Neste gang Solheim møter Modi, må han si fra om minoriteter
Det må bli slutt på at den hindunasjonalistiske mobben i India beskyttes av myndighetene, skriver Johannes Morken i Dagens Næringsliv.
Like før avslutningen av Indias valg, skrev Erik Solheim en hyllest til statsminister Narendra Modi, i en kronikk i Dagens Næringsliv. Etter BJPs valgseier, er det grunn til nyansere hyllesten. (DN-artikkelen krever innlogging og abonnement.)
Fremskrittene i kampen for miljø er store. Det har Solheim rett i.
Solheim skriver: «På samme måten som arbeiderbevegelsen i Europa alltid har hatt mange tilknyttede organisasjoner, er BJP den politiske delen av en hindunasjonalistisk familie med mange massebevegelser.»
Hadde jeg vært Solheim, ville jeg nølt med slike sammenligninger mellom den hindunasjonalistiske familien og Europas arbeiderbevegelser. Vi får tro at sistnevnte har et rausere forhold til annerledes tenkende og troende enn det mange i hindunasjonalister i India har.
Kriminaliserer skifte av tro
India dyrker i økende grad forestillingen om at for å være en god inder, må du være hindu. Etter BJPs valgseier i 2014 fikk ekstremistiske krefter ny kraft i angrep mot minoriteter.
Human Rights Watch kom nylig med en rapport om en rekke muslimer som er drept av hindunasjonalister som bruker vold mot dem som ser på kua som en kilde til mat.
Åtte indiske delstater har vedtatt lover som i praksis kriminaliserer hinduers skifte av tro til kristendom.
Det har siden 2014 vært en bekymringsfull økning både i verbale og fysiske angrep på kristne, muslimer og kasteløse daliter. Det er blant annet dokumentert i Open Doors sin rapport “We are Indians too».
Indias historie siden 1947 har vært tuftet på religionsfrihet. Vil BJP nå angripe denne delen av konstitusjonen? Slike spørsmål stilles av de kilder jeg har i India, universitetsansatte som frykter ensrettingen i utdanningsinstitusjonene og ikke tør å si åpent fra om sin kritikk og sin uro.
Press mot muslimer
Modi brukte valgkampen til polarisering mot muslimer, ikke minst etter terroraksjonen i Kashmir i februar. Han presenterte BJP som «partiet for hinduer».
Han har etter seieren tatt til orde for en inkluderende politikk, men den må vise seg – og det haster. Meenakshi Ganguly i Human Rights Watch skriver: «En muslimsk gutt bør ikke bli mistenkeliggjort for sin religion eller drept i en krangel om et togsete. . Ingen bør slås fordi de mistenkes for å ha kjøttpålegg i matboksen. Menn som voldtar og dreper et barn for å straffe henne for å være muslim, bør ikke roses.»
Stopp mobben
Høyesterett sa i fjor at regjeringen må få en slutt på en kultur med mobbens vold og sa at angriperne skulle «huske at de er underlagt loven og ikke kan ledes av forestillinger eller følelsereller for den saks skyld tro.» Det blir en tøff jobb for Modi å tøyle sitt hindunasjonalistiske familieselskap.
Modi må vise at mobben ikke beskyttes. Vi må forberede oss på India som en sterk kraft. Da må vi også protestere høyt når minoriteter skvises. Det må Solheim gjøre neste gang Modi og han møtes.
FØRST PUBLISERT I DAGENS NÆRINGSLIV 20. JUNI 2019 – her i en litt lengre utgave, ikke minst for sammenhengens skyld.