Endelig kunne ikke vietnamesisk politi hindre dem i å feire kjærligheten.
Satt fri fra fengsel i Vietnam
– En gledens dag, jubler Ed Brown om løslatelsen av Nguyen Bac Truyen, vinner av Stefanusprisen 2020.
Nguyen Bac Truyen, som fikk Stefanusprisen i 2020, ble satt fri fra fengsel i Vietnam 8. september. Truyen og kona Bui Thi Kim Phuon kom til Berlin i Tyskland same dag.
– Dette er en virkelig gledens dag. Truyen har uselvisk stått opp for andres rettigheter og har satt egen helse og sitt eget liv i fare, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen. Juristen, menneskerettsaktivisten og hoa hao-buddhisten Truyen fikk Stefanusprisen i 2020 for sin innsats for tros- og livssynsfrihet.
Nguyen Bac Truyen har sittet drøye seks år i fengsel siden han ble arrestert på åpen gate i Ho Chi Minh-byen (Saigon) den 30. juli 2017. Han ble bortført og internert i leiren B14. I mange måneder ble han holdt innesperret uten at verken hans kone eller advokater fikk komme i kontakt med ham.
Den 5. april i 2018 ble Truyen dømt til 11 års fengsel og tre års prøvetid. Det skjedde i en rettssal i hovedstaden Hanoi. Han og en gruppe andre demokrati-aktivister dømt for å ha utført «aktiviteter med sikte på å styrte folkets styre».
Takknemlig
Truyen satt i An Diem-fengselet fram til han i fjor ble overført til fengselet Gia Trung i Gia Lai-provinsen. Derfra ble altså Truyen løslatt fredag 8. september. Sammen sin kone kunne han sette seg på flyet til Tyskland.
– De er meget takknemlige for innsatsen til både organisasjoner og enkeltpersoner som har kjempet for religionsfriheten i Vietnam og for deres sak spesielt, sier Truyens støttespiller, Michelle Nguyen, til Stefanusalliansen.
Tause
Radio Free Asia melder at vietnamesiske statsmedier har vært tause om hvorfor Truyen ble løslatt før han hadde sonet ferdig fengselsstraffen. I et innlegg på Facebook skriver Truyens kone: «Min mann og jeg ankom trygt til hovedstaden Berlin i Forbundsrepublikken Tyskland natt til 8. september 2023. Vi vil gjerne takke den tyske regjeringen for løslatelsen og den entusiastiske støtten fra den tyske ambassaden og generalkonsulatet gjennom hele reisen.» Se gledesmeldingen på Facebook.
«Stor ære»
Da den fengslede Truyen i 2020 fikk Stefanusprisen, sendte hans kone Bui Thi Kim Phuong en sterk videohilsen til seremonien. I hilsenen som hun sendte fra sitt hjem, sa hun blant annet:
«Prisen er en stor ære og en fantastisk oppmuntring mens han ofrer sin frihet og helse for å beskytte retten til tros- og livssynsfrihet for alle. På vegne av familien og mannen min vil jeg oppriktig takke Stefanusalliansen for at dere valgte Nguyen Bac Truyen som mottaker av Stefanusprisen i år.»
Nå er både hun og mannen i frihet.
For Truyen har det gått på helsa løs i fengselet. Han og medfanger i An Diem-fengselet, der han satt frem til 2022, gikk to ganger til sultestreik mot umenneskelig fangebehandling. Han slet med helsa også i Gia Trung-fengselet.
Den 9. november ble Truyen, etter å ha krevd det, tatt til et militærsykehus. Det ble konstatert at han lider av diabetes og av en sykdom som gjør at to hjerteklaffer ikke lukkes ordentlig. Men Truyen fikk fortsatt ingen behandling, bortsett fra at hans kone fikk sende ham diabetes-medisin fra en lege som hun stoler på.
• LES OGSÅ: Betaler høy pris i kamp for andre, får Stefanusprisen
Langvarig innsats for andre
Da juristen og menneskerettsaktivisten Truyen i 2020 fikk Stefanusprisen, ble den begrunnet slik av komiteleder Ingvill Thorson Plesner:
• For hans langvarige innsats for tros- og livssynsfrihet og forsvar for rettighetene til minoriteter som møter diskriminering og undertrykkelse i Vietnam.
• For hans kompromissløse engasjement for et demokratisk samfunn hvor menneskerettighetene respekteres og hvor det er rettferdighet for alle, uavhengig av sosial, kulturell eller religiøs identitet.
• For å tåle store personlige omkostninger, inkludert sikkerheten til familien og sine kjære, samt å risikere eget liv, helse og frihet mens han står opp for andres rettigheter.
Stefanusalliansen har også tatt Nguyen Bac Truyens sak opp med norske myndigheter.
Overfall
Truyen sonet 3,5 års fengsel fra 2007. Da han kom ut av fengselet i 2010, fortsatte han sin uredde innsats og ble flere ganger utsatt for voldelige aksjoner og trakasseringer fra Vietnams sikkerhetsapparat.
Også hans kone er blitt trakassert. Kim Phuong Bui har siden 2019 hatt forbud mot å reise utenlands. Hun fortalte i sin videohilsen til prisutdelingen om brutale represalier mot henne og søstrene hennes og om traumene fra politiangrep mot henne og mannen.
Truyen og Phuong er lovlig gift. Men de har aldri hatt en sjanse til å ha et ordentlig bryllup. Tidlig i februar 2014, noen dager før de skulle gifte seg, omringet nemlig hundrevis av polititjenestemenn og andre myndighetsrepresentanter parets hus i den sørlige Dong Thap-provinsen. Skudd ble avfyrt. Politiet knuste vinduer, brøt opp dørene, ransaket huset og ødela parets hoa hoa-buddhistiske alter.
Truyen ble brutalt slått og ført bort med makt. Arrestasjonen var ulovlig og grunnløs, noe som førte til internasjonale protester. Truyen ble løslatt 24 timer senere, men ble advart mot noen gang å vende tilbake til Dong Thap-provinsen hvor han hadde støttet de hardt forfulgte uavhengige hoa hao-buddhistene i Mekongdeltaet.
Flere overfall og trakasseringer fulgte, som dette: 19. september 2016 ble de to fysisk overfalt av seks uidentifiserte, sivilkledte menn.
Nå er Truyen fri og hans kone Kim Phuong Bui endelig fri fra trakassering og uro.
Det tyske utenriksdepartementets talsmann bekreftet nyheten om løslatelsen: «Vi applauderer løslatelsen av denne menneskerettighetsaktivisten. Dette er en viktig humanitær handling fra Hanoi-regjeringen.» Den tyske utenriksministeren Annalene Baerbock tok spørsmålet om Truyens frihet opp med sin vietnamesiske motpart Bui Thanh Son under et møte i Berlin i september i fjor.
Snart blind
I samme fengsel som Tryen er løslatt fra, sitter fortsatt Nguyen Trung Ton, protestantisk pastor og menneskerettighetsaktivist. Han var en av de andre som ble dømt i rettssaken i Hanoi rettssak den 5. april 2018. Ton ble dømt til 12 års fengsel. Stefanusalliansen har sendt appell for ham.
– Kampen for trosfrihet i Vietnam er ikke over. En rekke samvittighetsfanger sitter fortsatt fengslet – vårt krav er deres frihet, sier Brown.