebiskop Kwashi fortsetter: «Dette er nok en indikasjon på at den føderale regjeringen i Nigeria gjør for lite for å verne de fattigste av våre lokalsamfunn. Det er ingenting mer avskyelig enn å være ute av stand til å beskytte de fattige, de sårbare, de foreldreløse barna, enkene og de hjelpeløse, slik vi er vitne til i Nigeria i dag. Innbyggere og bønder i disse landsbyene har ingen sikkerhet. Dette rammer de fattige. Regntiden er begynt, og bøndene vil nå være redde for å gå ut på jordene.»

Angrepene kom mens sikkerheten i byen Jos ble forsterket på grunn av rykter om forestående angrep der. Det gjorde landlige områdene mer sårbare.

«Stopp volden»
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Usikkerheten i Nigeria er på et kritisk nivå. Vi oppfordrer innstendig de føderale myndighetene og administrasjonene i Plateau og andre berørte stater til å utarbeide og iverksette en sikkerhetsstrategi som er omfattende nok. Volden startet før styringstiden til Nigerias nåværende administrasjon. Men den eksponensielle veksten faller sammen med denne regjeringens funksjonstid. Derfor oppfordrer vi også medlemmer av det internasjonale samfunnet, og spesielt USA og Storbritannia, gitt deres varme forhold til det regjerende partiet mens det var i opposisjon, til å holde det ansvarlig for dets mangelfulle beskyttelse av nigerianske borgere, og å tilby all mulig hjelp for å stoppe volden som nå utgjør en eksistensiell trussel mot nasjonen. Volden truer også med å undergrave freden og sikkerheten i hele den vestafrikanske regionen.» 

AKTUELT